Din søgning gav:

 

"Min fireårige niece er mærket af branden i sit tidligere hjem"

Spørgsmål

Hej

Jeg har en niece på 4 år, som er tvilling og har en storesøster som er knap 6 år. I den sidste tid har min niece på 4 år haft en tendens til at smøge ærmerne op, fordi hun ikke vil have dem, så de dækker hele armen. Desuden er hun efter hun er startet i en ny børnehave på grund af flytning og brand i tidligere hus begyndt at stramme hendes sko så meget, at der næsten ikke kommer blod til fødderne. Hun er ulykkelig, hvis en pædagog i børnehaven ikke gør det godt nok.

Der har desuden været en episode, hvor en pædagog vil smøre solcreme på min nieces arme, men hvor min niece bryder ud i gråd og siger at det gør ondt.

Hun trives ellers rigtig fint i børnehaven og er med motorisk. Dog er hun en smule utydelig i sit sprog.

Jeg er selv pædagogstuderende og har set nærmere på noget sanseintegration, men jeg ved ikke rigtigt. Er der nogle her, der har nogle ideer, da min søster og svoger er frustrerede? Pædagogerne har også en manglende viden omkring det og har nu søgt råd og vejledning hos Tværfagligt Team.

Mvh
Alberthe

Svar

Kære Alberthe.

Tak for dit spørgsmål, hvor jeg kan fornemme stor omsorg for din søster og hendes familie.Grundlæggende skal man altid som forælder eller pårørende reagere, når et barn ændrer adfærd. Det er det, jeg har koncentreret mit svar til dig omkring.

Reager, når børn ændrer adfærd
Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret for din nieces trivsel. Hun har ændret adfærd i en retning, der giver grund til bekymring. Med sin adfærd prøver hun ubevidst at vise, at hun har brug for mere hjælp fra de voksne, der er omkring hende i dagligdagen.

Du skriver om nogle hændelser, der for nyligt har været i din nieces liv. For mig lyder disse hændelser som meget dramatiske for en lille pige på 4 år.

• Der har været brand i det hus, hvor hun boede – gad vide, hvordan hun oplevede det? Hvor var hun henne, da det skete? Hvordan reagerede resten af familien? Kom nogle til skade? Måtte hun for eksempel flytte, fordi huset var brændt?

• Hun har oplevet at flytte fra sit gamle hus til et nyt ukendt sted.

• Hun er startet i en ny børnehave med nye børn og nye voksne og andre rutiner.

Hvis et barn oplever bare én af disse tre ting, vil barnet kunne reagere med at ændre adfærd. Din niece har oplevet alle tre ting på kort tid, så jeg tænker, at hun har haft en meget voldsom tid på det seneste. Det er derfor også vigtigt at reagere på, at din niece har ændret adfærd og er blevet mere tvangspræget i sine handlinger. Jeg tænker, at det er symptomer på, at hun har brug for hjælp til at håndtere de følelser, hun har.

Mange børn oplever traumatiske hændelser og de fleste klarer sig godt alligevel. Men for at børn skal klare sig godt, trods det de har oplevet eller oplever, så har de brug for hjælp fra de voksne omkring hende. Som jeg ser det, er der tre ting, man kan gøre i din nieces tilfælde:

LÆS OGSÅ: Usynlige venner eller syner - hvorfor?

1. Lav en samlet fortælling af det, der er sket og af det, som barnet har oplevet 
En samlet fortælling vil dels hjælpe barnet med at sætte ord på oplevelsen - og dels vil det hjælpe barnet med at forstå, hvad der reelt er sket. Måske synes barnet, at det har været meget farligt, at der var brand i huset - men i virkeligheden var det kun garagen, der brændte - og ingen var i fare. Jeg ved det ikke, for det har du ikke helt beskrevet. Men hvis ingen taler med barnet om situationen, så vil børn have en tendens til at lave deres egen version. Barnets fantasi overstiger ofte det, der reelt er sket, så i hendes hoved kan branden være blevet meget faretruende - og måske tænker hun, at det kan opstå igen?

Børns versioner af traumatiske oplevelser kan godt være præget af skyldfølelse, især hvis ingen taler med barnet om situationen. Det kan måske være årsagen til hendes lidt tvangsprægede adfærd med at skulle snøre skoene hårdt - måske tror hun, at hun er skyld i branden? Jeg ved det ikke, men det er spørgsmål, som man skal have med sig som voksen - og som man skal kunne svare på, hvis barnet spørger. Her skal man være klar med en sætning som gør det helt tydeligt for barnet, at det ikke var barnets skyld. Det kan for eksempel være: "Det var ikke din skyld, at huset brændte. Du kunne ikke gøre noget for at forhindre det. Det var et uheld, og far og mor skal nok sørge for, at det ikke sker igen."

Så lav en fortælling, der passer med det, der reelt er sket - også selv om man måske synes, at barnet er for lille til at forstå det. På den måde undgår man, at barnet kommer til at være alene med sine tanker og følelser og være overladt til sin egen fantasi. Når barnet viser interesse og selv stiller spørgsmål, skal man svare så konkret man kan og på barnets niveau. Man kan snakke om at være bange, men at der kom brandmænd og hjalp. Og at man som forælder altid vil redde hende, hvis hun er i fare, osv. Hun har brug for at vide, hvem der hjælper og redder hende, hvis der igen opstår fare. Hun har brug for at mærke, at mor og far passer på hende. Uanset hvad der sker.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal jeg håndtere min søns vrede? 

2. Hjælp barnet med at regulere følelser
Små børn kan ikke altid selv sætte ord på eller forklare, hvorfor de har det på en bestemt måde. De kan som oftest kun reagere, fordi de kan mærke lyst eller ulyst, men de kan ikke så nemt reflektere over hvorfor. Derfor kan det være en stor hjælp, at vi som voksne omkring barnet kan hjælpe det ved at rumme barnets følelser, trøste og forsøge at forstå barnet. Hvis barnet som i din nieces tilfælde har brug for hjælp til at udtrykke sig sprogligt, kan man hjælpe barnet med at prøve at sætte ord på barnets følelser. For eksempel sådan her: ”Når du vil have skoene spændt så hårdt, er det så fordi du vil være sikker på, at kunne komme hurtigt afsted? ”eller ”føles det som varme fra et bål, at få smurt creme på din hud ”På den måde viser man, at man prøver at forstå barnet og barnet kan bekræfte eller afkræfte, om man har gættet rigtigt. Måske kan barnet ikke selv se sammenhængen, men som voksne er disse reaktioner altid et tegn på, at barnet bøvler med noget, som det har oplevet og som ikke er blevet bearbejdet godt nok. Et skridt på vejen til at hjælpe barnet er omsorg, nærvær og dialog omkring alt det, der gør lidt ondt indeni.

LÆS OGSÅ: Dominerende barn skaber splid i børnehaven

3. Genoptag daglige rutiner
Børn har en fantastisk evne til at gå ind og ud af oplevelser. I det ene øjeblik har de brug for at blive trøstet og i det andet har de bare brug for at lege, som de plejer. De har stor gavn af, at hverdagen er som den plejer at være, hvilket også gælder din niece. Så fortsæt med de normale gøremål og rutiner, men vær klar til at svare på alvorlige spørgsmål midt i sovsen eller lige inden sengetid. Grib muligheden, når din niece åbner lidt op - en lille snak kan gøre forskellen.

Din søster har sikkert allerede været opmærksom på ovennævnte ting, men måske kan det alligevel give inspiration til, hvad I kan gøre mere af i forhold til din niece. Det er ikke mærkeligt, at din niece reagerer, når man tænker på de mange forandringer, hun på kort tid har oplevet i sit liv.

Jeg synes, at det lyder som en rigtig god ide, at børnehaven har taget initiativ til at få hjælp fra andre fagfolk til at håndtere situationen. Din søster kan også selv tage kontakt til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i den kommune, hvor hun bor. For det kan være en god idé, at din niece og hendes familie får professionel hjælp til at håndtere det lille traume, som din niece jo nok har fået.

Både du og din søster er velkomne til at kontakte mig igen. I kan skrive til mig her i brevkassen eller i debatten.

De bedste hilsner
Jane Lyngs, Sundhedsplejerske

Stil et spørgsmål til Jane Lyngs i brevkassen 

Læs flere af Jane Lyngs brevkassebesvarelser 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
18/10Ikke det storeLivet med børn
16/10FølgerOrdet er frit
16/10Problemer med ryggen?Ordet er frit
16/10RådLivet med børn
15/10Bare RoligLivet med børn
14/10Er i tvivl om SA - uge 4Graviditet
12/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
10/10DesværreNavne
10/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce