Din søgning gav:

 

Min datter vil ikke spise

Spørgsmål

Hej Jane


Jeg er en meget bekymret mor, som sidder her og tænker, at jeg kan få nogle tips ift. min lille datter. Jeg har en datter som i dag er præcis 3 måneder gammel. Jeg var hos lægen med hende i går og fik vejet hende. Hun vejer 4470 og er 58 cm lang. Da hun blev født vejede hun 2920 og havde en højde på 51 cm. Jeg er bekymret, fordi hun ikke drikker mælk. Hun vil ikke. Jeg vil gøre opmærksom på, at jeg dog giver hende modermælkserstatning. Jeg har prøvet med lidt forskelligt, men hun er ikke meget for at drikke det. Jeg har prøvet at give hende Nan Pro 1, Nan HA 1 og Arla økologisk, og nu jeg i gang med at forsøge mig med Allomin, men hun vil intet drikke. Nogen gange kan der går op til flere timer, altså 6-7 timer, før hun får noget at spise. Når jeg tilbyder hende mælken, græder hun og vil ikke drikke. Generelt er hun meget frisk og energisk. Hun snakker og smiler, men jeg er meget bekymret ift. hendes vægt.

Mvh. 

Svar

Kære S

Som forældre bliver vi altid bekymrede, når vores børn ikke vil spise, så jeg kan godt forstå dig. Det vigtigste er dog ikke, hvor meget vores børn spiser, men hvordan de har det. Det er dejligt, at du skriver, at din datter er meget frisk, og at hun pludrer og smiler. Det viser jo, at hun har det godt.

Normal vægtøgning

Ud fra de tal, som du angiver omkring hendes vægt og længde, synes jeg dog, at det ser ud som om, at hun ikke vokser helt som forventet. Mange børn kan have et hop enten op eller ned på deres vækstkurve og så lægge sig på en ny kurve uden, at det har en betydning. Det skal altid følges op med en vægtkontrol, når barnet lægger sig på en ny kurve.

Jeg synes, at du skal kontakte din sundhedsplejerske og få hende til at veje og måle din datter. Hun kan hjælpe dig med at vurdere, hvordan vækstkurven ser ud. Hun kan se om din datters vækstkurve har lavet et dyk, og om den har lagt sig ind på en ny. Hun vil også kunne støtte dig i at komme ind i et bedre forløb angående mad og måltider.

Flyt fokus fra hvor meget hun spiser til, hvordan hun har det.

Der kan være flere årsager til, at hun ikke er glad for flasken og græder, når du tilbyder hende den. Umiddelbart kommer jeg dog til at tænke, at hun kan føle sig presset til at spise. Jeg er sikker på, at du kender det fra dig selv, at man kan miste appetitten, hvis man bliver nødet for meget til at spise. Det kan hun også, og hun er gammel nok nu til at kunne lukke munden og lade være med at sutte, hvis ikke hun bryder sig om det, og så har I en dårlig cirkel. Hvis du tilbyder hende en flaske hele tiden eller vil amme hende hver gang, der er en lejlighed til det, kan hun føle, at det er ubehageligt. Det skal være en hyggelig oplevelse for hende, at du kommer med en flaske til hende. Det kan du blandt andet gøre ved at flytte fokus fra, hvor meget hun spiser til, hvordan hun har det.

Jeg tænker, at det kan hjælpe dig at lave mere struktur over, hvornår og hvordan du tilbyder hende en flaske. Det kunne for eksempel se sådan her ud:

 • Tilbyd hende en flaske hver 3. time for eksempel kl. 06 -  09 - 12 -  15 -  18 -  21 -  24 -  03.
 • Hvis hun sover, når der er gået 3 timer, lader du hende blot sove videre og tilbyder hende flasken, når hun vågner. Herefter starter du bare igen med at tilbyde næste flaske om 3 timer.
 • Har hun ikke lyst til at spise, lader du være med at presse hende, men venter til næste måltid om 3 timer.
 • Vær opmærksom på, hvordan hun viser dig, at hun ikke vil have mere – lukker hun munden? Skubber hun sutten ud? Vender hun hovedet væk? Eller hvad gør hun? – Og respekter det, selv om du gerne ville have, at hun spiste noget, eller spiste noget mere.
 • Det vil sige, at hun bestemmer, hvor meget hun vil spise. På den måde kan hun måske nå at mærke, at hun bliver sulten og finde ud af, at hun skal holde sig til, når du tilbyder en flaske, ellers fjerner du den.
 • Tømmer hun hele flasken, laver du lidt mere modermælkserstatning til hende og laver en større flaske til hende næste gang.

Det skal gerne ende med, at hun selv melder sig, når hun er sulten og selv siger fra, når hun er mæt.

Jeg kan sagtens forstå, at du prøver med forskellige slags modermælkserstatninger i håb om at finde én, der falder i hendes smag, men jeg tror, at det kan forvirre hende, at du skifter så meget. Prøv at holde fast i den modermælkserstatning, som du følte var bedst og brug den. Til gengæld kan du prøve forskellige flasker og flaskesutter, og se om der er nogle, der er nemmere for hende at bruge.

Spædbørn der får fuld modermælkserstatning skal den første måned af deres liv tilbydes ca. 1/6 af deres kropsvægt i døgnet for at vokse. Herefter falder behovet gradvis til 1/9. Det vil sige, at din datters behov for modermælkserstatning for at vokse er ca. 1/9 af hendes kropsvægt. Som det ser ud lige nu, hvor hun vejer 4470 gram, er det omkring 500 ml fordelt på cirka 8 flasker, der skal til.

Hold øje med hendes bleer

Det er en god rettesnor for dig, at hendes bleer er tissetunge, og at hun kommer af med blød afføring næsten hver dag. Hvis hun gør det, får hun sikkert mad og væske nok.

Jeg håber, at jeg har hjulpet dig lidt, men samtidig er jeg ikke i tvivl om, at det kunne være en god ide at få støtte og hjælp fra din sundhedsplejerske både til vurdering af din datters vækst og til støtte til et bedre spisemønster. Fortsætter hendes vækstkurver med at dale synes jeg, at lægen skal se hende igen.

De bedste hilsner

Jane


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

4-årig tager billeder af sine kønsdele
Sundhedsplejerske HejJeg skriver, fordi jeg her til aften, da jeg var gået i seng, gik i...
Hjælp! Mit 5-årige barn døjer med rygsmerter
Sundhedsplejerske HejsaJeg skrev herinde for 3 uger siden angående min datter, der pluds...
Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

 • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
 • Ferie
 • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
 • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
 • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce