Din søgning gav:

 

Min datter leger primært med enebørn

Spørgsmål

​​Hej Gitte​

Dette er måske et lidt usædvanligt spørgsmål, men jeg har bemærket et mønster over de senere par år, hvor min 5-årige datter primært foretrækker at lege med enebørn.

Det er sket i flere forskellige sammenhænge.​ Disse forhold bliver ofte meget tætte, og legekammeraten bliver somme tider lidt dominerende og besidderiske overfor min datter.

​Jeg vil gerne pointere, at jeg ikke mener, at alle enebørn er dominerende. Det har bare været tilfældet med min datters venskaber.​

Jeg tror, at min datter nyder opmærksomheden, og særligt i begyndelsen af venskabet ​kan hun nok godt lide, at legekammeraten er lidt mere bestemmende. 

​​Min datter kan godt være stille og genert i nye situationer. Omvendt har hun af natur en stærk vilje og et temperament, så hun trives ikke med at blive domineret. 

I og med at min datter er så lille, kan det være svært at finde ud af, hvad der præcist sker i legesituationerne, men som jeg kan forstå det, ender min datter ofte med at få diskussioner med vennen ​omkring,​ hvem der skal bestemme. Min datter bliver nogle gange ked af det, hvis der har været en konflikt, og hun er frustreret, hvis vennen ikke vil lytte til, hvad min datter vil. Alligevel vender min datter tilbage til de venskaber.  ​ 

Min datter er et meget socialt barn og foretrækker at være sammen med andre fremfor at være alene. Hun leger meget med både sine forældre og sin lillebror, og hun leger også fint med børn, som ikke er enebørn. Det er dog typisk børn af vores venner eller familie. 

Hun får også ​ros i børnehaven for at kunne navigere nemt socialt og have let ved at lege med kammerater. Det undrer mig derfor, at hun ofte ender med at have disse intense venskaber.​

Måske jeg overanalyserer situationen, men jeg er begyndt at spekulere på, om det kan være et problem, at hun foretrækker denne type venner, i og med det ofte giver konflikter. Idet at enebørn ikke er så almindelige, virker det påfalende, at det primært er de venner, som min datter ender op med i situationer, hvor min datter selv skal finde venner. 

Har du nogen ideer til, hvad der får hende til at foretrække denne type legekammerater, og i så fald hvad kan vi gøre for, at hun får lidt mere variation i vennetyper?

​Jeg er nervøs for, om det kan skade hendes ellers så sociale væsen, hvis hun får for mange dårlige oplevelser med venner. 

På forhånd tak. 

Mvh.

M.

Svar

Hej M.

Tak for dit spørgsmål om din datter og hendes venskaber. Jeg hæfter mig ved, at du skriver, at din datter leger fint med både sine venner og de børn, hun møder gennem jeres familie og venner. Du skriver også, at børnehaven fortæller, at hun har nemt ved at navigere socialt og lege med sine kammerater der. Så det lyder jo til, at du har en datter, der trives fint.
Det er svært at pege på præcis, hvorfor vores børn foretrækker nogle børn frem for andre. Men typisk hænger det sammen med, at de leger nogle gode lege sammen og nyder hinandens selskab. Du oplever, at din datter i flere af sine venskaber har oplevet en del konflikter, og at det kan være frustrerende for hende. Jeg synes, det er svært at vurdere om det er nogle relationer, der ikke er så gode for hende, eller om du kommer til at overanalysere, som du selv skriver. Jeg tænker på den ene side, at konflikter er en del af venskaber, og at det er vigtigt, at de voksne omkring børnene er gode til at mægle og ikke dømme i konflikter. 

Børn har brug for hjælp til at lære, hvordan de løser konflikter – og som du selv skriver, kan det være svært at vide, hvad der præcist er sket, hvis vi kommer ind, når konflikten er brudt ud. Så er det en god ide at spørge til, hvad de hver især gerne vil og så se, om de kan finde et kompromis. Det kan fx være, at den ene gerne vil lege gemmeleg, og den anden vil hellere klæde sig ud. Så kan man støtte dem ved at sige ”Okay, så I vil gerne noget forskelligt. Hvad kan I så gøre. Hvordan kan I finde en løsning?” Det kan godt tage lidt tid, og det kræver en voksen, der hjælper dem med at lytte til hinanden og evt. oversætte (fx jeg kan se, at Sille bliver ked af det, når du siger, at det er en dum leg osv.), men min erfaring er, at børn som regel kan komme frem til en løsning, når de begge oplever at blive set og hørt (ligesom voksne). 

Hvis det på den anden side er sådan, at der er så mange konflikter i din datters venskaber, at det er forbundet med mere frustration end glæde, kan det måske være en god ide at støtte hende i også at finde andre venner. Jeg tænker, at det kunne være en god ide at høre, hvad pædagogerne i børnehaven tænker om dine tanker, og om de evt. har lagt mærke til, at der er nogle børn, som din datter leger godt med. De kender din datter på en anden måde og kan måske give et andet perspektiv. Jeg synes det er fint, at du er opmærksom på, om du måske kommer til at overanalysere, og som sagt synes jeg også, det er fint at høre pædagogerne – men når alt kommer til alt, må du lytte til din mavefornemmelse. Og hvis du føler, at din datter indgår i nogle relationer, der ikke er så gode for hende, kan du som sagt prøve at hjælpe hende med at danne nye venskaber ved fx at lave legeaftaler med nogle andre børn. 

En sidste ting – og jeg har skrevet det mange gange før i denne brevkasse – men, jeg vil også opfordre dig til at kigge på, hvad din datter spejler i dig og i jeres familie. Kan du genkende den måde at indgå i relationer på andre steder i dit/ jeres liv. Jeg har andre steder i brevkassen skrevet mere udførligt om, hvordan vi kan blive klogere på os selv ved nysgerrigt at undersøge, hvad der sker inde i os selv, når vores børn på den ene eller anden vis trigger noget i os. 
Jeg håber du kan bruge mit svar og ønsker jer alt det bedste.

Bedste hilsner
Gitte


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
20/10Ferie før børnenes juleferieLivet med børn
18/10Ikke det storeLivet med børn
16/10FølgerOrdet er frit
16/10Problemer med ryggen?Ordet er frit
16/10RådLivet med børn
15/10Bare RoligLivet med børn
14/10Er i tvivl om SA - uge 4Graviditet
12/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
10/10DesværreNavne
10/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce