Din søgning gav:

 

Min 4-årige datter stimulerer sig selv

Spørgsmål

Hej

Jeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i december.

Hun rokker underlivet på en stol, og hun går i trance, og sveden begynder at løbe af hende.

Vi og børnehaven har fundet ud af, at hun ikke rummer uro, og når det går hen og bliver for voldsomt for hende, begynder hun på selvstimuleringen. Det er ikke af seksuel karakter.

Hen over sommeren går det bedre, da de er mere ude i luften, og der er mere plads og ikke larm på samme måde. Nu er de begyndt at være mere indendørs igen, og det er begyndt at tage til igen. Pædagogerne har prøvet at hjælpe hende på forskellige måder i form af at sætte et trin på hendes stol for, at hun havde fodfæste. De har også prøvet med en bold (desværre for stor), da hun står op for det meste. Da det var helt slemt, måtte hun sidde/stå nede i et hjørne med ryggen mod de andre børn for, at hun fik spist noget mad. Hun kan også gøre det, når der så er kommet ro på stuen som en form for efterreaktion. Hun sover ikke længere middagslur, men får minimum et break i en sofa i børnehaven.

Hendes sut, som vi nu, efter aftale med hende, har sendt til julemanden, gav hende en midlertidig tryghed. 

Hun har været selvstimulerende fra spæd/fra hun kunne sidde op selv, og har også gjort det derhjemme, men det er helt forsvundet fra hjemmet, og nu er det kun i børnehaven.

Her i december er hun væltet helt igen. Vi har holdt hende hjemme en del dage i december, og vi stoppede med alt forventningssnak om fødselsdag og jul for at give hende en pause.

Vi har efterhånden snakket med en del læger, en psykolog, ergoterapeut og diverse pædagoger m.m. for at finde en måde at hjælpe hende. Men ingen har før hørt om et tilfælde som hende, fordi hun gør det så ekstremt, og det ikke er “dejligt”. Det er efterhånden ret frustrerende, at vi ikke kan finde nogle til at hjælpe, og vi griber efterhånden i alt, hvad vi kan gribe i. Vi har prøvet noget trygmassage, og det gav hende lidt ro. Vi er ikke interesseret i at rykke til en resourceinstitution, da hun har svært ved at forholde sig til nye voksne / børn, og det vil dreje sig om lige godt et år, før hun skal starte i en skole, hvor der er en del mere ro. 

Der må da være andre tilfælde som hende? 

Mvh.

En frustreret mor

 

Svar

Kære mor

Jeg kan godt forstå, at du er frustreret og bekymret for din datter. Når jeg læser dit brev, får jeg et billede af en lille pige, som udsættes for mange flere indtryk, end hun kan magte og som måske bruger selvstimulering som en måde at lukke ned for alle ydre indtryk.

Den barnlige seksualitet

Alle børn fødes med en seksualitet.

En barnlig seksualitet er ubevidst og består udelukkende af usammenhængende følelser og fornemmelser. Det kan mærkes som ”sommerfugle i maven” eller en kildrende fornemmelse i kroppen. Et barn er ikke bevidst omkring følelsernes betydning, og forbinder det ikke med seksuelle følelser.

En barnlig seksualitet ligner på ingen måde den voksnes seksualitet og må ikke forveksles med den.

Onani

Det er helt normalt, at spædbørn kan lide at røre ved sine kønsorganer. Det helt lille barn oplever spontane og tilfældige fornemmelser af lyst og ubehag, når kønsdelene samt andre dele af kroppen stimuleres - det kan for eksempel være ved bleskift, hvor barnets hænder søger ned til kønsdelene, når bleen kommer af. Fra 2 års alderen kan barnet blive mere målrettet og bevidst forsøge at fremkalde rare fornemmelse ved at stimulere sin krop.  Det kan være med fingrene ved at bevæge en pude eller et tøjdyr mellem benene, eller rokke underlivet med en stol, lige som din datter gør.

Fra tre – fire års alderen har flere børn perioder, hvor de onanerer meget åbenlyst. Barnet har nu en alder, hvor det kan vejledes i, at det er noget man gør privat og ikke i sociale sammenhænge.

Tabu

Det er en helt naturlig del af barnets udvikling at røre ved sig selv.

Barnet vil fra helt lille være i stand til at mærke, hvis de voksne tabuiserer kønsorganerne og det at røre ved dem.

Det kan være at den voksne hver gang flytter barnets fingre og hænder væk, når barnet rører ved sine kønsorganer eller den voksne skærer ansigter, væmmes eller direkte siger til barnet, at det skal stoppe. Barnet vil opleve, at det er forkert, at det føles dejligt og dermed måske ikke få et normalt forhold til seksualitet.

Barnet skal lære at det er normalt, og at alle mennesker i perioder onanerer. Barnet skal lære, at det er noget man gør i enerum, da det ellers kan krænke andre. Barnet skal lære, at det ikke hører til at onanere inde i stuen samme med andre eller i offentlig rum, som for eksempel børnehaven.

Din datter onanerer ikke hjemme mere, men gør det fortsat og ofte i børnehaven.

Det sensitive barn

Du skriver, at hun har måtte stå med ryggen til de andre børn for at få ro til at spise, og hun har svært ved at forholde sig til nye voksne og børn.

Kan hun være en lille sensitiv pige, der tager alle indtryk ind uden filter?

Hvis ikke hun kan sortere i indtryk og information, kan det vælte hende følelsesmæssigt. Når det bliver for meget for hende, har hun måske fundet ud ad, at hun kan lukke verden ude og få ro ved at onanere. Så lever hun i sin egen lille boble eller osteklokke, hvor der er fred og ro.

Det kan I gøre

Tag børnehaven med på råd som I allerede har gjort. Du skriver, at I ikke er interesseret i, at hun rykker på en resourceinstitution, og mon ikke det kan lade sig gøre, at nuværende institution kan rumme jeres datter og hendes udfordringer ved at tilrettelægge hendes hverdag med flere pauser og færre indtryk.

Jeg synes, at I sammen med børnehaven skal inddrage den børnepsykolog eller special pædagog, som er tilknyttet børnehaven. Her kan I få råd og vejledning til, hvordan din datters hverdag kan tilrettelægges bedre i børnehaven, så hun får knap så mange stimuli og flere pauser. Måske kan hun sidde med ryggen til døren eller de andre borde, når der spises og måske kan der planlægges små pauser, hvor hun få lov at gå lidt uden for eller være lidt alene i et andet rum – mulighederne er mange, men det vigtigste er, at der laves en plan alle kender til og er enige om i børnehaven.

Når hun begynder at onanere i børnehaven, skal hun afledes – måske har hun brug for at komme op at sidde på skødet af en voksen og få lidt opmærksomhed og trøst. Måske har hun brug for en primær pædagog, som holder lidt mere kontakt til hende i en periode og som indbyder til omsorg, trøst og pauser, før din datter selv beder om det. Det kan også give din datter tryghed, at hun præcis ved, hvem hun kan søge hen til.

Der hjemme lyder det til, at I har styr på det. Jeg er sikker på, at I viser hende, at I er glade for hende og giver hende masser af kærlighed, knus og kram. Hun har brug for masser af nærvær og kropskontakt. Prøv at give hende kropsmassage – det kan være dejligt afslappende for hende.

I har lavet en hverdag med færre aktiviteter og mere ro, hvilket hun trives bedre med. Det skal I bare fortsætte med.

For en god ordens skyld bør I få undersøgt, at der ikke er en fysisk grund til hendes gnubberi. Børneorm, svamp eller lignende kan få kønsorganerne til at klø.

Jeg håber, at min tanker og ideer kan være til gavn og inspiration.

De bedste hilsner

Jane 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
12/11Hudpleje til mor Ordet er frit
8/11Hvilken babyalarm kan anbefalesLivet med børn
8/11Mit råd vil være at tage nedOrdet er frit
8/11Tænker generelt atid, at manLivet med børn
7/11Også mig! Elsker julen - detOrdet er frit
6/11Hvordan er det gået?Graviditet
2/11JulegaveidéerOrdet er frit
1/11Nem aftensmadLivet med børn
1/11Jul med børnOrdet er frit
29/10nu med link, derOrdet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce