Din søgning gav:

 

Igangsættelse - jeg vil ikke!

Spørgsmål

18. december 2013

Hej Camilla, jeg skriver til dig da jeg snart skal være mor for anden gang. Jeg har termin sidst i marts. Jeg glæder mig meget til det, men jeg er også meget bange for at skulle føde igen.

Min sidste fødsel
Min sidste fødsel, for 4 år siden, gik aldrig i gang af sig selv. Derfor blev jeg sat i gang, da jeg var 41+6. Jeg blev sat i gang med nogle stikpiller. Jeg fik først lagt nogle op om morgenen. Der skete ikke så meget, så jeg skulle ind igen om eftermiddagen hvor jeg fik lagt flere piller op. Ved syv tiden om aftenen begyndte veerne. De blev meget hurtigt vildt kraftige og smertefulde, og jeg kunne slet ikke holde smerterne ud. Derfor skyndte vi os afsted til hospitalet.

Var bare så træt
Vi kunne fornemme at de havde temmelig travlt da vi kom. Jeg havde ondt hele tiden og ville bare gerne undersøges. Jeg fik kørt en hjertelydskurve, og det var bare uudholdeligt, fordi jeg hele tiden havde veer. Den jordemoder, der kom ind til os, var meget sød og forstående. Hun undersøgte mig, og jeg var 6 cm. Hun sagde, at vi ventede på en jordemoder, der kom hjemmefra. Jeg følte slet ikke, at jeg kunne være i min egen krop, og det var så ubehageligt, og jeg var bare så træt.

Voldsom oplevelse
Da jeg blev målt lidt senere var jeg 9 cm åben. De tilbød mig lattergas, men det hjalp ikke rigtigt. Jeg havde gået til fødselsforberedelse, men ingen af de teknikker, jeg havde lært hjalp mig.

Jeg fødte kl. 02.54. En dejlig dreng. Jeg har siden talt med venner og familie om fødslen og kan forstå, at jeg ikke er den eneste der har prøvet at blive sat i gang og synes, at det var en voldsom oplevelse. Kan jeg denne gang undgå at blive sat igang, eller kan man selv gøre noget for at fødslen går i gang.

Jeg fik ”løsnet hinder” sidst. Det fik mig ikke i fødsel, men kan det det? Håber meget på nogle gode råd så jeg ikke skal igennem det samme som sidst.

Venlig hilsen Christina

Svar

Hej Christina

Tak for dit spørgsmål. Det er meget relevant, da mere end hver femte fødsel i dag sættes i gang. Jeg kan godt forstå, at du har bekymringer i forhold til din kommende fødsel, for det lyder ikke som en særlig hverken god eller tryg oplevelse. 

Som jeg læser dit brev, så er der to emner, der skal gøres noget ved. Nummer et er din frygt for at skulle sættes i gang, og nummer to er, at jeg kan læse, at du ikke følte, at der var nogen til at hjælpe dig, da du havde brug for det. 

Indgreb er svære
At få sat sin fødsel i gang kan være grænseoverskridende på flere planer. For det første kan det føles som et nederlag, at den krop man stolede på skulle hjælpe én - og som man var overbevist om kunne klare det, der skulle komme - alligevel ikke duede til det. Derfor mener jeg, at vi generelt skal gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe fødslen naturligt i gang. Før vi tyer til medicin og indgreb. 

LÆS OGSÅ: Sådan forløber den normale fødsel

Mange fødesteder har ændret deres praksis så man tilbydes igangsættelse, lidt før man er gået to uger over termin. Dette er gjort for, at alle børn så er født ved 42+0. Det er dog svært at sige, om det er en fordel, og om det har den store betydning i det store hele. Min personlige fornemmelse af det er, at vi desværre har fået langt flere komplicerede og træge fødselsforløb, efter at grænsen er sat ned.

Igangsættelse er et tilbud
Men det centrale her for dig er netop, at igangsættelse er et tilbud. Du behøver ikke tage imod det, og du kan få et alternativ, hvis du går over tid i denne graviditet.

LÆS OGSÅ: Sådan sættes fødslen i gang

Jeg er stor tilhænger af tankens kraft, så først vil jeg råde dig til at tænke, at alt er som det skal være, og at dit barn vælger at komme ud på det helt rigtige tidspunkt. I dag bliver de fleste gravide scannet, og det er så scanningen, der afgør terminsdatoen. Men hvis man ikke blev scannet, så ville det være sidste menstruations første dag, der ville være afgørende for terminsberegningen. 

Kan du se, om der er den store forskel i disse to datoer for dig? Og om det kan være en del af forklaringen på at du sidst "gik over tid"?

Andre igangsættelsesmetoder

Løsne hinder
Når du spørger til alternative igangsættelsesmetoder, så er det rigtigt, at man kan løsne hinder. Det betyder, at jordemoderen mærker indvendigt på dig. Hvis hun kan komme ind med en finger eller to i din livmoderhals, og hvis din livmodermund har åbnet sig lidt, så kan hun løsne livmoderens væg en smule fra fosterhinderne, der ligger over barnets hoved og dermed fremprovokere veer. Det samme kan sex på dette tidspunkt, hvis kroppen er moden til at gå i fødsel. Så hvis overskuddet er til det, så tag gerne en tur under (eller over) dynerne.

LÆS OGSÅ: "Så fik jeg løsnet hinder hos jordemoderen"

Akupunktur
Du kan også få sat nogle modnende akupunkturnåle. Hvis dit fødested ikke har mulighed for at tilbyde dig det, så overveje at få det gjort hos en privat jordemoder eller hos en akupunktør.

En anden mulighed er en omgang rebozomassage. En rebozo er et mexicansk sjal som i de seneste år har vundet indpas på de danske fødegange. Rebozomassage, hvor jordemoderen ryster/vugger den gravide/fødende med tørklædet  på forskellige måder kan bruges i graviditeten og under/efter fødslen. Hvis kroppen er moden til at gå i fødsel kan rebozomassage give det sidste skub til at få veerne i gang. Se her hvad rebozo i øvrigt bruges til

Hul på fosterhinden
Hvis livmoderhalsen har trukket sig helt tilbage og livmodermunden er begyndt at åben sig (hvad den ofte er hos flergangsfødende omkring termin), så kan du også få prikket hul på fosterhinderne. Dette er dog også et indgreb i fødslen, men det vil så være din egen krop, der skal sætte gang i veerne, frem for at veerne bliver stimuleret med et medicinsk indgreb. Jeg vil dog tilføje, at du vil skulle have vefremmende drop, hvis din krop ikke selv laver veer indenfor en given tidsramme, efter du har fået prikket hul på fosterhinden.

LÆS MERE: Hul på fosterhinden 

Utryghed ved fødslen
Du skriver, at du følte, at der ikke var nogen til at hjælpe dig, og at du var utryg. Jeg tænker, at dusikkert har ramt en travl aften på den givne fødegang. Alle de jordemødre, jeg har mødt, vil gøre alt, hvad de kan for at hjælpe, så godt de kan, men det kan være svært i spidsbelastningsperioder. 

LÆS OGSÅ: 71 positive fødselsberetninger

Overvej at føde hjemme
Men nu handler det om netop din kommende fødsel.  Og her er det vigtigste, at du skal komme til at føle dig mere tryg og sikker på, at der er en jordemoder hos dig hele tiden. Hvis du har det sådan, så vil jeg foreslå dig at føde hjemme. I hjemmet kan jordemoderen ikke lige ordne noget for en kollega eller se til en anden fødende. Du er i trygge rammer frem for at være gæst på en stor fødegang. Hvad enten du vælger at føde med en jordemoder fra et fødested eller hyrer en privat jordemoder, så vil hun fra du er i aktiv fødsel være hos dig.

LÆS OGSÅ: Hjemmefødsler kontra hospitalsfødsler

Hvis du bor i region Sjælland, er du endnu mere heldig, for da kan du blive fulgt hele din graviditet af to faste jordemødre, og du er garanteret at komme til at føde med en af dem. På den måde kender du din jordemoder på forhånd, og dermed kan I også lave aftaler for, hvordan du ønsker omstændighederne omkring din fødsel. 

Undersøg det
Hvis du eller din mand er skeptisk overfor hjemmefødsel, vil jeg nu alligevel råde jer til at undersøge til bunds, hvilke muligheder I har, der hvor du nu bor og tale med andre, der har født hjemme. Mændene plejer at blive afhængige, når først de har prøvet det!

LÆS OGSÅ: Sådan foregår hjemmefødsler

Derudover vil jeg opfordre dig til at deltage i fødselsforberedelse. Selvom du ikke føler, at teknikkerne hjalp dig sidst, så er det en god ide at lære sin gravide krop at kende, og særligt når du denne gang skal se frem til en helt anden fødsel end sidst, så vil en ny omgang forberedelse kunne gøre godt.

Håber du kan bruge mine råd, og at du får den bedste fødselsoplevelse denne gang.

De bedste hilsner

Jordemoder Camilla


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

4-årig tager billeder af sine kønsdele
Sundhedsplejerske HejJeg skriver, fordi jeg her til aften, da jeg var gået i seng, gik i...
Hjælp! Mit 5-årige barn døjer med rygsmerter
Sundhedsplejerske HejsaJeg skrev herinde for 3 uger siden angående min datter, der pluds...
Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce