Din søgning gav:

 

Hvorfor kommer der knæklyde fra min datters led?

Spørgsmål

10. august 2011

Kære Anja Aabech

Min pige på 1 år har i ca 4 mdr haft knæklyde fra sine led - især knæene. Det har også været i hofte og ankler. Det kommer hovedsageligt, når hun er sur - fx når hun skal sove. Det er som om, hun spænder i kroppen, når det sker. Det føles lidt som om, underbenet rykker til siden ved første knæk og tilbage ved andet knæk.

Hvad kan årsagen til dette være, og skal man gøre noget ved det? Jeg har været ved lægen, som sagde at vi måtte se tiden an, og at det jo ikke gjorde ondt på hende. Sundhedsplejersken vidste heller ikke, hvad man skulle gøre. Jeg har fået at vide, at vi skulle vente og se, til hun kom op at gå, så der kom mere vægt på benene.

Hun kravler ikke, rejser sig ikke op, kan ikke sætte sig op, og går heller ikke. Hun vil meget gerne gå når vi holder hende i hænderne. Kan der være en sammenhæng? Hendes storesøster kunne rejse sig på af ting ved 9-10 mdr, men har heller ikke været hurtig motorisk. Hun gumpede sig frem ved 11 mdr og gik da hun var lige over 1 år gammel.

Hilsen en bekymret mor

Svar

Kære bekymrede mor

”Knæklyde” fra et led skyldes oftest, at leddet overstrækkes lidt, og derved opstår der et undertryk inde i leddet, som får ledvæsken til at danne små gasbobler. Det er gasboblerne, der laver ”knæklyden”, som i øvrigt ikke er skadelig for leddet.

Når der opstår ”knæklyde” fra et led, der bevæges indenfor normalområdet (dvs. det ikke bliver overstrakt som f.eks. ved ”knæk af fingre”), kan det skyldes, at leddet er hypermobilt eller at der er led- og muskelspændinger i området. Sidstnævnte ses hos større børn og voksne.

Hos babyer opstår der ofte ”knæklyde” fra flere af kroppens led. Det kan være fra ryggen, når barnet løftes eller fra skulderen, når tøj skal af og på. Det er helt normalt. Det samme er også tilfældet for små børn med hypermobile led. Her skyldes ”knæklydene”, at leddet lettere kan overstrækkes, på grund af at musklerne endnu ikke er stærke nok til at beskytte leddet. Når musklerne styrkes i forbindelse med barnets udvikling, vil der ikke længere opstå ”knæklyde”. Hypermobile led kan først tåle at være vægtbærende, når musklerne er stærke nok til at afstive leddene, og først på dette tidspunkt vil barnet begynde at stå og gå. Derfor er det også normalt, at et hypermobilt barn har langsommere motorisk udvikling i forhold til jævnaldrene børn.

”Knæklydene” som opstår, når din datter blev ked af det skyldes formentlig, at når hun græder, så spænder hun musklerne og de strækker leddet, så der dannes de omtalte gasbobler.

Når du fortæller, at din 1-årige datter laver ”knæklyde”, endnu ikke vil rejse sig op og at storesøsters motoriske udvikling var en smule langsom, så er der noget der kunne tyde på, at din datter er hypermobil. Der er flere grader af hypermobilitet, og de hyppigste former kræver hverken specielhensyn eller behandling. Men når din datter stadig ikke kravler som 1-årig, så vil jeg anbefale, at hun får et tjek hos en børnekiropraktor. Det er min erfaring, at hvis hun også har muskel- og ledspændinger, så vil kiropraktisk behandling sætte mere fart på hendes motoriske udvikling.

Med venlig hilsen
Anja Aabech

Læs mere om baby - og børnekiropraktor, Anja Aabech
Stil Anja et spørgsmål i brevkassen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce