Din søgning gav:

 

Hvordan skal jeg håndtere min søns vrede?

Spørgsmål

                                                                                             D. 18. marts 2013

Hej Jane,

Jeg skriver angående vores søn, der bliver 3 år her til marts. Han har i løbet af et års tid i perioder vågnet grædende og skrigende op om natten og været helt utrøstelig. Man kan slet ikke komme i kontakt med ham, og hvis vi prøver at holde ham for at trøste ham, sparker han bare vildt. Når han så endelig svarer, siger han, at han har ondt i benene.

Vi har været til lægen med ham og fået taget blodprøver, og der var ikke noget, så lægen mente, at det var vokseværk.

Ondt i benene når han skal spise
Når han sidder og skal spise, klager han for det meste også over benene, og hvis han så får lov til at rejse sig fra bordet, bliver han hurtigt i godt humør igen uden at have ondt mere. Så vi har altså også problemer med at få ham til at spise. Han er ligeglad med, om han skal sidde der alene, gå på værelset, eller hvad vi ellers har prøvet for at få ham til at spise. Han nægter at spise og sidder bare og græder eller leger rundt med maden på tallerknen. Hvis vi så giver ham maden i munden, så kan vi for det meste få ham til at spise på den måde, men det synes jeg, han er alt for stor til nu.

Ondt i benene når han ikke får sin vilje
Det samme sker, hvis han ikke få sin vilje med andre ting herhjemme. Eller hvis han ikke gider gøre noget, så har han igen ondt i benene og kaster sig mange gange på gulvet, mens han græder og skriger. Så jeg føler, at han bruger undskyldningen med benene, når der er noget, han ikke gider.

Hvis jeg ikke ligger hans dyne på den måde, som han vil have det, bliver han meget sur og græder. Hvis jeg fx vil have ham til at gå, og han ikke gider mere, råber han nej, så højt han kan - og nogen gange slår han ud efter mig eller på ting.

Svært at tackle
Vi har prøvet både at være hårde og bløde ved ham, når han fx ikke spiser eller ikke høre efter, men jeg kan slet ikke finde en måde, som jeg synes virker, uden at han enten bliver meget vred, råber og græder, eller at han bare sidder og smiler, når han får skæld-ud. Og det er uanset, om det er min mand eller mig, der prøver.

Vi har svært ved at finde en måde at tackle det på, når han kommer i det humør. Når jeg prøver at snakke med ham om, hvorfor han bliver så sur og ked af det, reagerer han slet ikke. Han sidder bare og kigger uden at sige et ord, eller også undgår han helt at kigge på mig. Det er en kamp med ham hver dag - især i de perioder, hvor det er værst, for så fylder det en hel del i dagligdagen, med mindre han får sin vilje.

Når han er i sit gode humør, er han ellers en glad og sød dreng, som godt kan lide at kramme og nusse med min mand og jeg. Han leger godt med sin storesøster, som er et år ældre.

Er hans personlighed bare sådan, eller "fejler" han måske noget? Hvordan håndtere jeg bedst de situationer med ham?

Mvh en frustreret mor

Svar

Kære frustrerede mor

Tak for dit spørgsmål. Jeg er især glad for din sidste beskrivelse af din dreng, hvor du beskriver ham som en glad og sød dreng, der godt kan lide at kramme og nusse med jer, og som leger godt med sin storesøster. Det er nemlig meget vigtigt for din søn, at I sætter mest fokus på det, der går godt. Det gør, at jeres billede af ham bliver positivt - og det styrker hans selvværd.

Jeg synes, at I skal prøve at være nysgerrige på, hvad der er i spil, når han er glad og se, om I kan finde svar på følgende:

 • Hvad laver I sammen, der gør ham glad?
 • Hvem er han sammen med?
 • Hvordan er jeres humør og overskud?

På den måde kan I måske finde ud af, hvad det er, som I med fordel kan gøre noget mere af.

Derudover er der flere temaer i dit spørgsmål, og jeg har valgt at sætte fokus på disse tre:

 1. Tag smerterne i benene alvorligt

  Jeres læge har konkluderet, at det måske handler om vokseværk, hvilket jeg tænker kan være ganske sandsynlig ud fra det, du skriver. Hvert femte barn rammes af vokseværk. Det ses oftest i alderen 4 til 10 år. Man kender ikke årsagen, men det er ganske uskadeligt for barnet, selv om det kan være meget smertefuldt. Smerterne kommer ofte om natten og varer 10 til 15 minutter. Barnet vågner grædende op og klager over ondt i begge ben. Det hjælper at nusse og massere benene eller at lægge et varmt håndklæde på benene. I kan også prøve at give ham noget mildt smertestillende og se, om det hjælper på hans smerter.

  Om dagen er smerterne typisk væk og barnet kan løbe og lege, som det plejer. Begynder han at halte eller ikke at kunne følge med de andre, som han plejer, skal I kontakte lægen igen.

  I kan læse mere om vokseværk på Netdoktor her

  Jeg tænker, ligesom du selv skriver, at han bruger smerterne i benene til at prøve jer af om dagen. Men i stedet for at tænke, at det er et 'trick' eller at 'det ikke er rigtigt', så tænk i stedet på, at der er en grund til, at han bruger benene som undskyldning. Måske er der noget andet, som han hverken kan forklare eller sætte ord på - og her skal I hjælpe ham. I kan for eksempel med en rolig og omsorgsfuld stemme sige til ham, at det godt kan være, at han har ondt i benene, og at I gerne vil nusse ham lidt på benene, når han har spist sin mad. På den måde føler han sig både anerkendt, set og også hjulpet med at komme videre med det han skal.
   

 2. Sæt grænser og lav rammer

  Jeg tænker, at han er kommet til at styre for meget hjemme hos jer, og det kan en dreng på 3 år ikke magte. Det er jer som forældre, der har ansvaret for stemningen, og for hvordan man opfører sig. Jeres dreng har brug for, at I viser ham, hvad I forventer af ham. Han har brug for at mærke jeres grænser. Når han kan mærke det, kan han slappe af og har dermed ikke brug for at slå og sparke.

  Jeg kan forestille mig, at I på grund af smerterne i hans ben er blevet usikre på, hvad I skulle gøre. På den måde kan I være kommet til at give ham for mange valgmuligheder og stille for store krav til ham. Han er ikke gammel nok til at kunne formulere, hvorfor han er sur og ked af det. Børn reagerer typisk ligesom han gør, når de har brug for at vide, hvad der forventes af dem, og når de mangler grænser eller en mur at spille bold op ad.

  Du skriver ikke, om han er i dagpasning, men jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, hvordan han eventuelt fungerer der, og hvordan de synes, at han trives og udvikles sammen med de andre børn. Spiser han uden problemer i dagpasning, eller er der ingen problemer? Klager han også over smerter i benene der? Råber han, og slår han også der?

  I kan jo selv spørge lidt ind til det, så I får en viden om, om det mest er noget i omgivelserne, eller noget i ham, det handler om.
   

 3. Vis positive følelser

  Jeg skrev det lidt i starten af mit svar, men jeg vil lige nævne det igen: Jeg synes, at I skal vise ham positive følelser – vis ham, at I er glade for ham i ord og handling. Anerkend og ros ham for det han kan. Hjælp ham med at kontrollere sig selv ved at sætte grænser for ham på en positiv måde. Fortæl ham for eksempel, at du ikke vil have, at han slår ud efter dig eller på ting, og fortæl ham samtidig, at du godt kan se, at han er gal og vred.

  Han har brug for jeres hjælp til at opøve selvkontrol. I stedet for at sige, hvad han ikke må, er det vigtigt, at I vejleder ham på en positiv måde og viser ham, hvad han har lov til at gøre. 

Hav fælles regler

Familier har forskellige regler og normer. Det er vigtigt for ham, at du og din mand er enige om, hvordan I for eksempel gerne vil have, at et aftensmåltid fungerer i jeres familie. Må man gerne gå fra bordet, før de andre er færdige med at spise? Skal man spise op? Skal man smage på maden? Diskutér det en aften med din mand, så I kan være enige og bakke hinanden op om reglerne.

Det giver jeres søn tryghed at vide, at I er enige, og at I står ved det, I siger. Han har brug for at vide, hvad I forventer af ham, og jeg synes, at I skal holde fast i det, som I har besluttet. Når han for eksempel ikke vil spise det, der er serveret, må han vente til næste måltid, uden at I prøver en hel masse forskellige ting. På den måde finder han ud af, hvor han har jer, og at der er konsekvenser bag det, I siger. Det kan godt være, at han vil protestere i situationen, men når han finder ud af, at I mener det og har styr på det, behøver han ikke at være så vred og sur mere.

Jeg håber, at noget af det, jeg har skrevet, giver mening for dig. Jeg hører gerne fra dig med en tilbagemelding på, om I har fået en mere glad og harmonisk dreng, når I har prøvet noget af det, som jeg har foreslået. Du er meget velkommen til at skrive til mig igen enten her, til redaktionens indboks på redaktion@altomboern.dk eller i PLUS-debatten.

De bedste hilsner

Jane Lyngs

Sundhedsplejerske

Stil et spørgsmål til Jane Lyngs, Sundhedsplejerske, i brevkassen

Se alle Jane Lyngss brevkasse besvarelser


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

 • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
 • Ferie
 • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
 • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
 • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce