Din søgning gav:

 

Hvordan lærer man børn at være sociale?

Spørgsmål

                                                                                  d. 31. oktober 2011

Kære Gitte

Jeg har en datter på fire år, som er meget morsyg. Når vi er på besøg hos venner, vil hun ikke lege med de andre børn, men vil sidde og læse bøger sammen med mig. Vores venner er begyndt at komme med små stikpiller til mig om, at jeg næsten ikke er der, når vi er på besøg, fordi jeg bare leger med min datter.

Jeg prøver at sige til min datter, at skal lege med vores venners børn i stedet for bare at sidde med mig, for det er jo ikke nær så sjovt. Hun kommer jo hurtigt til at være lidt udenfor. Jeg prøver på ikke at bekymre mig for meget om det, men kan på den anden side ikke lade være med at tænke, at det er lidt underligt, at hun ikke gerne vil lege med vores venners børn.

Jeg er gravid i 6. måned og er nervøs for, hvordan det skal gå, når hun bliver storesøster. Jeg frygter, at hun bliver meget jaloux, når hun ikke længere kan få mig for sig selv. Derfor prøver vi også at få hendes far mere på banen. Han har ligesom vænnet sig til, at hun er mors pige. Det er ikke, fordi han ikke vil være sammen med hende, men han accepterer, at hun foretrækker mig.

Det er næsten altid ham, der afleverer hende, når hun skal børnehave. Det er nemmere for ham end mig, fordi hun bliver rigtig ked af det, når jeg går. I børnehaven siger de, at hun trives og leger fint med de andre børn. Så det er altså mest herhjemme, at vi oplever "problemet".

Jeg håber, du kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad jeg kan gøre for at gøre min datters mindre mor-syg.

Kh Den fortvivlede mor

Svar

Kære fortvivlede mor

Tak for din mail og tillykke med graviditeten.

Din mail sætter gang i nogle forskellige tanker hos mig. Noget af det, jeg lægger mærke til, er, at du sidder og leger med din datter, når I er på besøg hos venner. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at hvis du tager på besøg hos nogle venner, er det vel for at være sammen med dem og ikke for at lege med din datter. Hvad tænker du? Hvad forhindrer dig i at sige til din datter "nu er vi på besøg, og jeg vil gerne sidde og snakke med de andre voksne"?

Vis hende, hvad DU vil
Om din datter vil lege med de andre børn eller ej, er sådan set hendes sag. Hvis det er svært for hende at komme i gang med at lege med de andre, kan du støtte hende i det, men jeg tænker, at det er vigtigt, at du også viser hende, hvad DU faktisk gerne vil. På den måde lærer hun af det, du gør og ikke af det, du siger.

Når du siger til din datter, at hun skal lege med børnene i stedet for at sidde der med dig for det er ikke nær så sjovt, så bliver det utydeligt, hvad du mener. Hvad nu hvis hun synes, det er sjovest at sidde sammen med dig? Skal hun så stadig lege med de andre? Og hvad synes DU egentlig er sjovest?

Det skal være ægte
Det er vigtigt for børn, at vi som voksne tør vise, hvem vi er. Det kan vi blandt andet gøre ved at sætte vores egen grænse og sige nej til at lege, når vi gerne vil noget andet.

I forhold til at få din mand mere på banen, så tænker jeg, at det er vigtigt, at han selv melder sig, fordi han gerne vil have en tættere relation til jeres datter. Det er fint, at du er opmærksom på at give plads til, at de også kan få et forhold til hinanden. Det er dog vigtigt, at det ikke bliver presset ned over dem.

Giv plads til håndtering
Din datter har været vant til at være meget tæt på dig, og det er ikke sikkert, at hun har lyst til at opgive den nærhed, bare fordi der kommer en lillebror eller lillesøster. Det tager tid at vænne sig til et nyt familiemedlem. Det kan godt være svært at bliver storesøster, og jeg tænker, at det er vigtigt, at der er plads til, at det er svært.

Hvis din datter oplever, at det er okay, hvis hun har det svært, så kan hun bearbejde sine følelser og komme videre. Hvis hun oplever, at det ikke er okay, ændrer det ikke ved, at det er svært, men det gør det endnu sværere for din datter at mærke sine følelser.

Håber du kan bruge mine tanker.
Held og lykke med det hele.

Bedste hilsner
Gitte
www.parentcompany.dk

Stil et spørgsmål til Gitte Krogsgaard Andersen, Familierådgiver, i brevkassen

Se alle Gitte Krogsgaard Andersens brevkasse besvarelser

 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce