Din søgning gav:

 

Hvordan beregner jeg ægløsningen?

Spørgsmål

Hej Camilla

Jeg er ret så ny i hele dette univers, men min kæreste og jeg kunne godt tænke os at blive gravide, og derfor prøver jeg at finde ud af, hvornår jeg skal teste min ægløsning. Jeg har prøvet at bruge app'en Clue som hjælp, men jeg synes ikke, vi har ramt rigtigt ift. det, den viser. Min første cyklus var på 40 dage, den næste 50 og den sidste 59 dage! Min menstruation stoppede i går, og jeg kunne godt tænke mig at ramme rigtigt i denne måned. Hvornår vil du anbefale at jeg tester?

Venlig hilsen

N

Svar

Kære N

Tak for dit spørgsmål om det korrekte tidspunkt for brug af ægløsningstests.

Hvad er ægløsningstest?

En ægløsningstest er en strip eller pind, som skal testes i kvindens urin for at finde ud af om hun har ægløsning og dermed har bedst chance for at opnå graviditet. Testen vil være positiv, hvis der i kvindens urin er forekomst af det luteiniserende hormon LH, som sammen med FSH (follikelstyrende hormon) er ansvarlige for modning og frigivelse af æg fra kvindens æggestokke.

Stigningen af LH vil finde sted et par dage før den egentlige ægløsning. Så samleje i dagene efter den testede stingning vil give størst chance for graviditet.

Sex på recept

Når man starter med at ville skabe et liv sammen og sætte børn til verden, så sker det ofte som led i et romantisk og kærligt forhold. Kæresteparret har hidtil haft sex, når de har haft lyst og ikke kunne holde sig fra hinanden. Jeg ser derfor lidt skeptisk på den udvikling, der er sket de seneste år med for eksempel brugen af ægløsningstests. De kan være gode at bruge, når man opdager, at der er problemer, men i de første måneder mener jeg ikke, man skal tænke alt for meget over, præcis hvornår det er mest hensigtsmæssigt at have sex. Man skal fortsat have det, når man har lyst. Mange kvinder, der ikke er på hormonprævention, vil selv kunne mærke, hvornår på måneden de er mest vilde med deres mand, og det vil ganske givet være, når de har ægløsning. Naturen er snu.

Grunden til, at jeg ikke er den store fortaler for ægløsningstests, er, at stress i processen, når man skal opnå en graviditet, ikke er hensigtsmæssigt. Historier om par, der bliver gravide naturligt, efter de har givet op på fertilitetsbehandling, er ikke sjældne, og jeg tror på, at det er, fordi fokus bliver flyttet, og den stress, der har været forbundet med målet “at blive gravide”, forsvinder.

Lang cyklus

Jeg er dog glad for, at du har skrevet til mig, for jeg kan se en helt anden problematik, end den du gerne vil have svar på. En menstruationscyklus for voksne kvinder er i gennemsnit 28 dage. Din cyklus er meget lang, senest hele 59 dage, og så er den uregelmæssig. Det gør det helt sikkert svært at vide, hvornår du skal lave en ægløsningstest. Du skriver ikke, hvilken form for prævention I har brugt, før I besluttede at ville lave et barn, men med hormonpræparater som p-piller og p-stav eller ved brug af spiral kan der være en periode, hvor cyklus skal finde ind i sin egen rutine. Hvis I har brugt kondom eller pessar, har din cyklus jo ikke været påvirket.

En lang cyklus kan også tyde på andre problematikker. En meget hyppig hormonel forstyrrelse hos kvinder kaldet PCOS (polycystisk ovariesyndrom) kan give lange cyklusser og udeblevne menstruationer. PCOS forekommer hos 5-10 % af kvinder i den fødedygtige alder og kan give problemer med at opnå graviditet, men ofte vil lidt hjælp med hormoner kunne hjælpe på vej.

Tålmodighed

Mit råd til dig vil derfor være enten at se tiden lidt an, droppe ægløsningstestene i en periode og nyde din kæreste og jeres drøm om et barn eller at høre din egen læge, om der kunne være grund til, at du får en undersøgelse af din hormonbalance med grundlag i, at din cyklus er meget lang.

Jeg ønsker jer held og lykke med fremtiden.

De bedste hilsner

Jordemoder Camilla

Kvindeogkrop.dk


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
23/4Lidt tid siden.Graviditet
18/4Andre gravide grænsependler/grænsegænger (Tys...Ordet er frit
12/4Klar til børn, når kæresten ikke erOrdet er frit
11/4LysterapilamperOrdet er frit
24/3Analogt udrOrdet er frit
22/3Til dig der har været i fertilitetsbehandling!Ordet er frit
19/3Smerter i graviditetenGraviditet
14/3Tag kontakt til den danske importørOrdet er frit
13/3Babyalarmer - Hvad går man efter?Livet med børn
3/3Hej mia Jeg ved det er nogleLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Min datter leger primært med enebørn
Familierådgiver ​​Hej Gitte​Dette er måske et lidt usædvanligt spørgsmål, men&nbs...
Jeg venter barn med min voldelige ekskæreste
Familierådgiver Jeg er en ung kvinde på 26 år, som er blevet gravid med min ekskæreste...
4-årig tager billeder af sine kønsdele
Sundhedsplejerske HejJeg skriver, fordi jeg her til aften, da jeg var gået i seng, gik i...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce