Gravid - bange for, de tager mit barn

Spørgsmål

04. oktober 2013

Kære Jane

Jeg er gravid og er blevet bange for, om nogen kan tvivle på min egnethed som mor. Jeg har haft en hård barndom, idet min mor døde da jeg var 7 år, og min far arbejdede meget. Men jeg har arbejdet meget med mig selv som voksen og fået bedre selvværd og selvtillid og forståelse for, hvad der var galt med min barndom.

Jeg har haft to depressioner - kortvarige - og kan være lidt nede til tider. Men jeg får ikke antidepressiv medicin mere. Derudover har jeg diagnoserne ængstelig og dependent personlighedsforstyrrelse, men jeg har arbejdet meget med mig selv, siden jeg fik stillet diagnoserne, så jeg ved ikke, om de også ville blive konstateret i dag.

LÆS OGSÅ: Bliver jeg mon en god mor?

Jeg er blevet bange for, om man vil tvivle på min egnethed som mor på grund af mine diagnoser. Min kæreste er helt normal og vil blive en god far. Han og mine veninder og mine søskende siger alle, at jeg bliver en god mor. Tror ikke min læge tvivler på mig, men går ved en psykolog tilknyttet hospitalet, og jeg føler hun sygeliggør mig og taler om emner, jeg ikke har brug for at tale om, og derfor bliver jeg nervøs. Har også tænkt mig at stoppe ved hende, da jeg ikke har så meget brug for det.

Hvad er din vurdering?

Kh en lidt bange

Svar

Kære ”en lidt bange”

Tillykke med din graviditet.

Jeg kunne godt have tænkt mig at vide lidt mere om din situation – for eksempel hvor langt du er henne i din graviditet, og om graviditeten er planlagt. Men jeg vil gerne, ud fra det jeg kan læse i dit brev, komme med mine overvejelser.

Nyt barn og nye forældre
Jeg går ud fra, at det er det første barn, I venter. Der skal komme et nyt barn til verden, og der skal også komme nogle nye forældre. Din kæreste og dig har hver jeres barndom og opvækst med i rygsækken, og I skal nu til at finde ud af, hvordan I vil opdrage og drage omsorg for jeres barn. Det er dejligt at læse, at du har en god kæreste, så I er to om at varetage den nye forældreopgave og to til at dele ansvaret.

Du skriver, at du har haft en hård barndom. Du mistede din mor, da du var 7 år, og du har oplevet at være meget overladt til dig selv, fordi din far arbejdede meget. Det lyder som om, du er blevet lidt forsømt i din barndom, og at det efterfølgende har givet dig problemer i din opvækst.

LÆS OGSÅ: Hvad gjorde din egen mor?

Når man bliver gravid og selv skal have et barn, er det en god anledning til, at man får talt med sin partner om, hvordan man selv er blevet opdraget og passet på, da man var lille. Hvordan var min mor egentlig mor for mig, og hvordan var min far? Hvem kommer jeg mon til at ligne mest? Hvad var godt ved den måde, som de var over for mig på, og hvad synes jeg, der skulle have været anderledes? Hvordan vil jeg selv være som forældre? Og hvordan tror jeg. min kæreste bliver som far?

LÆS OGSÅ: Din rolle som mor

På den måde kan I få talt om, hvordan I gerne vil opdrage jeres barn og hvilke værdier I har.

”En god nok” forælder
Der er rigtig mange mennesker, der ikke har fået den optimale opvækst, og som klarer at blive gode forældre alligevel. Det vigtigste er, at du reflekterer over, hvordan du gerne vil være som forælder og finde ud af, om der er nogle handlemønstre, som du gerne vil ændre. At blive opmærksom på det, er første skridt på vejen. Du skal ikke være den perfekte forælder – det er der ingen, der er – du skal bare være "en god nok" forælder.

Tag imod hjælp
Det næste skridt er at være åben om de problemer, du bøvler med. På den måde er det muligt at få hjælp til den nye rolle.

LÆS OGSÅ: Gravid - de store tanker

I mange kommuner er der tilbud om besøg i graviditeten af sundhedsplejersken samt forældreforberedende kurser. Nogle kommuner har særlige tilbud til sårbare gravide, hvor man kan få støtte til forældrerollen. Jeg synes, at du skal undersøge, hvilke muligheder, der er i den kommune, hvor du bor.

Med hensyn til dine psykiatriske diagnoser synes jeg, at det er dejligt at læse, at du har haft ressourcer og overskud til at arbejde med dig selv, og at du ikke er på medicin, nu hvor du er gravid. Det er dog ofte sådan, at de problemer man tidligere har haft, og som måske ikke helt er gennembearbejdede, dukker op i forbindelse med en fødsel.

Jeg kan derfor forestille mig, at du kan have behov for psykologhjælp i perioden før og efter din fødsel. Det kan måske nok være, at du skal henvises til en anden psykolog end den, du går hos lige nu, for at finde en, som du svinger bedre sammen med.

LÆS OGSÅ: Depression og graviditet - er det ansvarligt?

Det lyder som om, at du ikke rigtigt har tillid til din nuværende psykolog, og jeg vil mene, at det må være meget vigtigt med tillid til en person, som du skal bruge som hjælp, sparring og opbakning i den kommende tid, der både byder på store forandringer, glæder og bekymringer.

Du skiver, at du er bange for, om nogen kan være i tvivl om din egnethed som mor. Det læser jeg, som om du er bange for, at nogen laver en underretning til kommunen.

Prøv at tænke over, hvad det konkret er, du er bange for. Normalt foregår det sådan her, at hvis kommunen får en underretning på dig, så vil de kontakte dig for at få uddybet, hvad det handler om. I bliver måske bliver tilbudt rådgivning eller anden form for støtte. Måske bliver der vurderet, at der skal laves en børnefaglig undersøgelse, en såkaldt § 50-undersøgelse. Her afdækkes de ressourcer og problemer, som der kan være i jeres familie. Herefter laves en handleplan, så I og jeres barn får den rette hjælp. Måske kan det hjælpe at anskue det som en måde at hjælpe og støtte jer på som familie og netop ikke en måde at problematisere dig og din mand som forældre.

Babyen i din mave
Ud fra dine beskrivelser tænker jeg, at du ikke har grund til bekymring. Jeg synes, at du skal lytte til din kæreste og netværk, der udtrykker, at du bliver en god mor. Jeg synes, at du skal nyde din graviditet og tænke på babyen i din mave.Hvad mon det er for en lille størrelse? Hvordan mon den ser ud og så videre. Det er med til, at I danner en relation allerede nu, hvilket er godt for barnet.

Tag imod den hjælp, som du bliver tilbudt og støt dig til din kæreste.

Jeg håber, at jeg har kunnet berolige dig lidt. Jeg vil ønske dig held og lykke. Jeg hører gerne fra dig igen, enten her eller i Plus Debatten.

De bedste hilsner

Jane Lyngs

Sundhedsplejerske

Stil et spørgsmål til Jane Lyngs, Sundhedsplejerske, i brevkassen

Se alle Jane Lyngss brevkasse besvarelser


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
13/2Jeg skelede selv som barn ogApril 2004
2/2Ang. navnemærkerMarts 2004
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
22/2Gravid igen, 43 år, for tidligt efter sidste ...Gravide over 35 år
21/2Hjælp til søvnLivet med børn
21/2ammepudeOrdet er frit
18/2Børn med mellemørebetændelseLivet med børn
16/2Hvor langt er jeg henne? Graviditet
16/2Søvn problemer med vores 2 måneder gammel søn Livet med børn
13/2Uha, det har til tider væretINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Børn 1 til 3 år
13/2Har tænkt over at blive gravidGraviditet
31/1Hejsa :-) Jeg ville venteSnart gravid
29/1Jeg har gode erfaringer medLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...
Sådan plejer du en rød babynumse
Sundhedsplejerske HejMin søn på 2 år har tit og ofte meget rød hud mellem benene, og det...
Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce