Din søgning gav:

 

Er dræn den rigtige beslutning?

Spørgsmål

Hej Jane

Jeg er den stolte far til en dreng på 5 år og tvillingedrenge på 8,5 måned.
Vi har været til øre-næse-halslæge, som har lagt dræn på Marius, den ene af vores drenge. Det ene øre var der ikke meget væske i, og det andet øre var helt normalt. Lægen valgte at lægge dræn i begge ører. Er det normalt? Hun sagde, det var standard. Vores dreng har siden den 24. april været meget ked af det, og vi må sidde oprejst med ham, før han falder til ro. Han har også haft feber.

Håber, du kan give os nogle svar. Lægen sagde, at det var omsorgssvigt ikke at lægge drøn. Vi føler, vi gør alt for vores drenge og synes, det er hende, der svigter os, da jeg er bekymret for, om drænet er lagt rigtigt. Desuden blev lægen sur, da min hustru sagde, hun ikke kunne overskue, hvis begge vores børn skulle have dræn. Begge drenge havde kun lidt væske i det ene øre og intet på det andet.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Den bekymrede far 

Svar

Kære Den bekymrede far

Tak for din mail og tillykke med din lille familie :o)

Jeg synes, at det er en rigtig ærgerlig situation, som I er havnet i. Det er ikke rart at føle sig anklaget som dårlige forældre, og ordet ”omsorgssvigt” er et stort ord at sætte på jeres overvejelser og valg.

Dræn i ørene eller ej

Der har i al den tid jeg kan huske, både som mor og sundhedsplejerske, været holdninger for og imod at lægge dræn i børns ører.  Det er for mange forældre en rigtig stor beslutning at vælge en behandling, hvor ens barn skal bedøves, da der er altid en lille risiko ved at blive bedøvet.  På den anden side giver det god mening at lægge dræn i barnets øre, hvis man har et barn, som rigtig tit er syg med forkølelse eller mellemørebetændelse, eller hvis barnet ikke udvikler sig sprogligt som forventet.

Du skriver ikke noget om årsagen til, at Marius og Albert har fået kontakt til en ørenæsehals-læge. Men jeg gætter på, at de har haft mellemørebetændelse mange gange, og selv om de har fået penicillin, har de fået mellemørebetændelse igen. Jeg gætter også på, at det har givet mange søvnløse nætter med grædende børn.

De allerfleste børn vil i løbet af de første 5 leveår få mellemørebetændelse. Nogle børn bliver ramt oftere end andre, og her vil det kunne være aktuelt med dræn. Man plejer at observere barnet nogle måneder, hvor man måske behandler med penicillin, før man vælger at lægge dræn i.

Når barnet har væske i øret eller mellemørebetændelse, vil trommehinden miste lidt af sin elasticitet, uanset om de har haft dræn i ørene eller ej. Det har dog sjældent nogen betydning for deres hørelse. Rigtig mange af de børn, som jeg ser ved indskolingsundersøgelsen i børnehaveklassen, hvor jeg laver høreprøver, har haft problemer med mellemørebetændelse, og mange har haft dræn i, men de hører som regel fint.  

Læs også: Dræn-operation - hvor slemt er det? 

Effekt af dræn i ørene

Når et barn har fået lagt dræn i ørene, er der mindre risiko for, at barnet får mellemørebetændelse igen, og hvis det skulle ske, vil barnet være syg i en kortere periode end ellers. Barnet vil have mindre ondt, og barnet kan nu behandles med penicillin lokalt som øredråber i stedet for som mikstur.

Du spørger, om det er normalt at lægge dræn i et rask øre. De fleste børn med mellemørebetændelse har væske i ørene, men ikke alle, og her vil man ofte lægge dræn i alligevel. Der er ingen alvorlige følger ved at få lagt dræn i.

Nu går vi sommeren i møde. Mellemørebetændelse er meget sæsonbetinget, og børn får ikke så tit mellemørebetændelse i foråret og om sommeren. Derfor tænker jeg, at det måske kunne være en god ide at vente med at lægge dræn i Alberts ører til det bliver efterår, hvis der kommer problemer igen.

 

God kommunikation giver tryghed

Det er lægens ansvar og forpligtigelse at få jer til at føle jer trygge ved situationen, og den behandling som jeres drenge bliver tilbudt. Hun skal tale ordentligt til jer, og hun skal også sætte sig ind i jeres situation hjemme.

Lægen skal informere jer om, hvad det betyder at få lagt dræn i ørene, samt hvad I skal være opmærksomme på efter indgrebet på jeres lille dreng.

Efter at børn har fået lagt dræn i, kan de have ondt i nogle dage, og måske kommer der lidt flåd og blod fra øret. Det lyder ikke normalt at have feber og være pylret, som Marius, flere dage efter indgrebet. Jeg vil anbefale, at I kontakter ørenæsehals-lægen, som har lavet indgrebet. Hvis I igen ikke føler jer forstået og ordentlig behandlet, ville jeg kontakte egen læge i stedet for.

Til slut vil jeg anbefale jer at undersøge, om der er mulighed for at blive behandlet hos en anden ørenæsehals-læge fremover. God kommunikation mellem behandler og jer er en forudsætning for, at I kan føle jer trygge. Til jeres orientering behøver I ikke en henvisning fra egen læge til en ørenæsehals-læge.

Jeg ønsker jer rigtig god bedring med jeres drenge og håber på en fantastisk god sommer, som forhåbentligt kan være med til at mindske risikoen for øreproblemer til efteråret.

De bedste hilsner

Jane


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Tid:Emne:Mødregruppe:
19:50Cheap Nike NFL Jerseys China7aAugust 2013
19:50Wholesale Jerseys6zJanuar 2016
19:49Cheap Jerseys5tOktober 2009
19:37Cheap NFL Jerseys1rNovember 2009
18:12Cheap NFL Jerseys China8tMaj 2015
18:07http://www.cheapdiscountjerseysnfl.us.com/2yApril 2008
18:07Cheap NFL Jerseys Wholesale5oMarts 2002
18:07Wholesale NFL Jerseys2sApril 2012
18:06Cheap Jerseys China9aNovember 2008
17:54Cheap Jerseys Free Shipping5eMaj 2009
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Tid:Emne:Skrevet i:
16:00Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
14:56Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
13:44Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
12:42Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
11:36Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
10:26Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
09:22Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
08:17Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
04:59Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
01:39Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce