Din søgning gav:

 

Datter vil være en søn

Spørgsmål

Hej Jane.

Jeg har en datter på 6 år. Hun har siden, hun var 2½ givet udtryk for, at hun var en dreng, og det er noget, der fylder meget hos hende. Hun er samtidig et yderst sensitivt barn, der på mange måder har svært ved at mærke sig selv, og skal udredes for at se hvilken "form" autisme, hun drilles af. Hun er meget svingende i humør og kan være super glad og det næste øjeblik meget vred eller ked af det.

Jeg har aldrig sagt, at det var forkert, når hun gav udtryk for, at hun gerne ville være en dreng. Jeg har kun vist en nysgerrig interesse. Hun valgte fx hurtigt at alt pigetøj ikke var hende. Det er fint med mig. Hun bad os mange gange om at klippe hendes hår kort. Jeg sagde længe nej til det, da jeg frygtede at hun ville fortryde det. Det resulterede i, at hun flere gange selv forsøgte at klippe sit hår, så det blev drengehår. For måneder siden fik hun lov til at blive klippet. Aldrig har jeg set hendes øjne stråle så meget af glæde, og jeg blev helt varm indeni.

Hun taler ofte om, at hun gerne vil have en tissemand som en dreng, og hun har endda lært sig selv at stå op at tisse. Hendes far er ikke helt glad ved situationen. Hun er den eneste pige i hans familie, og i hans øjne bliver hun nok betragtet som hans prinsesse. Det er noget, han ikke vil give slip på. Der skal ikke være nogen tvivl om, at han er en god far, men jeg frygter lidt, at hun holder sig tilbage for at gøre far glad.

Hun starter i skole til august. Hun glæder sig helt vildt og vil det så gerne. Hun skal gå på en heldagsskole, som kan hjælpe hende med hendes milde autisme. Den anden dag sagde hun, at hun gerne vil have et andet navn, når hun starter i skole. Hun vil gerne hedde “Nicolai”. Skal vi lade hende “skifte” navn, så hun vil blive præsenteret som Nicolai i skolen?

Hvem skal vi evt. kontakte for at få nogle redskaber, så vi som mor, far, familie og venner håndterer det her bedst? Jeg elsker hende som den, hun/han er, og jeg vil bare mit barn det bedste.

Mvh "Nicolais" Mor

Svar

Kære mor til ”Nicolai”

Tak for dit spørgsmål om din datter, der siger, at hun er en dreng. Det er et svært dilemma, som I står i, og det er også et svært spørgsmål at svare på.

At føle sig rigtig som menneske

Det er dejligt at læse, at du ser din pige, som hun er. Du er nysgerrig efter at lære hende at kende og finde ud, hvad hun har brug for. Du tager hende alvorligt, på trods af at du også er bekymret. Du glæder dig over det, og der gør hende glad, for eksempel at blive klippet i en korthårsfrisure eller gå i tøj med drengefarver.

Hun er en sensitiv pige, der har svært ved at mærke sig selv. Hun kan svinge i humør og har autistiske træk. Hun har desuden svært ved at finde ud af, hvem og hvad hun er kønsmæssigt. Hun er født i en pigekrop, men det føles åbenbart ikke helt rigtig for hende. Måske kan de to udfordringer forstærke hinanden eller hænge sammen? Jeg tænker, at det vigtigste er, at hun føler sig rigtig som menneske og bliver accepteret, som den hun er.

Hvad nu?

Ofte bliver vi bange for det ukendte, og måske er det det, der gør sig gældende for far. Han har ønsket sig en pige – en lille prinsesse eller en ”farspige” - og så vil hun være hans søn i stedet for. Det er ganske forståeligt, at han reagerer, som han gør. Det kræver, at han orienterer sig på ny og finder ud af, hvad han så skal gøre med den nye situation. Han kan sikkert også være bange og bekymret for fremtiden, og hvordan omgivelserne vil reagere. Jeg synes, at du skal lytte godt til din mand, så du får en god forståelse og indsigt i, hvad han tænker og føler – så kan du måske bedre forstå hans reaktion.

Han vil gerne, at hun opfører sig som en pige og for eksempel sidder ned og tisser. Din pige kan åbenbart godt stå op at tisse, men for at hun kan føle sig rigtig og kan spejle sig i far, kan far måske sidde ned på toilettet og tisse. Faktisk vejleder jeg mange drengebørn i, at det er en god ide at sidde ned, når de skal tisse for at få tømt blæren ordentligt. I er ikke de eneste forældre, der har børn, der har det som jeres datter. Jeg har tidligere besvaret et spørgsmål, der minder meget om jeres situation. Det kan i læse her.

Pige eller dreng

Børn fødes i en drenge- eller pigekrop men barnets egen fornemmelse af, om det er en pige eller en dreng, begynder først at blive tydelig omkring to-års-alderen. Præcis som din datter gjorde. Her begynder de at finde ud af, at der er forskel på mænd og kvinder. Mange - men ikke alle - begynder fra tre-års-alderen at lege mere med nogle af eget køn end det modsatte køn. Din datter er åbenbart én af de børn, der gerne vil lege med det modsatte køn.

Alle børn har ret til at være den, de er

Jeg synes, at det bedste, I kan gøre, er at acceptere, at lige nu synes hun bedre om at blive opfattet som en dreng end som pige. Hun kan være transkønnet, men det må tiden jo vise.

Ifølge www.transperson.dk findes der kun omkring én procent, som man reelt betegner som transkønnede i Danmark. En definition af transkønnethed er, at man socialt set føler sig så meget som et andet køn, at man ikke kan forholde sig til ens biologiske køn. Hun kan komme til at føle sig både forkert og meget alene, hvis ikke I taler med hende om, at sådan er det for nogle mennesker, og at det er helt i orden.

I har sikkert haft kontakt til kommunens Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i forbindelse med de udfordringer, hun har med autisme og henvisningen til den skole, som hun skal gå på. I kan søge råd der igen, i forhold til hvordan I skal hjælpe jeres pige med at blive præsenteret, som den hun gerne vil være. Jeg synes, at I skal tage en samtale med den skole, hun skal starte på og fortælle om, hvordan jeres datter er, og at hun lige nu føler sig mere som en dreng. Tag skolen med på råd om, hvordan I sikrer, at hun kommer til at trives bedst muligt. Tag hende selv med på råd og aftal med skolen, hvordan hun bedst bliver præsenteret – måske kan I sige, at hun hedder XXXX men bliver kaldt Nicolai.

De fleste mennesker er tilfredse med deres navn, men mange leger i perioder med tanken om, at de hellere vil hedde noget andet. Hvis man føler sig som det modsatte køn, kan ens navn godt være et problem, da det ofte er kønsbestemt. Her kan en navneændring gøre tilværelsen meget nemmere. Man kan starte med at ændre det socialt – altså fortælle familie, skole og omgangskreds – at man gerne vil kaldes noget andet. På den måde kan man mærke, om det føles bedre. Man kan også få sit navn ændret officielt.

Familiestyrelsens hjemmeside kan man finde listen over godkendte fornavne. Der findes 3 lister: drengenavne, pigenavne og kønsneutrale navne. Prøv at kig på listen med kønsneutrale navne og se, om der findes et forslag, som kunne tænkes endnu bedre en Nicolai. Et kønsneutralt kaldenavn vil ikke fastlåse hende i at være enten en pige eller en dreng men mere betegne personen.

Jeg håber, at det kommer til at gå godt, og jeg ønsker jer og jeres barn alt det bedste.

De bedste hilsner

Jane


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
12/11Hudpleje til mor Ordet er frit
8/11Hvilken babyalarm kan anbefalesLivet med børn
8/11Mit råd vil være at tage nedOrdet er frit
8/11Tænker generelt atid, at manLivet med børn
7/11Også mig! Elsker julen - detOrdet er frit
6/11Hvordan er det gået?Graviditet
2/11JulegaveidéerOrdet er frit
1/11Nem aftensmadLivet med børn
1/11Jul med børnOrdet er frit
29/10nu med link, derOrdet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce