Blødning under graviditeten

Spørgsmål

Hej Camilla Härtel.

Jeg skriver til dig, da jeg for en lille uge siden begyndte at pletbløde, og har pletblødt ligesiden. Jeg har ikke haft nogle smerter i underlivet, og heller ikke nogle kraftige blødninger. Det svinger i løbet at dagen, om det er sådan en let meget lyserød blødning, eller om det er en sådan brunlig lidt klistret (størknet) blødning, og der er også tidspunkter, hvor det helt holder op. Jeg fik pillet min hormonspiral ud to måneder før graviditeten.

Jeg er utrolig nervøs for, hvad denne blødning kan betyde. Min egen læge har taget blodprøver for at tjekke mine hcg tal, og han har også tjekket min livmoder. Min livmoder så pæn ud; den havde den farve den skulle have og føltes som den skulle. Jeg fik også kigget på den for nylig, og der så den ligeså fin ud, idag lå der dog til forskel fra førstegang noget gammelt blod oppe ved livmoderen.

Jeg har været gravid før, jeg har fået 3 aborter over 7 år og har født en søn for snart 4 år siden. Dengang havde jeg ingen blødninger under graviditet. Mit spørgsmål er bare, om jeg skal forberede mig på, at der ikke er liv i min lille babyhule, eller om det ikke behøver at se så skidt ud? Der går 10 dage får vi kan se om hcg'en stiger, og det er rigtig lang tid at gå med alle mine bekymringer, især når jeg går med følelserne uden på tøjet. Det skal siges at jeg, da pletblødningen begyndte, kort efter fik feber, og har ligget syg lige siden med en virusinfektion, ved ikke om det kan have nogle betydning.

Mvh M

Svar

Hej M.

Tak for dit spørgsmål, som er relevant for mange gravide kvinder, da mange oplever pletblødninger i graviditeten. Ofte er blødningerne ufarlige, men de giver næsten altid grund til stor bekymring for kvinden.

Tidlige blødninger

Du er i den tidlige graviditet, nu ca. 6 uger henne. De tidlige blødninger kan jo, desværre for nogle, være en abort. Nogle kvinder vil på dette tidspunkt ikke have opdaget, at de er gravide, men blot få deres menstruation lidt senere end sædvanligt. Men der er også mange, der oplever blødninger i forbindelse med at det befrugtede æg sætter sig fast eller, de oplever en blødning, hvor de normalt skulle have haft deres menstruation, uden at det har betydning for graviditeten. Denne blødning kan jo nemt forveksles med en menstruation, så kvinden kan være langt henne, før hun opdager graviditeten.

Du har en positiv graviditetstest og det er svært at gå og vente i flere dage på svar på om graviditetshormonet hcg stiger eller falder. Hcg er positiv 6-8 dage efter befrugtning, og koncentrationen i blodet fordobles hver anden dag i de første 60-80 dage af graviditeten. Forekomst af Hcg kan også i nogle tilfælde tyde på nogle former for kræft og derfor er det altid vigtigt at blive undersøgt, hvis man har forhøjet hcg og ikke forventer en graviditet.

De fleste gynækologer vil på nuværende tidspunkt i din graviditet (fra cirka uge 6+) kunne scanne dig med en scanner, der indføres i skeden, og se om der er hjerteblink. Det kan du få en henvisning til af din egen læge eller betale dig fra på en privatklinik. Jeg tænker også, at din læge må have undersøgt dig for underlivsbetændelse, når du har fået feber samme dag som blødningerne. Du beskriver dog, at der ikke har været smerter, og det vil der som regel være ved underlivsbetændelse.

læs mere: underlivsbetændelse

Sarte slimhinder og uforklarlige blødninger

Slimhinderne i skeden bliver ekstra sarte under hormonpåvirkningen i graviditeten. Det gør resten af kroppens slimhinder også, og derfor kan gravide også opleve at få næseblod. De sarte slimhinder gør, at man kan opleve, at man er mere tør i skeden, og at der kan komme en blødning i forbindelse med sex. Derudover har jeg oplevet gravide, der pletbløder i flere uger i træk, uden at årsagen kan findes. Det er selvfølgelig ikke sjovt for kvinden og hendes partner. Sommetider kan blødningerne stamme fra sygdomme i livmoderhalsen og derfor er det vigtigt, at man får en ordentlig undersøgelse hos læge eller gynækolog.

Sene blødninger

Man kan også opleve blødninger senere i graviditeten. Her er det oftest i forbindelse med sex, eller fordi man er så tæt på fødslen, at der kan komme lidt blødning, hvis livmoderhalsen er ved at åbne sig lidt. En mindre blødning i trusserne er helt ok, men hvis det er frisk blødning, der fortsætter skal man kontakte sin jordemoder eller sit fødested. Hvis man har smerter som er vedvarende eller vesmerter (regelmæssige sammentrækninger af livmoderen) inden uge 37, skal man også kontakte fødestedet.

Hos nogle gravide ligger moderkagen delvist eller helt foran livmodermunden. Dette undersøges ved scanningerne der tilbydes og ved misdannelsesscanningen, som foretages i 20.uge, bliver det klarlagt om moderkagen vil være i vejen for en normal fødsel. Når fødslen er i gang, og kvinden har veer, vil tegnblødning være en helt naturlig del af forløbet og er man i uge 37+, kan man følge de aftaler man har for kontakt til sin jordemoder.

Jeg tror desværre ikke, jeg kan berolige dig, før du har set, at der er et hjerte, der blinker på en skærm. Den tidlige graviditet kan være nervepirrende, fordi vi så gerne vil have styr på at alt er ok. Det kan i forvejen være svært og virke surrealistisk, at der vokser et lille liv i ens mave, men man bliver selvfølgelig yderligere bekymret, når man oplever en blødning, hvor der ikke skal være en blødning.

Jeg håber alt det bedste for dig.

De bedste hilsner

Camilla, Jordemoder

kvindeogkrop.dk


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
28/3Hej. Jeg er ny herinde.Maj 2004
28/3Cipralex | Us Cod SalesMarts 2007
28/3Alprazolam | 2Mg Xanor BuyApril 2010
26/3Clomipramine | Cheap Discount PillOktober 2012
26/3Hej. Jeg synes det vil væreOktober 2017
24/3Teksten og akkorderne, hvis man har lyst :)November 2004
24/3Zanaflex | Buy EnglandDecember 2014
24/3Diamox | Where Order 93Oj3Juni 2013
24/3Retin-A | 100 Mg Price 0Oktober 2016
24/3Plavix | Buy No Rx 5TndtJuni 2002
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
28/3Zantac | Buy Brand In InternetINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Gravid - igen
23/3Gravid, bange for at der ikke er liv. Graviditet
20/3Graviditetssymptomer - eller skør i hovedet..?Snart gravid
15/3Jeg tror ikke man kan få demOrdet er frit
15/3Hej :-) Jeg vil mene at duOrdet er frit
1/3Hej :)  Jeg vil lige smide enGraviditet
1/3Har du overvejet eller fået nedfrosset dine æg?INAKTIV DEBAT - SKRIV IKKE HER: Mor for første gang
28/2Vikle til 1-årigOrdet er frit
27/2FortrydelsespilleLivet med børn
26/2Søvn i rutine, hvordan?Livet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Datter vil være en søn
Sundhedsplejerske Hej Jane.Jeg har en datter på 6 år. Hun har siden, hun var 2½ givet ud...
Konflikt, kærlighed eller splittelse?
Familierådgiver Hej GitteJeg har været sammen med min mand igennem 22 år, hvoraf vi ha...
Skal mit barn vaccineres mere?
Sundhedsplejerske Kære JaneJeg har et lille spørgsmål, som jeg har søgt at finde svar på...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.