Ambivalente følelser omkring min graviditet

Spørgsmål

Hej Camilla.

For det første er det ikke let at skrive det jeg nu vil skrive. På den anden side måske netop nemmere når det er en fremmed.

Jeg er 5 uger henne, og graviditeten er planlagt og lykkedes med hjælp fra fertilitetsbehandling. Alt i alt et ønskescenarie.

Det føltes dog som et antiklimaks at stå med en positiv test. Sådan lidt "nå, okay. Jamen så lykkedes det".

Jeg har den sidste uges tid fået tanker/følelser som rummer tvivl og angst. Tvivl som handler om, det nu også er det rigtige at stifte familie? Vil jeg elske mit barn eller? Hvad nu hvis ikke jeg føler ubetinget kærlighed til barnet eller græder af lykke hver 5 minut? Er min kæreste den rigtige for mig? Hertil skal siges, at jeg pludselig oplever mange af de ting han gør og siger som irriterende, barnlige osv osv. Fuldstændig uretfærdigt, og jeg har pludselig ikke lyst til at han rører ved mig. Kysse, kramme osv som jeg normalt har meget brug for og lyst til...

Jeg oplever ikke at være helt oppe og køre over graviditeten, og jeg undrer mig over, at jeg ikke sprudler at glæde, søger nettet tyndt for babyting, ja generelt bare omfavner hele situationen som noget fantastisk.

Jeg lå i går aftes og tænkte "FLYGT". Bare kom væk fra det hele. Og det føltes ret ubehageligt at have sådanne tanker. Både over for min kæreste, som jeg elsker utrolig højt, men også fordi jeg føler mig utaknemmelig. At ønske sig et barn rigtig højt, og kunne stifte familie med den man elsker, og så samtidig tænke "fjern det. Fjern det hele, jeg har fortrudt". Tænk hvis man mistede barnet når man har haft disse tanker. Det ville jo være frygteligt.

Jeg skriver egentlig for at få et godt råd eller nogle erfaringer som jeg kan sætte sammen med mine egne tanker og følelser.

Hilsen

H

Svar

Kære H

Tusind tak for dit mod til at stille så svært et spørgsmål. Du får lige et virtuelt kram af mig.

Tillykke med graviditeten. Den har i kæmpet for, kan jeg forstå, eftersom I har været i fertilitetsbehandling. Det er altid en hård omgang fyldt med overvejelser omkring, om det overhovedet kan lade sig gøre, og om man passer sammen med sin partner. Jeg tror mange par i fertilitetsbehandling går rundt med tanker, de ikke får drøftet med andre, end ikke med hinanden.

Jeg kan sørme godt forståat man, når man så endelig er blevet gravid, kan befinde sig med følelser af angst og ambivalens. Det er helt normalt, også selvom man ikke havde været i fertilitetsbehandling.

Alle de følelser, du har, vil mange gravide opleve. Hormonerne raser rundt i kroppen, og man bombarderes med lykkefyldte billeder af andre familier med børn, der hopper rundt i kornmarker.

Virkeligheden er, at det kan være skræmmende at skulle være forældre, og man kan få en følelse af at “bordet fanger”. Man vil jo for alt i verden gerne være sikker påat forholdet til ens partner kan holde, og at man vil blive en glad mor, der elsker sit barn. Bare rolig, det skal nok komme.

Det er end ikke alle, der bliver forelskede i deres barn, lige når de ser det. Deres kærlighed skal have tid til at gro.

Den første graviditet kan være særligt svær at forstå, da der ikke nødvendigvis er nogle tegn på graviditeten. Mange bliver i tvivl om, der mon overhovedet er et barn og kan være bange for, at de mister det samtidig. Sommetider hjælper det at komme til de forskellige undersøgelser hos læge og jordemoder og den første scanning.

Projekt ønskebarn

Idag er de fleste børn ønskebørn, der er nøje planlagt, ligesom vi planlægger alt andet i vores liv. Når vi selv er ansvarlige for den nøje overvejede beslutning, det er at sætte et barn i verden, så tror vi også, at den beslutning hele tiden skal være lykkelig, for vi har jo selv valgt det.

Det er bare ikke sådan, det fungerer. Vi tager nogle valg i livet, men vi kan ikke på forhånd vide, hvordan det valg føles. Jeg har altid troet om mig selv, at jeg var meget ambitiøs på det professionelle plan, men da jeg så havde fået tre børn, var mit største ønske pludselig at blive hjemmegående, og det har været den bedste periode i mit liv. Det ville jeg have afvist blankt, hvis nogen havde foreslået mig det tidligere i mit liv.

Det med at få børn er selvfølgelig ikke til at ændre, men virkeligheden er, at det er en af de beslutninger, der ændrer vores liv mest. Der følger ansvar med. Jeg tror, det er noget af det, der kan tage vejret fra os, når vi kommer til at tænke nærmere over det.

Jeg synes dit spørgsmål netop beviser, at du er klar til det ansvar. Du bekymrer dig fra første øjeblik.

Det er ikke lutter lagkage at være forældre, og der er mange udfordringer, men det er med til at udvikle os som mennesker og fører masser af lykkefyldte stunder med sig. Men forvent ikke, at du vil græde af lykke hvert femte minut:-)

Åbenhed om det svære

Der er mange der har det som dig. Her på Alt om børn har jeg fundet en tråd, der kan vise dig, at du ikke er den første, der har haft det, som du har det. Læs tråden her!

Jeg tror, det vil kunne hjælpe dig at være åben omkring det, for derigennem at finde andre, der har haft de samme tanker.

Jeg synes, du skal indvie din kæreste i dine tanker. Det kan være, han også har nogle overvejelser, der ligner. Vil han kunne klare ansvaret og bliver han en god far, der kan sørge for jer. Det er jeres fælles barn, og når i nærmer jer hinanden, føles det måske ikke så skræmmende.

Jeg tænker, at du kan se tiden an og se om dine følelser og forventninger ikke ændrer sig. Du kan sagtens tale med din jordemoder om det, når I når dertil.

Alt godt til jer og den lille spire i din mave:-)

De bedste hilsner

Camilla

kvindeogkrop.dk

 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
13/2Jeg skelede selv som barn ogApril 2004
2/2Ang. navnemærkerMarts 2004
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
22/2Gravid igen, 43 år, for tidligt efter sidste ...Gravide over 35 år
21/2Hjælp til søvnLivet med børn
21/2ammepudeOrdet er frit
18/2Børn med mellemørebetændelseLivet med børn
16/2Hvor langt er jeg henne? Graviditet
16/2Søvn problemer med vores 2 måneder gammel søn Livet med børn
13/2Uha, det har til tider væretINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Børn 1 til 3 år
13/2Har tænkt over at blive gravidGraviditet
31/1Hejsa :-) Jeg ville venteSnart gravid
29/1Jeg har gode erfaringer medLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...
Sådan plejer du en rød babynumse
Sundhedsplejerske HejMin søn på 2 år har tit og ofte meget rød hud mellem benene, og det...
Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce