Din søgning gav:

 

6 år - og ekstremt seperationsangst

Spørgsmål

                                                                                    d. 12. marts 2012

Hej Gitte

Jeg skriver til dig, da jeg efterhånden er dybt bekymret for min 6-årige søn. Jeg bor alene med ham og har gjort det siden han var 1½ år. Han ser sin far indimellem.

Problemet er, at jeg ikke kan bevæge mig rundt i vores hus, uden at han bliver panisk og følger efter mig. Jeg kan hverken gå på toilet, i bad eller andet sted i huset. Han skriger og græder, når han ikke kan se mig. Det er virkelig meget belastende for os begge.

Jeg har prøvet at fortælle ham, at jeg aldrig går væk fra ham uden at sige det.

Han trives ellers godt i børnehaven. Men jeg må tilstå, at min energi snart er brugt op, da jeg ikke har meget tid alene.

Måske har jeg en ide om, hvorfor han reagerer så voldsomt. Da han var 1 år, besluttede jeg, at hans far og jeg skulle flytte fra hinanden. 14 dage før vi skulle flytte, blev jeg alvorligt syg med en blodprop i hjernen. Jeg kunne intet og var indlagt i 14 dage. Min søns far ville ikke tage sig af vores søn, så han blev passet hos mine forældre. Min søn var meget angst over, at jeg ikke var hos ham. 

Jeg har siden været indlagt akut flere gange, dog med knap så alvorlige sygdomme. Her har faderen heller ikke ville taget sig af vores søn, og heldigvis kunne mormor og morfar passe ham. Jeg tænker på, om han måske også føler et svigt? Jeg tænker, at min søn måske har en angst for at miste mig.

Jeg har altid talt med ham om min sygdom, dog uden at gå i detaljer. Og han har virket rolig derefter. Men kan det tænkes, at han har en angst omkring det, eller har du en idé om, hvad der ellers kan være? Og ikke mindst, hvad kan jeg gøre for ham?

Håber på din hjælp.

Mange hilsner
En dybt bekymret mor

Svar

Hej Helle

Tak for din mail.

Når børn er omkring 8-14 måneder gamle, udvikler de som regel det, man inden for psykologien kalder separationsangst. Det vil sige, at de kan blive utrygge, når mor og/eller far ikke er i nærheden - særligt hvis de møder nye mennesker eller besøger nye steder. Denne fase varer frem til, de er et par år gamle.

Det er vigtigt for børn, at de oplever, at de kan komme tilbage til mor og far og finde tryghed der, når "verden" bliver stor og skræmmende.

Han er bange
Du skriver, at du måske selv har en idé om, hvorfor din søn reagerer, som han gør. Og jeg tror, at du har fuldstændig ret.

Jeg tænker, ligesom dig, at din søn er bange for at miste dig. Det kan sagtens hænge sammen med, at han pludselig måtte undvære dig i 14 dage, da han var 1 år gammel, fordi det netop er i den alder, at børn er bange for at miste deres forældre. Så det har han selvfølgelig ikke kunnet forstå, selvom han har været i kærlige hænder hos sine bedsteforældre.

Når din søn reagerer, som han gør, er det derfor sandsynligvis et udtryk for, at han virkelig bliver bange for, at du forlader ham. Så selvom han er seks år, er der en endnu mindre dreng inde i ham, der har brug for den samme omsorg, som hvis han var 1 år gammel.

Umiddelbart vil jeg opfordre dig til at fortælle ham, når du går på toilettet, ud for at tømme vaskemaskine, osv. og lad ham komme med overalt - også selvom det vil være anstrengende og hårdt.

Få hjælp så I kan komme videre
Jeg kan ikke give dig udtømmende råd om, hvordan I kommer videre her, og vil varmt opfordre dig til at kontakte en børnepsykolog, der kan støtte dig mere præcist med, hvad du kan gøre.

Jeg synes, det er flot, at du så ærligt og kærligt selv kan finde ind til kernen af, hvad din søn prøver at fortælle dig. Han er heldig, at han har en mor, der lytter til ham.

Jeg kan sagtens forestille mig, hvor anstrengende det må være, at han bliver bange, hver gang han ikke kan se dig, så derfor tænker jeg også, at det er vigtigt for jer begge, at I får lidt støtte udefra.

Jeg ønsker jer alt det bedste.

Bedste hilsner
Gitte

www.parentcompany.dk

Stil et spørgsmål til Gitte Krogsgaard Andersen, Familierådgiver, i brevkassen

Se alle Gitte Krogsgaard Andersens brevkasse besvarelser


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
15/10Bare RoligLivet med børn
14/10Er i tvivl om SA - uge 4Graviditet
12/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
10/10DesværreNavne
10/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce