Din søgning gav:

 

5-årig foretrækker mor

Spørgsmål

Kære Gitte

Jeg har et spørgsmål vedr. vores søn på 5,5 år. Han har altid været meget tæt knyttet til mig (mor), lige fra han var baby, har det været mig han foretrak. Han græd rigtig meget, fra han var ca. 3 mdr. og til ca 7 mdr. primært om aftenen efter "aftensmad".  Da han begyndte at sove i egen seng, var putningen virkelig strid i en periode, forstået sådan at han ligesom bare ikke ville/ kunne slippe dagen, så det kunne tage virkelig lang tid at falde i søvn. Der gik det oftest nemmere, hvis det var mor, der puttede, men stadig en udfordring. Efter noget tid, blev vi enige om at skiftes til putningen hver 2. dag, således at det ikke kun hang på mig, og at Far samtidig kom mere på banen. Det mønster har vi egentlig holdt fast i, i det omfang det har kunnet lade sig gøre. Hver eneste dag er det noget, der optager vores søn, allerede fra morgenstunden, hvem der skal putte til aften - meget ofte med negative udbrud, når det er Far, der skal.

I rigtig mange sammenhænge vælger han sin far fra, taler grimt til ham og kan virke opsøgende i forhold til at komme i konflikt. Hver dag er der situationer, hvor han gør opmærksom på, at han vil mor og ikke far.

Dette er opslidende på flere måder. Det påvirker hele dynamikken i familien. Hans far forsøger igen og igen at tilbyde sig i forskellige sammenhænge, men bliver sjældent accepteret. Det gør naturligt nok hans far ked af det, da han næsten kun får den negative kontakt.

Omvendt er det lidt hårdt for mig altid at skulle være til rådighed og have en mæglende funktion. Efterhånden gør det også, at jeg nærmest ikke føler at kunne tillade mig at være sammen med vores søn på en naturlig måde, da det altid er på bekostning af min mand, eller at jeg må afvise vores søn for at give plads til min mand og søn for at styrke deres bånd. Det påvirker ligeledes vores indbyrdes forhold, som belastes på trods af at vi er gode til at tale om det hele.

 

 

Vores søn har et ret stort ordforråd og kan give fint udtryk for behov, men kan blive meget vred og gal og reagerer voldsomt ved overstimulering. Han virker generelt som en dreng, der har meget stærke sanser og antenner ude i alle sammenhænge. Oplever ofte, at han hurtigt har scannet børn omkring sig og kan fortælle, at den og den nok har det svært osv. Han er hellere ikke typen, der har lyst til at være med til lege, der er vilde, på trods af at han elsker at mosle og "slås-tumle" hjemme.

 

 

Vi er ved at være noget udmattede i situationen her og vil høre, om du kan have et bud på denne adfærd? Og om du ellers er støt på andre sammenhænge, hvor et barn kontinuerligt vælger den ene forælder til på " bekostning" af den anden?

De bedste hilsner

 

S

Svar

Kære S


Tak for dit spørgsmål om jeres 5-årige søn, der foretrækker dig fremfor sin far. Umiddelbart lyder det som om, at du, fra han har været helt lille, har været hans primære tilknytningsperson. Hvis det er dig, der primært har givet ham omsorg, er det naturligt nok dig, han er tættest knyttet til. Det har måske fungeret tidligere, men det gør det ikke rigtig længere. Som jeg forstår, dels fordi din mand føler sig afvist, og dels fordi du føler, at du hele tiden skal være til rådighed.


Er far nærværende og tilgængelig?

Jeg vil invitere din mand til at overveje, hvor nærværende og tilgængelig han har været både fysisk og psykisk på det sidste. Ofte reagerer børn på en fraværende forælder ved at vende opmærksomheden mod den anden forælder. Så altså, undersøg om det er her skoen trykker. Her er det vigtigt ikke at lægge ansvaret over på jeres søn og forklare evt. fravær med, ”at han jo ikke vil far”. Mange konflikter kan forebygges ved at skrue op for positivt samvær. Jeg tænker, at din mand og søn sikkert kan finde nogle ting/ lege, de kan hygge sig med, hvor far er bedst. Det kan fx. være at tumle eller lege vilde slåslege. Hvad kan jeres søn godt lide? Kan far gøre noget aktivt med ham, så de har fast alenetid? Jeg tænker, at det kan styrke far og søns relation, hvis de laver noget alene.


Det er jer der bestemmer

Du skriver desuden, at det er hårdt for dig altid at være til rådighed og have en mæglende funktion. Jeg bliver nysgerrig efter at høre, hvordan du og I mon reagerer, når jeres søn protesterer over, at det er far, der fx skal putte. Jeg kan godt forstå, at det er drænende, hvis I diskuterer det hver anden dag. Så kig på, hvad det er I gør, så I kan gøre noget andet. Sæt jer ned og undersøg, hvad det er der sker i de situationer. Hvad får jeres søn ud af at protestere? Giver I efter? Eller har I en magtkamp med ham? Afhængig af hvordan I reagerer, er der forskellige ting, I kan gøre. Det vigtigste er jo egentlig, at I gør noget andet end det, der ikke virker. Det kan fx være, at du siger ”Jeg ved godt, at du gerne vil have, at jeg putter dig, men det vil jeg ikke hver eneste aften.” Jeg har på fornemmelsen, at det er vigtigt, at du får sagt fra – især fordi, det lyder til, at det er svært for dig at få sat dine personlige grænser. Så du må også være tålmodig med dig selv, for det kan man ikke fra den ene dag til den anden, hvis man ikke har lært det tidligere.  

Far kan fx sige ”nu putter jeg, og det er sådan det er.” Jeres søn behøver ikke synes, at det er en god ide, men han har brug for at vide, at I mener det. Brug få ord og gå ikke ind i diskussioner med ham. Det samme gælder, hvis far og søn skal lave noget alene. Hvis han protesterer får han at vide, ”ja, du vil hellere være sammen med mor, og sådan er det ikke i dag. Nu er du sammen med mig.” Han skal ikke gøres forkert for, at det er sådan han har det. Det er hans følelser og det er okay, at han føler som, han gør – OG det er også vigtigt, at han ikke bestemmer, hvem der putter, børster tænder osv. For det bestemmer I.

Jeg håber, I kan bruge mine tanker. Og jeg får lyst til at understrege, at det er, det her børn gør. De viser os, hvordan vi er at leve sammen med – og hvis vi lader være med at dømme dem, så kan vi lære en masse. Så kan vi få øjnene op for smerten ved at blive afvist og afvise ved at sætte grænser og lade vores grænser blive overtrådt – og meget mere.

Bedste hilsner

Gitte

Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
18/10Ikke det storeLivet med børn
16/10FølgerOrdet er frit
16/10Problemer med ryggen?Ordet er frit
16/10RådLivet med børn
15/10Bare RoligLivet med børn
14/10Er i tvivl om SA - uge 4Graviditet
12/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
10/10DesværreNavne
10/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce