Din søgning gav:

 

4-årig kan ikke holde på afføringen

Spørgsmål

23. april 2012

Kære Charlotte

Vores 4-årige søn har i snart en måned haft problemer med at kontrollere sin afføring.

Han stoppede med at bruge ble (om dagen) for ca.½ år siden. Det gik godt i et stykke tid med at komme og fortælle, når han skulle på potte og senere toilettet.

Men pludselig vil han kun sige til, når han skulle tisse. Der kom/kommer en smule afføring i bukserne flere gange iløbet af dagen, og han vil kun lave "stort", når han så fik/får ble på.

Fra ikke at have ble på i børnehaven - har vi nu valgt at give ham en på, da han stort set er kommet hjem med afføring i bukserne i en længere periode (ca. 3 uger).

Jeg/vi har forsøgt på alle tænkelige måder at få ham til at sige til, når han også skulle af med afføringen- men vi(hans forældre) er kommet frem til, at han ikke selv fornemmer det.

Vi var hos lægen i sidste uge, og der er blevet taget prøver af afføringen for eventuelt orm, bakterier m.m, men der er intet at se.

Det er kommet til at fylde en del, da vi skifter underbukser/bleer mange gange i dagens løb. Ved aften tid er vi som regel alle trætte - og især vores søn som også kan blive rød af af alt det skift.

Vi vil undersøge ydligere, om der er noget, han ikke kan tåle, men måske du har et råd til hvad vi kan gøre? Og hvad det kan skyldes?

Venlig hilsen den fortvivlede Mor

Svar

Kære fortvivlede mor

Der kan være forskellige grunde til, at jeres 4-årige søn er begyndt ikke at sige til, når han skal have afføring. Jeg hæfter mig ved, at dig og din mand er kommet frem til den konklusion, at han ikke selv fornemmer, når han skal have afføring. Det er et af symptomerne på det, man kalder kronisk forstoppelse. Så I skal starte med at udelukke, at det er det, han har.  

Kronisk forstoppelse
Ved kronisk forstoppelse er barnet kommet ind i en ond cirkel/dårlig vane, hvor han holder afføringen tilbage, selvom endetarmen er fuld. Når endetarmen er konstant fuld, kommer der nemt små hyppige afføringer i bukserne, som det du beskriver.¨

Han lægger simpelthen ikke mærke til det, har ikke trangen til at skulle på toilettet og bliver selv overrasket over det.
Nogle børn bliver så kede af det, at de ikke siger noget og så bliver huden rød og irriteret forneden.

Mulige årsager
Ofte starter kronisk forstoppelse på det tidspunkt, hvor de voksne forventer, at barnet begynder at blive renligt. Nogle børn er endnu ikke helt klar til at slippe bleen og holder derfor på afføringen, så den bliver hård, og der kommer smerter ved afføring, og så starter den onde cirkel.

Der kan også komme rifter i endetarmen, hvilket er smertefuldt.

Afføringen kan veksle mellem faste knolde og flydende afføring, der kan sive forbi den faste afføring og give ”bremsespor” i bukserne.

Kontakt lægen
Jeg vil anbefale, at I igen kontakter lægen for at få jeres søn yderligere undersøgt. Nogle børn kommer i medicinsk behandling for kronisk forstoppelse for at få tarmen til at fungere normalt igen. I har også mulighed for at bede om at blive henvist til en børnelæge.

Tryghed, tålmodighed og toiletvaner
Jeres søn gør det ikke med vilje, og han har brug for jeres støtte og tålmodighed til at bryde den onde cirkel. I kan hjælpe ham med at skabe gode toiletvaner. Lad ham komme regelmæssigt på toilettet, det kan for eksempel være efter de 3 hovedmåltider.

Han skal have god tid/ro til at sidde der, og det skal være rart og trygt. Giv ham en skammel, så han kan støtte fødderne. Måske han skal sidde med bleen på i starten og efter et stykke tid forsøge uden ble. Det kan også være, at han føler sig mere tryg, hvis han sidder på potte.

Børn er forskellige. Nogle vil gerne have, at en af forældrene er der og måske sidder og læser en historie højt samtidig. Andre foretrækker at sidde alene med døren på klem.

Kontakt børnehaven
Inddrag børnehaven og få deres opbakning til at hjælpe ham med at komme regelmæssigt på toilettet og hjælpe ham, så han ikke går rundt med afføring i bukserne. 

Hold gang i maven
Sørg for, at han spiser masser af frugt, grønt og groft brød (rugbrød) og drikker rigelig med vand. Det holder maven i gang. Det er også vigtigt, at han har gode muligheder for at bruge kroppen og er fysisk aktiv i løbet af dagen.

Fokus på trivsel
Hvordan er jeres søns generelle trivsel? Da du ikke nævner noget om det i dit spørgsmål, går jeg ud fra, at han er en glad og aktiv dreng, der trives godt - både hjemme og i børnehaven.

Hvis hans problemer med afføringen ikke begynder at løse sig, vil jeg anbefale, at I overvejer, om der er noget, han prøver at fortælle jer. Er der noget i hans hverdag, der gør, at han mistrives, og som I derfor skal tage hånd om? Har han forandret sig indenfor andre områder?

Det er relevante overvejelser, når børn, efter at have været renlige, begynder at have problemer med det. I sjældne tilfælde kan det være tegn på mistrivsel af en eller anden form.

Håber at mit svar kan give jer lidt inspiration til at komme videre.

Du må meget gerne skrive ind igen og fortælle, hvordan det går.

Mange hilsner
Charlotte Munch
Sundhedsplejerske
Stil dit eget spørgsmål til en ekspert i brevkassen her

Læs også:

6 år - og ekstremt seperationsangst

4-årigt bonusbarn brækker sig af sult

Dit pivende barn vil fortælle dig noget


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
18/10Ikke det storeLivet med børn
16/10FølgerOrdet er frit
16/10Problemer med ryggen?Ordet er frit
16/10RådLivet med børn
15/10Bare RoligLivet med børn
14/10Er i tvivl om SA - uge 4Graviditet
12/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
10/10DesværreNavne
10/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce