Din søgning gav:

 

4 år og sport, hvad er okay?

Spørgsmål

Hej Jane,

jeg har en dreng på 4 år, som har været med mig i hallen et par gange efterhånden for at spille badminton.

Han har set mig spille holdkamp i sidste sæson og han er bare fast besluttet på at nu skal han være bedre end sin far. Han tigger og ber' om at få lov til at starte på hold, men han er lige lidt for ung til at starte på hold og han er for god til at starte på miniton holdene?

Jeg har talt med træneren, som synes han skal være lidt ældre, men ligger det op til mig?

Jeg er lidt i syvende sind om, hvad jeg skal gøre? Kan I hjælpe mig? Skal han have lov, eller skal jeg fortsætte lidt endnu indtil han er 5 år med at køre selvtræning?

Mange fortvivlede hilsner

Far

Svar

Kære far.

Tak for dit spørgsmål om din søn og badminton.

Et spørgsmål som jeg ikke bare sådan lige kan give et enkelt og entydigt svar på.

Det er dejligt at læse, at du tager dig tid til at tage din søn på 4 år med i hallen og spille badminton sammen med ham. Jeg kan forestille mig, hvor meget han nyder at være sammen med dig og hvordan han synes, at det er sjovt at lære at spille badminton af dig. Du lærer han sikkert alle teknikkerne med, hvordan han skal slå et korrekt udført slag og hvordan kan skal udføre korrekt benarbejde og så videre.

Du er hans forbillede

Du er hans far og hans store forbillede og idol og han vil gerne være lige som dig. Når han ser dig spille kamp og rigtig gå til den på banen, bliver han imponeret og vil gerne gøre som dig – præcis lige som dig og gerne bedre. I en 4 årig drengs verden er der ikke langt fra fantasi til virkelighed, så han kan sagtens forestille sig, hvor dygtig han kan være på en badmintonbane og hvordan han kan slå alle modstanderne men sådan er det jo ikke i virkeligheden.

Læring sker i nærmeste udviklingszone Jeg kommer til at tænke på en russisk psykolog Lev Vygotsky. Vygotsky taler om, hvordan man skal finde barnets nærmeste udviklingszone, når børn skal lære noget. Jeg søgte på nettet og fandt disse billeder, som hver på deres vis illustrerer dette:

      

  • Den inderste cirkel, tryghedszonen, er det barnet allerede selv kan.Barnet lærer ikke noget nyt og der sker ingen udvikling. Man kan også kalde det for mestringszonen. Her er trygt at være men det kan også være lidt kedeligt, for der er ingen udfordringer.
  • Den midterste cirkel er udviklingszonen. Det er her man lærer noget nyt. Man lærer, når det både er sjovt og svært og det lykkes lidt. Det er kunsten som forældre, at finde barnets nærmeste udviklingszone. Barnet udfordres tilpas men ikke mere end barnet kan følge med.
  • Den yderste cirkel er utryghedzonen. Det er uden for barnets mestringsmulighed. Når udfordringen ligger uden for barnets nærmeste udviklingszone, vil barnet føle sig utryg og og frustreret. Når opgaven er for svær, giver det nederlag og barnet kan opgive og vende tilbage til mestringszonen – til det trygge og kedelige.

Det er kun dig som forældre, der kan vide, hvad der er rigtig for din søns trivsel, udvikling og behov. Prøv at være lidt nysgerrig på, hvor du tror hans nærmeste udviklingszone er.

Det er din opgave, som forældre at tage ansvar og sætte nogle rammer op for din søn, også når din søn gerne vil noget andet og mere, end det du tænker, at han er klar til.

Hvis du tænker, at han mestrer at komme på hold allerede nu, selv om han ikke er så gammel, så må du arbejde videre med at finde et hold, han kan komme på.

Hvis du tænker, at han kommer ud i utryghedszonen ved at starte på hold allede nu, kan jeg foreslå dig følgende: Sig til din søn, at han godt må starte til holdtræning om et stykke tid – det kunne være, når han blive 6 år eller når træneren siger, at der er et passende hold. Sig til ham, at han skal kunne en masse teknik for at starte på et hold. Han skal øve sig, så han bliver rigtig dygtig inden han starter. Han kan øve sig sammen med dig eller på et miniton hold. På den måde har du anerkendt hans følelser og ønsker. Du har vist forståelse og empati og samtidig vist autoritet og været tydelig.

Uden at jeg kender dig og din søn, tænker jeg, at din søn vil for meget, inden han er klar til det. Det er din opgave som forældre at beskytte ham mod at komme ud i utryghedszonen. Jeg hælder mest til, at du lader ham vente lidt endnu med at komme på hold. Starter han for tidligt og oplever nederlag, kan det nemlig have den konsekvens, at han opgiver og ikke har lyst til at spille badminton mere.

Jeg håber at ovenstående giver mening for dig og kan hjælpe dig i din beslutning.

De bedste hilsner

Jane Lyngs Sundhedsplejerske


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
22/6Vuggestue som 7 mdr. gammelLivet med børn
22/6Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
22/6Alt Om Børn | Giv os dit barns sjældne navnNavne
22/6Husk en pusletaskeLivet med børn
22/6Udsalgs-siderLivet med børn
21/6Klinisk tandprotese i KBHOrdet er frit
21/6Ting til baby/børneværelsetOrdet er frit
21/6Fedt! Tusind tak :)Livet med børn
20/6Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
18/6Alt Om Børn | Giv os dit barns sjældne navnNavne
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce