Tandbørstningens ABC

Tandbørstning er utroligt vigtig, så det er godt, hvis I begge - både dig og dit barn - kommer godt fra start. Her får du nogle gode råd, der måske kan gøre tandbørstningen til en hyggeligere stund for dig og dit barn.

Læs også...

Hvad mener du?

Hvor tit får dit barn børstet tænder?

Børn og tandbørstning

Når den første tand dukker op, begynder et nyt kapitel i barnets liv: tandbørstning. Her er det virkelig vigtigt at komme godt fra start – at få indarbejdet en rutine så man bedst muligt undgår huller i tænderne.

Hvornår skal tandbørstningen begynde?

Tandbørstning begynder, når den første tand titter frem.

Hvorfor er det vigtigt at børste tænder?

I begyndelsen er formålet med tandbørstning, at barnet vænnes til at have børsten i munden. På lidt længere sigt er formålet med tandbørstning naturligvis at forhindre huller i tænderne (caries).

Tandbørsten

Selve børstehårene skal være bløde, børstehovedet ikke alt for stort og børsteskaftet skal først og fremmest have et godt greb. Hvis barnet synes, at det er sjovt med en el-tandbørste, er det også helt fint at bruge en sådan.

Tandbørstning på babyer og små børn

I begyndelsen hvor barnet er helt lille, er det mest hensigtsmæssigt, at det ligger på puslebordet, mens tænderne bliver børstet. Det er vigtigt, at du finder en stilling, hvor du har godt styr på barnets hoved – dels for at lette tandbørstningen, og dels for at give barnet tryghed i forhold til den nye situation.

Når barnet er blevet lidt større, kan man sidde med det på skødet, lade det sidde på et bord eller en stol, hvor barnets hoved støttes mod én selv. Børstningen foretages bagfra. Her har du bedst hold på barnets hoved og får det bedste overblik over munden. Mens den ene hånd trækker ud i kinden, børstes der med den anden. Barnet skal ikke gabe fuldt op, når de bagerste tænder børstes, da stramning af kindmusklerne forhindrer, at tandbørsten kan komme omkring hjørnerne på de bagerste kindtænder.

Når barnet er cirka tre år, kan det stå op under tandbørstningen.

Helt fra start er det meget vigtigt, at tandbørstningen foregår i et roligt tempo. Herudover skal den være systematisk, hvilket vil sige, at der startes samme sted hver gang og fortsættes gennem hele tandrækken i samme rækkefølge hver gang. På den måde sikres bedst, at alle tandflader børstes hver gang.

Mit barn vil ikke have børstet tænder – hvad gør jeg?

Nej, selvfølgelig vil dit barn ikke have børstet tænder. Kan man overhovedet forestille sig noget større overgreb på den lille person? Måske lige bortset fra at få skiftet ble, men det har barnet jo lært at acceptere. Igen – det er uendelig vigtigt at komme godt fra start. Allerede inden tandbørstningen begynder, kan barnet gøres fortrolig med en tandbørste, hvis den for eksempel ligger på puslebordet. Det er helt fint, hvis barnet leger med børsten og måske tager den i munden. Prøv eventuelt også at læse nogle ”tandhistorier” højt eller syng en sang. Diverse hyggelige indslag kan gøre tandbørstnings-seancen til noget rart for barnet.

Tandbørstning på større børn

Fra fire-fem-års alderen kan barnet begynde at holde tandbørsten selv, mens den voksne fører barnets hånd. På den måde lærer barnet bevægelserne, men tandbørstningen skal stadig gås efter af den voksne. På dette tidspunkt er det også en rigtig god ide at starte med brug af tandtråd imellem kindtænderne. Det er nemlig ofte her, at mange børn får deres første cariesangreb. Det er dog ikke strengt nødvendigt at bruge tandtråd hver dag – et par gange om ugen er normalt nok for at undgå caries imellem de tætsiddende kindtænder.

Fra cirka otte-års alderen kan barnet selv børste sine tænder, men det skal fortsat være under kontrol af en voksen indtil cirka 10-års alderen. Først på dette tidspunkt er barnets motorik nemlig udviklet nok til, at det kan klare tandbørstningen alene.

Tænderne børstes en til to gange daglig á cirka to minutter – morgen og aften. Og husk: én grundig tandbørstning er bedre end to overfladiske og, at 2 x 2 minutters tandbørstning også er bedre end 1 time hos tandlægen senere! Er man i tvivl om, hvorvidt tandbørstningen er effektiv nok, kan man købe nogle farvetabletter på apoteket, som anvendes efter en tandbørstning for at se, om den har været god nok. Tabletterne tygges og fordeles med tungen på samtlige tandflader, hvorefter der foretages grundig mundskylning. Tabletterne farver bakteriebelægningerne på tænderne kraftigt røde eller blå, så det er lettere at se, hvor tandbørsten ikke har været. Tandbørstningen gentages herefter til alle farvede belægninger er væk. Tabletterne bruges om aftenen, da alle slimhinder i munden også bliver kraftigt farvet. Farvetabletterne bør naturligvis ikke bruges, før man er sikker på, at barnet har forstået og kan gennemføre proceduren korrekt.

Tandpasta

I den spæde begyndelse er det ikke nødvendigt at bruge tandpasta, da formålet her primært er, at barnet skal vænne sig til at have børsten i munden. Når dette er sket og senest, når de knudrede kindtænder begynder at dukke frem i 13-14 måneders alderen, kan man begynde at bruge tandpasta. Mange børn synes, at tandpasta smager stærkt – så start med en lille klat i tilvænningsfasen. Efterhånden bør tilstræbes brug af en klat tandpasta på størrelse med en ært.

Indtil seks-års alderen bruges ”børnetandpasta”, der indeholder mindre fluor end ”voksentandpasta”. Børnetandpasta anvendes primært for at undgå overdosering af fluor. Overdosering af fluor dagligt gennem længere tid kan føre til ”dental fluorose”. ”Dental fluorose” viser sig ved, at tænder under dannelse i kæberne får hvidlige misdannelser, der senere bliver brunlige på grund af farvestoffers aflejring i den ru, porøse overflade. Den mildeste form for dental fluorose ses først efter daglig indtagelse af mere end 1 gram børnetandpasta hos et barn på 10 kg, mere end 2 gram børnetandpasta hos et barn på 20 kg etc. Til sammenligning skal nævnes, at tuber af størrelsen ”prøvetuber” hos tandlægen indeholder cirka 20 g.

Heldigvis skal børn indtage store mængder tandpasta, før det er farlligt for dem. Alligevel bør de ikke lege med tandpastatuber unden at være under opsyn. En akut fluor-forgiftning kan opstå efter indtagelse af en meget stor mængde fluorid. Den akutte forgiftning viser sig ved kvalme, mavepine, opkastninger og diarré. Ved mistanke om en sådan skal man hurtigst muligt opsøge læge. Den akutte forgiftning ses heldigvis meget sjældent og først efter indtagelse af 40-50 gram børnetandpasta på én gang af et barn på 10 kg – det dobbelte hos et barn på 20 kg. Et barn på 20 kg skal således spise indtil flere tuber børnetandpasta eller cirka en halv tube ”voksentandpasta”, før der opstår forgiftningssymptomer. Man skal altså undgå overdosering, men samtidig er det vigtigt at bruge tandpasta med fluor ved tandbørstning, da fluor hærder emaljen og hermed forebygger udvikling af caries.

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
20/1Er jeg gravid?Snart gravid
19/1Min dreng går sent i sengLivet med børn
15/1"Psykiske" symptomerGraviditet
14/1Denne gynge hjalp vores sønLivet med børn
13/1Åndedrætsbesvær Ordet er frit
11/1Lavt stofskifte under graviditetGraviditet
5/1Legat til enlige mødreOrdet er frit
4/1Den lille med ombordOrdet er frit
2/1Valg af urOrdet er frit
30/12KøbenhavnLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Min søn er farsyg
Sundhedsplejerske HejJeg har en dejlig dreng på 20 måneder. Han er altid en meget glad d...
Min 4-årige datter stimulerer sig selv
Sundhedsplejerske HejJeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i decembe...
Annonce