Sunde råd om medicin til børn

På et eller andet tidspunkt, vil dit barn højst sandsynligt få behov for medicin. Her får du nogle vigtige råd omkring medicin, børn og sikkerhed - samt nogle tips til, hvordan du kan gøre det nemmere for dit barn at tage sin medicin.

Børn får medicin før eller siden

Gennem hele barndommen er børn udsatte for infektionssygdomme. De fleste infektioner skyldes virus, som ikke kan behandles med antibiotika. Hvis derimod bakterier er årsag til sygdommen, vil din læge ordinere medicin.

Hvordan får man børn til at tage deres medicin ?

Det kan være svært at få børn til at tage medicin. Derfor er udbuddet af medicin i forskellige former så stort. Medicinen findes i dråber, miksturer, saft, pulver, granulat, stikpiller, tabletter som kan opløses og tabletter med eller uden overtræk. Hvis det er første gang, dit barn skal have medicin, taler du med din læge om det, så I kan finde frem til den form, som du tror på, dit barn vil kunne klare.

Medicin til de yngste

Miksturer, safter og dråber med smagstilsætning af en eller anden art er den form for medicin, de fleste yngste børn foretrækker. Opløselige tabletter kan eventuelt blandes med saft eller modermælk. Du skal blot sikre dig, at dit barn får lige nøjagtig den mængde medicin, der er ordineret. Hverken mere eller mindre.

Selvom der er tilsat smag, er det svært at skjule smagen af penicillin. Her er det værd at tænke på, at jo koldere medicinen er, jo mindre smager den. Det kan derfor være en god idé at give en skefuld is før og efter medicinen.

Stikpiller kan være en nem form for medicin, når barnet har smerter eller kvalme. Husk, at stikpillerne skal indføres med den flade ende først og ikke den spidse.

Øjendråber kan for det meste sagtens tåle at blive opbevaret ved stuetemperatur i den periode, de skal anvendes. Det er en fordel for det føles mindre ubehageligt, hvis dråberne ikke er kolde. Flasken kan med fordel opvarmes i hånden inden brugen. Barnet vil ofte kunne smage dråberne kort tid efter drypningen, så giv det lidt at spise eller drikke bagefter for at skjule smagen.

Medicin til kronisk syge børn

Børn, der lider af en kronisk sygdom som for eksempel epilepsi eller astma, og som til stadighed har brug for medicin, skal have lov til at vælge den medicinform, der passer det enkelte barn bedst. De fleste børn er særdeles gode til at tackle disse problemer, blot du forklarer barnet, hvorfor det er nødvendigt at skulle have medicinen. Børn må heller ikke i denne forbindelse betragtes som små voksne. På hvert alderstrin omsættes medicinen på forskellig måde i kroppen. Nogle lægemidler virker forholdsvis kraftigere på børn end på voksne, og i andre tilfælde er det omvendt. Derfor gælder der forskellige regler for den rette dosis af medicin alt afhængig af barnets alder og den givne medicin. Barnet vil ofte få brug for at få justeret sin medicinering.

Gode råd

Giv aldrig dit barn medicin uden forudgående aftale med din læge. Selv en nok så uskyldig hovedpinetablet kan i særlige tilfælde give uheldige bivirkninger, og i andre tilfælde måske skjule eller sløre en sygdom eller symptomer på sygdom, som så igen kan forsinke den rette behandling.

Og mens vi taler om medicin og børn, kan der ikke advares nok mod den måde, vi voksne ofte omgås medicin og opbevarer medicinen på i hjemmene. Desværre sker der alt for mange forgoftningsulykker, fordi børns naturlige nysgerrighed får dem til at prøve den medicin, vi voksne måske blot har ladet stå fremme i soveværelset, på badeværelset eller i køkkenet. Husk derfor altid at gemme jeres medicin på et for barnet utilgængeligt sted. Ingen vil tilgive sig selv i at være skyld i en ulykke, som måske kan være livsfarlig - blot fordi du ikke tænkte dig en smule om.

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
17/6HejMaj 2004
14/6Bed and Breakfast KertemindeJuli 2005
9/6CasablancaJuni 2007
23/5Hvilket børnemodel-bureau skal vi vælge???Juni 2007
22/5Noge tid siden, men alligevelJuli 2007
13/5Nem hårvask :)April 2004
11/5Hårvask.. et problemApril 2004
8/5Tøj til fødslenSeptember 2007
3/5Airshells elller Baby GolightlyOktober 2006
3/5Lej klapvogn hos Baby GolightlyAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
23/6Efternavn - hjælpNavne
22/6Har brug for jeres hjælp, har pletblødning mi...Graviditet
20/6Kan jeg rejse med mine børnLivet med børn
19/6Søger mødregruppe i Odense - min datter er fø...Ordet er frit
16/6Bange for hunde.INAKTIV DEBAT - SKRIV IKKE HER: Børn 4-7 år
13/6Masser af gode rådOrdet er frit
27/5MinNavne
19/5KEFIR!Graviditet
12/5Jeg fandt dette indlægINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Amning
11/5PuslebordLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Søvn: Problemer med åndedrættet
Sundhedsplejerske Kære sundhedsplejerskeJeg har et barn på snart 4 år, der hver nat 'våg...
Er samsovning en god idé?
Jordemoder Hejsa,Vi har en datter på 16 måneder. Lige fra hun blev født, sov hun ...
Er gå-hjælpemidler en god ide?
Sundhedsplejerske Hej!Jeg vil gerne høre, hvad der kan anbefales ift. "gå-hjælpemidler"....