Sukkersyge og graviditet (Gestationel diabetes)

To til tre procent af alle gravide udvikler graviditetssukkersyge. Har du graviditetssukkersyge, skal du igennem en række undersøgelser i løbet af din graviditet. Du skal ligeledes være ekstra opmærksom på kost og motion. Alt dette og meget mere kan du læse om her.

Hvad er graviditetsbetinget sukkersyge?

Med hensyn til sukkersyge og graviditet er det vigtigt at skelne mellem kvinder, der allerede har sukkersyge før, de bliver gravide (prægestationel diabetes), og kvinder der for første gang udvikler sukkersyge under graviditeten (gestationel diabetes).

Her beskriver vi gestationel diabetes, da kvinder med kendt sukkersyge på forhånd er i behandling.

Hvem får sukkersyge i graviditeten?

Gestationel diabetes udvikles hos cirka to til tre procent af alle gravide. I Europa screener man de gravide, som har en kendt forhøjet risiko for at udvikle sukkersyge under graviditeten. Følgende grupper af kvinder har forhøjet risiko for at udvikle gestationel diabetes:

 • Gravide med sukker i urinen.
 • Gravide der har haft gestationel diabetes i et tidligere svangerskab.
 • Gravide med mere end 20 procents overvægt (BMI > 27 kg/m2).
 • Gravide med sukkersyge i den nærmeste familie.
 • Gravide som tidligere har født et barn over 4.500 gram.

Screeningen foregår i Danmark ud fra følgende retningslinier:

I 1. og 2. trimester undersøges:

 • kvinder med tidligere diabetes under graviditet samt
 • kvinder med sukker i urinen og
 • kvinder med mindst to risikofaktorer (3, 4 og 5)

I 28.-32. svangerskabsuge undersøges følgende:

 • Kvinder med kun en risikofaktor (3, 4 og 5)
 • Kvinder der blev undersøgt tidligere i graviditeten men hvor testen var negativ.

Som regel optræder graviditetsbetinget sukkersyge i en mild form og forsvinder igen efter fødslen. Hvis man har haft sukkersyge under graviditeten, har man stærkt øget risiko for at udvikle sukkersyge senere i livet, og den diabetes man udvikler, er oftest type 2 diabetes

Hvad kan man selv gøre?

Det er vigtigt, at du overholder din diæt og den medicin, som er blevet ordineret af lægen. Du skal også lære at måle dit blodsukker, så du er i stand til at vurdere, om sukkersygen er behandlet godt nok. Du skal regelmæssigt (cirka en gang årligt) efter graviditeten have undersøgt, om du skulle have udviklet sukkersyge igen.

Både mor og barn har brug for ekspertbistand før, under og efter fødslen. Dette sker ved et samarbejde mellem dig, en gynækolog, en læge med forstand på sukkersyge og en børnelæge. Du kan nedsætte risikoen for at udvikle sukkersyge senere i livet ved at undgå overvægt, spise sundt og dyrke regelmæssig motion.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Screening for gestationel diabetes foretages i kvinder som anført ovenfor ved udførelse af en sukkerbelastningstest (også kaldet oral glukose tolerance test). Ved denne test drikker den gravide 75 gram sukker opløst i vand, og der måles blodsukker flere gange de næste to timer. På værdierne kan man se, om kroppen omsætter sukkerstoffer normalt.

OGTT udføres i tilfælde af:

 • Tidligere svangerskabs diabetes (GDM) eller mindst to af ovenstående risikofaktorer; OGTT x 2 (uge 18-20 + uge 28-30)
 • 1 risikofaktor (arvelig belastet, disposition, overvægt, tidligere født stort barn): OGTT x 1 (uge 28-30)
 • Sukker i urinen: OGTT udføres uanset hvor langt man er i graviditeten, såfremt den ikke er udført inden for de sidste 4 uger.

Diagnose:

Blodsukkermålingen foretages på det blod, man udtager efter et lille prik i øret. Dette sker fastende og 2 timer efter indtagelse af sukkervandet. Ved fasteværdi større end 7,5 mmol/l gentages målingen umiddelbart, og hvis også denne også er større end 7,5mmol/l, udføres ikke OGTT, da der definitionsmæssigt er tale om diabetes. 2-timers-værdi større end 9,0 mmol/l er diagnostisk for tidligere svangerskabs diabetes (GDM.)

Skader det fosteret, og kan man føde normalt?

Gravide med sukkersyge har de samme komplikationer i forbindelse med graviditeten som andre gravide, men med større hyppighed.

Fotograf: Lene Justesen - Copyright: NetDoktor - To procent af alle gravide udvikler graviditets- betinget sukkersyge

De hyppigste komplikationer er forhøjet blodtryk, for tidlig fødsel og for meget fostervand. Herudover vejer de fleste børn, som fødes af mødre med sukkersyge, mere end normalt.

Alle gravide med sukkersyge får foretaget en ultralydsscanning i uge 16-20, hvor man gennemgår fosteret og bestemmer det nøjagtige fødselstidspunkt. Det er meget vigtigt, at gravide med sukkersyge passer deres kontroller og behandling, så sukkersygen er velreguleret under graviditeten.

Tidligere var der øget hyppighed af medfødte misdannelser. Børnedødeligheden lige efter fødslen var også forhøjet. I dag er børnedødeligheden imidlertid meget mindre end tidligere, hvilket blandt andet skyldes, at man er blevet mere bevidst om vigtigheden af behandlingen, og at man har samlet behandlingen få steder i landet.

Man kan som regel føde normalt, men mange bliver sat i gang lidt før det forventede fødselstidspunkt. Er der mistanke om, at barnet er meget stort, udfører man kejsersnit, som kan gøres ved lokal rygmarvsbedøvelse, så man er vågen under indgrebet.

Når barnet er født vil det blive undersøgt af en børnelæge. Børnelægen kontrollerer, at dit barns blodsukker er acceptabelt. Dit barn fødes ikke med sukkersyge, men kan lige efter fødslen have problemer med for lavt blodsukker.

Hvordan behandles sygdommen?

Det er vigtigt, at graviditetsbetinget sukkersyge opdages og behandles i tide. Gravide med sukkersyge går derfor til hyppige kontroller på sygehuse, hvor der findes særlige diabetescentre med erfaring i denne sygdom. Den gravide går som regel til kontrol hos lægen hver anden til tredje uge i andet trimester (midterste del af graviditeten), og hver uge i tredje trimester.

Behandlingen afhænger af sukkersygens sværhedsgrad.

 • Ved lette tilfælde behandles med en diæt på 5.000-7.000 kilojoule i døgnet. Det betyder, at kosten skal være fedtfattig og rig på komplekse kulhydrater (kartofler, ris, pasta og så videre).
 • I sværere tilfælde er insulinbehandling nødvendig. Denne behandling vil da ofte bestå af hurtigtvirkende insulin til måltiderne og langsomtvirkende insulin givet ved sengetid.

Cirka to måneder efter fødslen undersøger lægen igen kvinden for at finde ud af, om sukkersygen er forsvundet. I sjældne tilfælde varer sukkersygen ved efter fødslen og bliver permanent. Alle kvinder med tidligere diabetes under graviditet har cirka 60 procents risiko for at udvikle diabetes senere i livet, men denne risiko kan nedsættes ved sund livsførelse.

3
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3 (4 stemmer)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
10/1BadedragtNovember 2004
20/12Hej Lillemoar  Jeg faldtMarts 2005
16/12P-piller, mini-piller og at amning April 2004
13/12BMIJuli 2004
26/11Hej :) Jeg er helt nyNovember 2006
23/11Hysterisk (eller ked?) datter :-(September 2015
15/11Godt arbejdeJuni 2004
8/11Uge 37,3Oktober 2007
27/10Lidt om osMaj 2016
27/10Hej igen. Det er faktiskAugust 2016
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Hvor slemt er rygning for sædkvaliteten?
Jordemoder Kære CamillaMig og min mand prøver at blive gravid og vi har forsøgt i...
Blødning under graviditeten
Jordemoder Hej Camilla Härtel.Jeg skriver til dig, da jeg for en lille uge siden ...
Hjælp til tyrannisk teenager
Familierådgiver Kære Gitte.Jeg er så ked af det. Igennem det sidste år har min nu 16-å...