Spontan abort

Mange oplever pletblødninger i starten af graviditeten. Det er oftest helt ufarligt, men blødninger kan være tegn på spontan abort.

Hvad er spontan abort 

Spontan abort betyder, at en graviditet naturligt afbrydes så tidligt, at fosteret ikke kan overleve. Dette sker oftes før 12. graviditetsuge. Risikoen for spontan abort er mellem 10 og 35 procent. Det nøjagtige tal kendes ikke, da en del tidlige aborter sker, før kvinden har opdaget, at hun var gravid.

Hvad er symptomerne på en spontan abort? 

De hyppigste symptomer på spontan abort i graviditeten er blødning og underlivssmerter. Blødningen kan være som menstruation eller kraftigere samt være ledsaget af underlivssmerter. Symptomer på en abort kan også være pletblødninger eller brunligt, blodigt udflåd flere dage i træk. Mange har dog uskadelige pletblødninger tidligt i graviditeten. Hvis man er gravid og begynder at bløde, bør man under alle omstændigheder gå til lægen for at blive undersøgt.

Underlivssmerterne kan enten sidde fortil over skambenet eller stråle mod ryggen. Hvis man er gravid og får smerter i underlivet, behøver det ikke at være alvorligt. Alligevel bør lægen vurdere, om smerterne er af betydning eller ej. Spontan abort diagnosticeres ved hjælp af blodprøver og/eller ultralydsscanning.

Kan man forebygge spontan abort?

De fleste aborter skyldes fejl i celledelinger i de tidlige fosterstadier, og hvis man har symptomer på en tidlig spontan abort, vil det som regel ikke være muligt at forhindre, at aborten sker. Hos de fleste har fosteret været dødt i en periode, og hos nogle har der aldrig været udviklet et foster. Man skal derfor undersøges af lægen for at få konstateret, om man enten er ved at abortere eller allerede har aborteret.

Visse faktorer øger risikoen for spontan abort, blandt andre livsstilsfaktorer såsom rygning og overvægt. For at forebygge spontan abort kan man derfor tænke over at leve sundt, men aborter er desværre en relativt almindelig komplikation som ikke helt kan undgås. En spontan abort er et udtryk for naturens orden og må således ikke give anledning til skyldfølelse.

Før 12. graviditetsuge

Langt de fleste spontane aborter finder sted før 12. graviditetsuge, også kaldet første trimester. Det er i denne periode fosterets organer grundlægges, og derfor i denne periode fosteret er mest sårbart. I de fleste tilfælde vil man lade kvinden abortere selv, hvis graviditeten går til grunde i første trimester. Processen kan fremskyndes ved hjælp af lægemidler, som blødgør livmoderhalsen og dermed fremmer udstødningen af graviditeten. Sandsynligheden for at undgå udskrabning er cirka 80 procent.

Der vil blive tilbudt en kontrolscanning efter cirka to uger, hvor slimhinden i livmoderen bliver vurderet. Alle, der aborterer spontant, bør få kontrolleret deres blodtype. Rhesus negative bør have en indsprøjtning for at forhindre immunisering hos fosteret i en fremtidig graviditet.

Efter 12. graviditetsuge

Truende abort efter 12. graviditetsuge kan også vise sig ved blødning og smerter. Er man nået ud over 18. til 20. graviditetsuge med et levende foster, kan en aflastende behandling på sygehuset i nogle tilfælde hindre, at man aborterer. Får man blødning eller smerter på dette tidspunkt i graviditeten, bør man kontakte lægen for råd og vejledning.

Hvis man aborterer flere gange

Først ved 3 eller flere på hinanden følgende aborter er det relevant at undersøge om der findes en underliggende årsag.

Jo højere alder hos den gravide, jo større er risikoen for en spontan abort. Visse sygdomme og tilstande forøger denne risiko, for eksempel kromosomafvigelser hos enten moderen eller faderen og autoimmune sygdomme. Hvis man aborterer tre gange i træk, vil man blive tilbudt en udredning for dette på sygehuset.

Ny graviditet

Hvornår det er tilrådeligt at blive gravid igen, afhænger primært af, hvornår man er klar rent følelsesmæssigt. Fysiologisk kan det i princippet lade sig gøre at blive gravid allerede i første cyklus efter en spontan abort. Men tabet af en graviditet kan være rigtigt svært, og nogle vil have brug for tid til at komme sig, før de er klar til en ny graviditet.

0
Din bedømmelse: Ingen

Kilder

Opdateret af: Sanne Lausen Wolff, Jordemoder 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

sokarina82

01/03/11 - 00:52

Nu står er at jo ældre kvinden er jo større risiko for at abortere! Jeg er 28 år og her været gravid 3 gange ialt indenfor det sidste halvandet år. Har fået lavet kirugisk abort to af gangene og den ene var medicinsk.

Fortryder min sidste og hvis valget havde været mit alene så havde jeg ingen aborter haft. Men efter disse tre aborter og ingen børn endnu (men vil meget hurtigt og snart have et) er mine chancer for at blive gravid og gennemføre graviditeten uden de store problemer så meget mindre ??

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
10/1BadedragtNovember 2004
20/12Hej Lillemoar  Jeg faldtMarts 2005
16/12P-piller, mini-piller og at amning April 2004
13/12BMIJuli 2004
26/11Hej :) Jeg er helt nyNovember 2006
23/11Hysterisk (eller ked?) datter :-(September 2015
15/11Godt arbejdeJuni 2004
8/11Uge 37,3Oktober 2007
27/10Lidt om osMaj 2016
27/10Hej igen. Det er faktiskAugust 2016
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Hvor slemt er rygning for sædkvaliteten?
Jordemoder Kære CamillaMig og min mand prøver at blive gravid og vi har forsøgt i...
Blødning under graviditeten
Jordemoder Hej Camilla Härtel.Jeg skriver til dig, da jeg for en lille uge siden ...
Hjælp til tyrannisk teenager
Familierådgiver Kære Gitte.Jeg er så ked af det. Igennem det sidste år har min nu 16-å...