Din søgning gav:

 

Sådan får du en sund og miljørigtig jul

December er fyldt med julemad, julegaver, juledekorationer og ikke mindst julehygge med levende lys og masser af hjemmebag. Men vores sundhed og miljøet bliver belastet, med mindre vi tænker os om.

Læs også...

Julekort
Mange har den tradition at sende julekort i løbet af december måned. Men i stedet for at købe postkort, eller sende et juleportræt af børnene i en kuvert, kan man vælge den mere moderne løsning, nemlig at sende dem elektronisk via mailen eller via de sociale medier.

Der findes masser af steder på nettet, hvor du kan sende elektroniske julekort.

Modtager du et julekort med musik i, skal du vide, at den elektronik og det lille batteri, der sidder i kortet, er miljøskadeligt, og derfor skal du huske at aflevere det på genbrugsstationen ved elektronisk affald, når du vil smide det ud.

Dekorationer og julehygge
Det er så hyggeligt at lave dekorationer, og de fleste børn holder også rigtig meget af det. Men husk, at du skal lufte ud, når du limer julehjerter. Lim afgiver nemlig kemiske forbindelser, som kan være problematiske for både miljø og sundhed.

Det samme gælder, når du tænder de levende lys. Soden fra lysene belaster nemlig klimaet indenfor, ligesom der også afgives forurening fra lysene. Sørg for ikke at bruge duftlys, guldlys og gelélys. Det kan nemlig give jer allergi.

Informationscenter for Miljø og Sundhed anbefaler desuden, at man helt undgår jule- og snespray til sine dekorationer eller nisselandskaber derhjemme. Det kan indeholde stoffer, der belaster både miljø og sundhed.

Juletræet
Vælg også dit juletræ eller pyntegrønt med omhu. Mange træer bliver sprøjtet med pesticider eller gødet med kunstgødning, og det er ikke godt for miljøet. Du kan i stedet gå efter træer med det røde ø-mærke. Disse er nemlig økologiske.

Find dit økologiske juletræ her

Hvis du ikke kan finde økologiske juletræer nogen steder, kan du gå efter den klassiske rødgran. Den er nemlig robust og kræver ikke særlig meget gødning eller sprøjtemidler.

Julemaden
Hvis du selv laver maden på juleaften og til alle julefrokosterne, er det nemt at gøre det økologisk. Der findes efterhånden økologiske råvarer alle vegne. Selv vaniljestængerne til ris a la manden kan man få økologiske i den lokale grønthandler. Husk også at købe økologisk mel og sukker, når I skal bage klejner og vaniljekranse derhjemme.

Spiser I ude, eller får I maden bragt til julefrokosten eller juleaften, kan man også tænke alternativt og finde en restaurant eller catering, hvor de udbyder økologisk mad og vin. Spisesteder kan nemlig også få tildelt det velkendte ø-mærke, hvis minimum 30 procent af råvarerne er økologiske.

Find de økologiske spisesteder nær dig på Økologisk Landsforenings hjemmeside

Julegaver
Til sidst har vi julegaverne, der også kan være propfyldt med problematiske stoffer. Især legetøj til børnene kan være skadelige for miljøet. Tænk over, om du køber et stykke legetøj, der hurtigt går i stykker. I så fald skal du tænke på, at det er mere skadeligt for miljøet at skulle smide det ud, end at beholde det i mange år frem. Defor kan det godt betale sig at se sig om efter kvalitet.

Køber du legetøj, lyder et godt råd, at du skal købe hård plast og ikke blød plast. Brug desuden din sunde fornuft og gå udenom legetøj, der lugter kraftigt eller parfumeret. Det kan nemlig også give allergi.

Det samme gælder sådan set også de bløde pakker. Vil du være sikker på at vælge miljø- og sundhedsrigtigt tøj til børnene, skal du gå efter produkter med Svanen eller Blomsten.

Læs også: Hvordan håndterer I børnenes gave-eufori?

Ønsker du dig personlig pleje i julegave, skal du huske, at der også findes Svane-mærkede produkter. Make-up er dog stadig en undtagelse, men der findes masser af økologiske produkter derude, som er gode alternativer til de allergiramte.

De elektroniske gaver kan også være mærket med Svanen eller Blomsten, blandt andet med henblik på, om produktet bruger meget eller lidt strøm, mange eller få batterier. Husk endelig at smide det i elektronisk affald på genbrugsstationen efter brug.

 

0
Din bedømmelse: Ingen

Kilder

Informationscenter for Miljø og Sundhed, 14. november 2011. Original titel: Fokus på jul


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

MieMøller

14/12/12 - 18:40

Tak for en rigtig spændende og informativ artikel. Julen står jo for døren, så det er dejligt med lidt gode råd og ideer til julens dejlige tid.

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
15/10Bare RoligLivet med børn
14/10Er i tvivl om SA - uge 4Graviditet
12/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
10/10DesværreNavne
10/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
9/10Alt Om Børn | Sauna og damp badJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...
Annonce