Rygning under graviditeten

Det påvirker fosteret, hvis du ryger under graviditeten. I værste tilfælde kan fosteret dø, men selv om det overlever, kan barnets sygelighed være øget som følge af tobakken.

Når du planlægger eller netop har fået konstateret en positiv graviditetstest , vil det allerbedste være, at du med det samme beslutter dig for ikke at ryge. For mange er det en let beslutning, men der er også gravide, som ikke bare kan tage den beslutning.

Ikke-rygere har nemmere ved at opnå graviditet, og hvis du ikke ryger under graviditeten, øger du muligheden for en ukompliceret graviditet og fødsel samt et bedre ammeforløb . Desuden får barnet bedre vækst og udviklingsmuligheder på længere sigt, hvis det vokser op i et røgfrit miljø.

Jo tidligere du holder op med at ryge i graviditeten, jo bedre er det for både dig og barnet. Men uanset hvornår du stopper med at ryge, vil det have sundhedsmæssig betydning for barnet.

Hvis du ikke kan holde helt op med at ryge i graviditeten, vil en nedsættelse af dit forbrug også have gavnlig effekt for både dig og barnet uanset, hvornår i graviditeten, du nedsætter forbruget.

Hvorfor er det skadeligt at ryge under graviditeten?

For at barnet kan vokse og udvikle sig normalt, har det brug for ilt og andre næringsstoffer, som transporteres med moderens blod til moderkagen og dermed til barnet. Når man ryger, dannes der kulilte, som optager iltens plads i blodet, og dermed får både mor og barn mindre ilt, end hvis du ikke ryger. Nikotinen i tobakken medfører, at blodkarrene trækker sig sammen, og der kommer således mindre blodtilførsel til moderkagen. Da moderens blod netop tilfører barnet næringsstoffer og ilt via moderkagen, får barnet dårligere vækstbetingelser, når mor ryger.

Når du ryger i graviditeten, er der forøget risiko for:

  • For tidlig fødsel
  • At dit barn bliver undervægtigt (jo mere rygning, jo lavere fødselsvægt)

  • At barnet dør før fødslen

  • På lang sigt er der også undersøgelser, som peger på, at der er kan være sammenhæng med alvorlige sygdomme som fx diabetes .

Amning og rygning

Når du ryger eller selv udsættes for passiv rygning , mens du ammer, overføres nikotin via modermælken til barnet.

Nikotin gør, at du danner mindre mælk og generelt gælder det, at kvinder, som ryger, ammer i kortere tid end kvinder, der ikke ryger. Hvis du vælger at fortsætte med at ryge, mens du ammer, så ryg så vidt muligt lige efter, du har ammet, da nikotinniveauet når at falde, inden du skal amme næste gang.

Selvom det ikke er sundt for barnet at få nikotin, så er fordelene ved, at du ammer, store, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du fortsætter med at amme, selv om du ryger.

Når du ryger, mens du ammer, er der forøget risiko for:

  • At dit barn får astma og andre luftvejsinfektioner

  • At barnet dør i første leveår (vuggedød)
  • På lang sigt er der også undersøgelser, som peger på, at der er kan være sammenhæng med alvorlige sygdomme som fx diabetes .

Det er vigtigt, at barnet ikke udsættes for passiv rygning - også når amningen er ophørt. Børn, der udsættes for passiv rygning, er oftere indlagt på hospitalet end børn af ikke-rygende forældre.

Hjælp til rygestop

Alle gravide er meget optaget af at gøre det så godt som muligt for deres barn, og de vil gerne tage på i vægt . Hvis du er bekymret for denne vægtøgning, kan du tale med din jordemoder, som kan rådgive om kost og motion specielt egnet for gravide.

Støtte fra partneren

Støtten fra partneren er meget vigtig for en gravid ryger, som har besluttet sig for at holde op med at ryge. Du skal vide, at det er en meget stor beslutning. Din kæreste har brug for rigtig meget opbakning fra din side. Du skal give hende din fulde opmærksomhed og vise, at du sætter pris på, at hun har taget sin beslutning, hendes udholdenhed og omsorg for jeres kommende barn.

Når din kæreste holder op med at ryge, kan hun få abstinenssymptomer . Hun kan opleve at blive rastløs, få koncentrationsbesvær og rygetrang. Hun kan blive meget irritabel og føle sig uligevægtige.

Du skal også være forberedt på, at din kærestes humør kan svinge – og at det er almindeligt at falde i et par gange, før det lykkes at holde helt op med at ryge.

Hvis du selv er ryger og fortsætter med at ryge, vil det gøre det sværere for din kæreste at holde op med at ryge. De bedste rammer for barnet vil være, hvis du også holder op med at ryge. Nogle fødesteders rygestoptilbud omfatter også den kommende far.

Hvis du ikke stopper med at ryge, bør du ikke ryge indendørs i jeres hjem, da passiv rygning øger risikoen for, at din kæreste føder for tidligt, at barnets fødselsvægt er for lav eller, at barnet dør før fødslen.

Du kan ikke holde helt op med at ryge

Det kan være svært at være gravid og ryger i dag, for der er en offentlig opmærksom på, at rygning er en dårlig kombination med graviditet. Hvis du ikke kan holde op med at ryge, vil jordemoderens fokus være, at du skal reducere dit forbrug. Og det vil hun prøve at motivere dig til.

Uanset hvad du vælger, vil jordemoderens udgangspunkt altid være, at alle gravide vil gøre det så godt som muligt for deres barn. Jordemoderen vil respektere dit valg og tage udgangspunkt i det, når hun sammen med dig planlægger dit graviditets - og fødsels forløb.

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

mariarasmussen1980

14/09/10 - 13:02

Jeg stoppede selv med at ryge, da min kæreste og jeg besluttede os for, at vi gerne ville have et barn. Han stoppede også for ikke at udsætte mig og det kommende barn for passiv rygning.

Vi prøvede en masse ting, men det der virkelig virkede for os var denne ryge stop hypnose, som vi fandt på nettet. Det er en lydbog, som ikke varer mere end en time, og både min kæreste og jeg er nu stoppet med at ryge :)

Det kan kun anbefales at stoppe rygning - Det er det bedste for dig selv og barnet, og man får det generelt bedre, når man bliver ikke ryger

 

Maria

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
20/1Er jeg gravid?Snart gravid
19/1Min dreng går sent i sengLivet med børn
15/1"Psykiske" symptomerGraviditet
14/1Denne gynge hjalp vores sønLivet med børn
13/1Åndedrætsbesvær Ordet er frit
11/1Lavt stofskifte under graviditetGraviditet
5/1Legat til enlige mødreOrdet er frit
4/1Den lille med ombordOrdet er frit
2/1Valg af urOrdet er frit
30/12KøbenhavnLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Min søn er farsyg
Sundhedsplejerske HejJeg har en dejlig dreng på 20 måneder. Han er altid en meget glad d...
Min 4-årige datter stimulerer sig selv
Sundhedsplejerske HejJeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i decembe...
Annonce