Rød babynumse

Hvis din babys numse er rød, kan det skyldes mange forskellige ting, blandt andet svampeinfektion eller bakterieinfektion. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan forhindre og behandle rød babynumse.

Hvad er rød babynumse?

Rød babynumse er oftest ikke en sygdom, men en irritation i huden. At babyer får en 'rød numse' er meget almindeligt. Der er babyer, der får en rød numse en enkelt gang, mens det sker for andre gang på gang. Man ved ikke, hvorfor der er denne forskel på børnenes hud, men nogle synes at være mere følsomme end andre.

Hvorfor får babyen rød numse?

Der kan være flere grunde til, at babyens hud bliver irriteret:

Bleen sidder for længe på

Den mest almindelige grund er, at huden irriteres af urin eller afføring, hvis det sidder for længe på barnets hud. Disse menneskelige affaldsstoffer kan nemlig omdannes til ammoniak, hvis de lukkes inde i en ble længe nok, og det ætser huden. Hvis barnet har rød numse, kan det svie meget i dets hud.

Fugtighed og svampeinfektion

En anden ting, der kan ske, er, at der på grund af fugtighed under bleen kan opstå en svampeinfektion. Alle mennesker har svampe på huden, men kun under gunstige vilkår kan de give sig til at vokse. En svampeinfektion har ikke noget med dårlig hygiejne at gøre, men med fugtighed eller ændrede forhold på huden. En svampeinfektion kan være meget generende for barnet, fordi det svier meget i huden, især når der kommer en ny portion tis eller afføring.

Bakterieinfektion

Barnet kan også få en bakterieinfektion på ble-området. Det kan ske, hvis der har været en rift i barnets hud, eller barnet måske har haft rød numse længe, så huden er svækket, og der dermed skabes adgang for bakterierne. Barnets hud bliver da både rød, varm og hævet, og det kan også få feber. Hvis barnet får disse tegn, skal man kontakte lægen. Læs også om ble-dermatitis.

Hvad kan man gøre ved en rød babynumse?

Luft til huden

En almindelig rød numse kan bedst behandles ved at lade babyens numse få luft. Det er derfor en god idé at lade barnet få lov til at være uden ble en times tid nogle gange i løbet af dagen.

Bleskift

Derudover er det om at skifte barnets ble tit. Det kan være nødvendigt at skifte bleen op til 12 gange i døgnet, mens barnet har det værst.

Et skift til en anden ble type kan somme tider hjælpe. Hvis man bruger tøj-bleer, kan man prøve at skifte til papirbleer, som suger mere væske bort fra barnets hud. Hvis man bruger papirbleer, kan man prøve at skifte til tøj- bleer. Bare det at skifte til en anden type bleer kan hjælpe. Hvis man bruger tøjbleer, kan man også prøve at lade barnet bruge uldbukser ud over tøjbleen i stedet for plasticsnipper.

Vask barnets numse hver gang

Det er vigtigt at vaske barnets numse hver gang, man skifter dets ble. Hvis barnet kun har tisset, er det nok at bruge lunkent vand. Hvis der er afføring, kan man bruge lidt sæbe, men husk altid at vaske efter med rent lunkent vand, så der ikke sidder sæberester på barnets hud.

Hvis barnet har en meget følsom hud, kan det være godt at beskytte den med creme efter hver afvaskning.

Zinkpasta og andet

For at beskytte den røde hud kan man bruge en zink-pasta, som fås på apoteket eller hos materialisten. Der fås også andre cremer, der både decinficerer og indeholder zink. Zink er velegnet, fordi det lægger en beskyttende hinde over huden.

Hvis den røde numse ikke bliver bedre i løbet af nogle dage eller forværres, så tal med sundhedsplejersken eller lægen.

Hvad kan man gøre ved en rød numse forårsaget af en svampeinfektion?

Her er det også godt at lade barnets numse få luft flere gange om dage, så der ikke er fugtighed på huden. Prøv at skifte til en anden ble-type og brug lunkent vand ved bleskift og kun sæbe ved afføring. Vask altid efter med lunkent vand.

Når barnet har en svampeinfektion, svier det meget i huden, og barnet kan være meget irritabelt. I håndkøb kan man købe en børne-pasta, som er en svampe-bekæmpelses-creme med zink i. Følg vejledningen på pakken. Hvis svampeinfektionen ikke går tilbage eller forværres i løbet af et par døgn, skal man søge læge.

Hvad nu hvis den røde numse bliver værre?

Hvis barnets hud bliver rødere, varmere og hævet, og barnet får feber, skal man kontakte lægen straks, da det kan skyldes en infektion med bakterier, som der skal lægebehandling til.

Hvordan kan man kende forskel på røde numser?

  • En almindelig rød numse er højrød, men ikke knaldrød. Barnet er friskt og raskt, men det svier måske lidt når det tisser og har afføring. Rødmen når ikke ned i barnets hudfolder. Den røde numse forsvinder efter et par dage med luftning, creme og hyppige bleskift. Søg råd hos sundhedsplejersken eller lægen, hvis det fortsætter.
  • En svampeinfektion er knaldrød. Se efter, om barnet er rødt også inde i hudfolderne. Svampen vokser nemlig også der. Barnet er oftest irriteret og græder ved bleskift. Almindelige råd som luftning og hyppige bleskift er ikke nok til at forbedre tilstanden. Hvis børne-pastaen ikke hjælper, kontakt da lægen.
  • En bakterieinfektion er knaldrød, varm og hævet. En rød numse, der er knaldrød, meget varm og hævet, kan være forårsaget af en bakterieinfektion. Barnet er oftest meget irriteret og har som regel feber. Man skal kontakte lægen.
0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
20/1Er jeg gravid?Snart gravid
19/1Min dreng går sent i sengLivet med børn
15/1"Psykiske" symptomerGraviditet
14/1Denne gynge hjalp vores sønLivet med børn
13/1Åndedrætsbesvær Ordet er frit
11/1Lavt stofskifte under graviditetGraviditet
5/1Legat til enlige mødreOrdet er frit
4/1Den lille med ombordOrdet er frit
2/1Valg af urOrdet er frit
30/12KøbenhavnLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Min søn er farsyg
Sundhedsplejerske HejJeg har en dejlig dreng på 20 måneder. Han er altid en meget glad d...
Min 4-årige datter stimulerer sig selv
Sundhedsplejerske HejJeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i decembe...
Annonce