Din søgning gav:

 

Problemer med vores barns spisevaner

Kræsenhed er ingen nyhed - men hvad gør man, når barnet kun vil have noget helt bestemt?

Spørgsmål til sundhedsplejersken:

Vi har en dreng på næsten to år, der er meget kræsen, og det skaber stor frustration og mange konflikter omkring maden, som vi meget gerne vil have nogle råd omkring.

Der er flere (inklusiv vores læge), der har sagt, at der ikke er nogen børn, der dør af sult i Danmark. Det er vi heller ikke bange for, at vores barn gør. Han har en normal højde og vægt. Men vi er bekymrede for:

  • om han får den rigtige ernæring,
  • om hvilken betydning det får, at hans kost ikke er særlig varieret, og
  • om han får nogle dårlige madvaner fremover.

I bøgerne om børns kost står der, hvordan de skal have forskellige slags kød, fisk og grøntsager - alt lige fra "hornfisk til dådyrskød" (puha - det skal nok kunne give en forældre eller to præstationsangst), men vores dreng vil ikke engang spise frikadeller, fiskefileter eller agurk.

 Vi går op i sund og varieret kost. Vores mad er fortrinsvis økologisk, og vi har altid meget frugt i huset, som han gerne spiser (æbler, pærer, bananer, bær, tørrede frugter osv.). Han har aldrig fået slik, men har enkelte gange fået lidt is om sommeren og en æbleskive i julen. Det, der bekymrer os, er, at han stort set ikke spiser grøntsager, fisk, kød, ris eller pasta. Han vil helst kun have frugt, musli, havregrød og brød med smør.

Mættende måltider om dagen

Morgenmåltidet går altid godt. Han er meget sulten om morgenen, og der får han som regel en skål havregrød med lidt frugt (fx banan). Hertil et glas mælk eller lidt frisk appelsin juice. Andre gange får han yoghurt naturel med musli eller rugfras med mælk. Han får også en vitaminpille. Vi spiser morgenmaden sammen, og det er altid hyggeligt.

Når han kommer i vuggestue kl. 9 får han et stykke brød sammen med de andre børn, og inden de skal sove er der frokost kl. 11. Han vil ofte ikke spise den frokost, der bliver serveret. Det er som regel varm mad. Kun om fredagen, når der er rugbrødsmadder, spiser han med. Jeg er usikker på, om han spiser sig så mæt i morgenmaden, at han kan "tillade sig at være kræsen" til frokost.

Når han vågner fra sin eftermiddagslur bliver der som regel serveret et "hygge måltid" i vuggestuen - for eksempel boller med syltetøj eller koldskål, frugt mv. Her spiser han godt til, men det er jo ikke et særligt sundt eller nærende måltid. Når han bliver hentet sidst på eftermiddagen får han som regel også et stykke frugt.

I weekenden får han rugbrødsmadder til frokost, men det eneste pålæg, han kan lide, er leverpostej.

Aftenmåltidet er et helvede

Aftensmåltidet har udviklet sig til et helvede. Vi spiser omkring kl. 17:30-18 og forsøger at skabe en hyggelig stemning omkring bordet med stearinlys mv. Indtil for omkring 6 måneder siden ville han gerne spise nogle enkelte retter - spagetti med kødsovs, gryderetter o. lign., men nu vil han slet ikke sidde ved middagsbordet længere. Vi har forstået, at børn i hans alder skal spise det samme som resten af familien, så det har vi forsøgt. Vi serverer børnevenlige retter, men han afviser ALT. Det har gjort os så desperate, at vi i perioder har disket op med den ene ret efter den anden, indtil han spiste noget (fx yoghurt med musli eller en banan). Eller han har levet af cherry tomater, oliven eller lyst brød med smør i mange dage i træk. Andre gange har vi tilbudt ham mad foran TV'et. Her kan det indimellem lade sig gøre at made ham med lidt gryderet eller få ham til at spise nogle rugbrødsmadder med pålæg.

Vi føler, at vi er helt ude på et sidespor, og vi er så ulykkelige. Vi sidder alene i køkkenet og spiser aftensmad, mens han går rundt i lejligheden og græder og forsøger at få os til at give ham rosiner eller noget andet. I perioder har vi forsøgt at være konsekvente og holde fast i, at middagen foregår ved bordet, og det er kun det, vi andre får, der bliver tilbudt, men i andre perioder har vi været eftergivende, fordi vi gerne vil have, at han får noget at spise. Vi ved ikke, om det vigtigste er at lære ham gode vaner omkring maden eller bare at få noget mad i ham. Når vi er "strenge" virker det ikke, og vi får dårlig samvittighed, men når vi er eftergivende, får vi også dårlig samvittighed og føler, at det er uholdbart i længden og med til at styrke de dårlige vaner. Vi har nogle venner, som har fortalt, at deres ældste dreng altid har været meget kræsen, og at i de perioder hvor de har forsøgt at være konsekvente, har han reageret ved at "sultestrejke" gennem længere tid, hvilket har betydet, at de i mange år kun lavede de få retter til ham, som han kunne lide. Vores skrækscenarie er, at vores barn går gennem hele barndommen på kun grød, frugt og franskbrødsmadder. Det kan ikke være grundlaget for et godt helbred. Vi er også kede af, at det eneste gode måltid, vi har sammen som familie, er morgenmåltidet.

Svar fra sundhedsplejersken:

Flyt fokus fra maden og respekter hans nej tak

Som jeg ser det er der to ting i det du skriver. Det ene er du selv inde på, at I nok er meget fokuseret og optaget af hans mad, og at det kan virke som et uhensigtsmæssigt pres på ham, som får ham helt til at stejle. Det andet er, at børn i hans alder normalt er meget kræsne og ikke spiser ret meget - slet ikke set med forældrenes øjne.

Du skal holde fast i den gode kurs, I har med kun at servere sunde og nærende ting, uanset hvor meget eller hvor lidt han har spist hvornår.

Desuden skal I helt flytte fokuset fra, hvor meget han spiser, det vil sige, om han i det hele taget spiser noget eller ej. Det er en meget stor ting, jeg her beder jer om, og noget I virkelig skal arbejde bevidst med. Du bestemmer, hvad han spiser, og han bestemmer hvor meget. Det er hans valg, pres ham ikke, nød ham ikke, stir ikke på ham under måltidet.

Spørg ham, hvad han vil have - af nogle sunde valg - og respekter så det, han siger. Nu er rosiner jo sund mad, så det ville jeg ikke tage en konflikt omkring, men ganske enkelt lægge en lille bunke på tallerknen.

Gider han ikke varm mad, fint så lad ham endelig få en rugbrødsmad med leverpostej, det er både sundt og nærende og gode byggestene til hans lille krop og dens udvikling. Skulle han fortrække at leve de næste to til tre måneder af det, så må i acceptere det, for I skal have vendt denne her situation, og det får I kun gjort ved at acceptere og respektere hans valg. At made ham dropper I helt, det er han alt for stor til, og han oplever det helt sikkert som ikke kun et pres, men et overgreb.

Lær ham det sunde valg, det vil sige, at han lytter til sin krop, om han er sulten, og så kun spiser, når han er det. Hvis I presser ham, vil der være meget stor risiko for, at han lærer at tilsidesætte sine egne signaler og behov og bare overspise, og det er bestemt ikke en hensigtsmæssig sundhedsadfærd.

Byg god stemning ved bordet

Men I kan og skal bestemme, at han skal sidde med ved bordet, når I spiser - måske ikke hele tiden, men som minimum 10-15 minutter, uanset om han ønsker at spise noget eller ej. Når han sidder der, så gør det hyggeligt, tal om alt muligt andet end mad, undlad at have opmærksomheden på ham, men hav den på hinanden (dig og din mand). Selvfølgelig skal din søn ikke ignoreres, men han skal absolut heller ikke være midtpunkt. Det er alt for meget for ham, og det magter han ikke, hvilket I må hjælpe ham med. Det er meget vigtigt, at I får en god stemning omkring bordet, og det er det og intet andet, I skal arbejde med her i begyndelsen. Vil han intet spise ved bordet, men beder om en rugbrøds mad en halv time senere, fint så giv ham den uden videre kommentering. Så må han selv sidde ved bordet og spise, for mad indtages ved bordet.

Hvis han sidder med ved middagsbordet, og der er en god stemning, hvor I respekterer ham - også når han siger nej tak -, så vil jeg antage, at han i løbet af to til tre måneder spiser langt mere og langt mere varieret igen. Først derefter kan I langsomt begynde at arbejde på, at han smager enkelte ting for for eksempel at få rosiner eller andet guf.

Hans kræsenhed vil I opleve vil gå og komme i perioder, og når han så er inde i det, jeg kalder en god periode, kan man introducere nye sunde fødeemner. Da er sandsynligheden for succes også størst, så det hænger fint sammen.

De bedste hilsner fra
Anne Brødsgaard,
Sundhedsplejerske

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

Ctruelsen

15/03/10 - 23:32

Jeg kan genkende alt ved jeres søns kræsenhed vi har også en søn på 2 år han har heller ikke rørt varm mad i over et halvt år hans favorit var pasta med kødsovs.. men nu er det så rugbrød med leverpostej, youghurt, kiks, pålægschokolade, pandekager, hjemmebagte grovboller med smør, risengød..

Men vi har fra starten ikke gjort det til noget problem og prøvet at give ham det han så ønskede han spiser tit foran fjernsynet da han her spiser mere, men det syntes jeg jo heller ikke er holdbart i længden. men nu har det bare stået på i et snart 7 mdr. Ja der er meget mere i det og jeg kunne skrive rigtigt meget men du er velkommen til at skrive til mig, da er jo rart at snakke med en om det samme problem..

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...
Annonce