Nedsat frugtbarhed - hvad kan man selv gøre?

Din livsstil kan have betydning for din frugtbarhed. Så hvis du ønsker at hjælpe graviditeten lidt på vej, kan du her finde navnene på de livsstilssynder, du bør undgå - særligt rygning og alkohol har meget på samvittigheden.

Læs også...

Få vores nyhedsbrev:

 

Få seneste nyt om fertilitet samt vigtige artikler og debatindlæg, der handler om livet som 'Snart gravid'.

Få 'Nyhedsbreve for Snart Gravide' lige her

 

Hvorfor bliver man ikke gravid?

Hvis man har problemer med at blive gravid, går man til sin egen læge for at blive undersøgt. Lægen vil normalt iværksætte undersøgelse af de vigtigste funktioner, som har betydning for frugtbarheden. Det er vigtigt, at der er ægløsning, at ægget kan passere gennem æggelederen og at sædcellerne fungerer. Men har andre ting betydning? Kan man gøre noget selv for at forbedre frugtbarheden? Ja, det har vist sig, at de fleste af de såkaldte livsstilsfaktorer har betydning – og det er jo noget, man selv har indflydelse på.

Livsstilsfaktorer spiller ind

De vigtigste såkaldte livsstilsfaktorer med betydning for frugtbarheden er:

Alderens betydning

Derudover er det vigtigt at understrege at specielt kvindens alder har betydning. Faktisk mindskes frugtbarheden allerede fra midten af 20erne. I de første mange år falder frugtbarheden langsomt, men i midten af 30erne går det hurtigere ned ad bakke, og i slutningen af 30erne - specielt omkring de fyrre - går det meget hurtigt. Få bliver gravide af sig selv efter det 40. år. Det er klart, at har man både reduceret graviditetschance på grund af alder og fordi man ryger, er overvægtig eller drikker meget alkohol og kaffe kan udsigterne til graviditet måske være meget dårlige.

Rygning

Kvinder, der ryger, har mindre chance for at blive gravide, end kvinder der ikke ryger. Det gælder specielt for kvinder, der er over 30 år eller ryger mere end 10 cigaretter dagligt. Hos kvinder, der ryger mere end 10 cigaretter dagligt, kan risikoen for ikke at blive gravid i løbet af 9 måneder sænkes med 37 procent, hvis de lægger smøgerne på hylden. For kvinder, der ryger 1-10 cigaretter dagligt, sænkes risikoen med 21 procent. For kvinder over 30 år er tallet endnu højere.

For kvinder, der ryger mere end 10 cigaretter om dagen vil hele 30 procent ikke blive gravide i løbet af 9 måneder. Ryger man mellem 1-10 cigaretter dagligt er risikoen 24 procent. Hos eks-rygere og aldrig-rygere er risikoen nede på 19 procent.

Det kan dog være svært at lægge tobakken på hylden. Op mod to tredjedel af alle rygere vil gerne af med cigaretterne. Specielt gravide og småbørnsforældre kæmper en hård kamp, da det er velkendt, at børn af rygere hyppigere har mellemørebetændelse, luftvejsinfektioner og har større risiko for vuggedød.

Mandens rygevaner kan også have stor betydning, fordi hans rolle som støtte til at ændre livsstil ikke kan underdrives. Hans rygning har dog kun beskeden betydning for sædkvaliteten.

Alkohol

Alkohol synes at nedsætte chancen for at blive gravid betydeligt. Kvinder, der drikker mellem én og fem genstande ugentlig, har således i følge en dansk undersøgelse 39 procent mindre sandsynlighed for at blive gravide. Drikker man mellem fem og 10 genstande om ugen, er chancen yderligere nedsat til 45 procent, og drikker man mere end 10 genstande om ugen, tyder undersøgelsen på at chancen er nedsat med helt op til 66 procent.

Risikoen for en spontan abort i løbet af graviditeten er endvidere tre gange så stor, hvis man drikker mere end fem genstande om ugen. Risikoen for dødfødsel er to en halv gange så stor, som hvis man drikker under fem genstande om ugen. Drikker manden mere end 15 genstande om ugen, er der også noget at vinde her. Kan han komme ned under 10 genstande ugentlig, kan chancen for at blive gravid øges med 20 procent.

At drikke et enkelt glas nu og da er dejligt, og kan man holde sig til kun ét glas eller mindre om ugen, er der meget at vinde. Læg vanerne om, det er i dag mere accepteret at sige nej til et ekstra glas end for 20 år siden. Tænk jer om i det daglige, find nye måder at hygge jer på, og det gør jo ikke noget, at I begge kan køre hjem, når I er ude.

Kaffe

Skærer man ned på kaffen og drikker mindre end fem kopper kaffe dagligt, øges chancen for at blive gravid i løbet af et år med omkring 35 procent. Under fem kopper om dagen synes ikke at have betydning for chancen for at blive gravid.

Overvægt

Overvægt forstyrrer hormonsystemet. Fedtvævet omdanner nemlig hormoner, der har betydning for ægløsningsmekanismen og dermed for menstruationscyklus. Knap halvdelen af kvinder, der er overvægtige, har uregelmæssige menstruationer eller er helt holdt op med at have menstruation. Risikoen for tidlige aborter er desuden væsentligt øget, hvis man er overvægtig. Tit opdager man det ikke, fordi en meget tidlig abort blot opleves som en lidt forsinket menstruation, som måske er lidt kraftigere end vanligt.

Overvægt måles ved hjælp af body mass index (BMI), som angiver vægt i forhold til højde (vægt/højde2). Er det over 27, vil de fleste fertilitetskliniker kræve at man taber sig 10 procent eller mere ved svær overvægt.

Det er svært at tabe sig, men ofte er det kun små tilpasninger i kosten, der skal til for at man stille og roligt taber sig. For eksempel er der ligeså mange kalorier i et glas rødvin som i kaffefløde. Mange fertilitetskliniker henviser til diætister.


Tilbage til 'Snart gravid'

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


2 kommentarer

hallundbaek

03/04/12 - 20:35

Vi fik at vide at der ikke er noget at gøre mht min kærestes dårlige sædkvalitet. Men vi blev anbefalet en "kur" på VITAMUN og xtra zink og d-vitamin. Det har gjort at vi er gået fra at skulle bruge donorsæd til at der nu er nok til at det bliver min kærestes sæd jeg skal insemineres med... Jubii! VITAMUN kan fås i matas by the way...

james@kyky.dk

24/01/17 - 13:32

Tak for et godt indlæg. 

Vi forsøger selv at blive gravide. Vi har i længere tid desværre været lidt kede af det, grundet dødsfald. Det har betydet, at vi ikke har kunnet formå at leve specielt sundt. Vi har simpelthen ikke overskudet til at lave mad. Så vi har besluttet os at droppe cigaretterne, og i stedet bruge pengene på noget lækker mad leveret til døren. Vi har begge en stor forhåbning om, at den sunde kost nok skal gøre noget for, at vi måske en dag kan blive gravide.

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
13/2Jeg skelede selv som barn ogApril 2004
2/2Ang. navnemærkerMarts 2004
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
18/2Børn med mellemørebetændelseLivet med børn
16/2Hvor langt er jeg henne? Graviditet
16/2Søvn problemer med vores 2 måneder gammel søn Livet med børn
13/2Uha, det har til tider væretINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Børn 1 til 3 år
13/2Har tænkt over at blive gravidGraviditet
31/1Hejsa :-) Jeg ville venteSnart gravid
29/1Jeg har gode erfaringer medLivet med børn
23/1Hej Jeg har været ude forGraviditet
20/1Er jeg gravid?Snart gravid
19/1Min dreng går sent i sengLivet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...
Sådan plejer du en rød babynumse
Sundhedsplejerske HejMin søn på 2 år har tit og ofte meget rød hud mellem benene, og det...
Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Annonce