Leg styrker dit barns psyke og faglighed

I en nyhed på Berlingske fremgår det, at børn i dag leger væsentligt mindre end tidligere. Men er det godt eller skidt, at børnene bruger mindre tid på at lege?

Læs også...

Leg forbedrer livskvaliteten
Forsker og ekspert i Leg og Positiv Psykologi, Hans Henrik Knoop, mener, at fri leg er altafgørende for børnenes personlige og sociale færdigheder. Gennem legen udvikler børnene nemlig vigtige egenskaber, som ansvarlighed, initiativ, udholdenhed, passion, sociale grænser og opfindsomhed. Legen træner ikke kun børnenes evner til at læse og i at være selvstændige individer, den skaber også et frirum, hvor de kan udforske deres følelser. Det kan for eksempel foregå gennem rollespil sammen med venner, søskende eller sig selv.

Legen kan så baseres på drillerier, dødsfald eller tanken om at blive væk fra mor og far. Gennem disse lege konfronterer børnene følelser som frygt og ængstelighed, og frem for alt lærer de at bearbejde og acceptere disse følelser, siger han til Berlingske.

Hvis børnene ikke udfolder sig gennem den frie leg, kan de risikere at blive del af en kedelig statistik. Der ser nemlig ud til at være en stigning i antallet af psykiske lidelser blandt børn og unge i dag. Her tilføjer Knoop, at manglen på leg hos børnene umiddelbart kan påvirke deres psyke i negativ retning.

Lad børnene selv
Som voksne er det fint at sætte gang i en leg og skabe rammerne for, at legen kan opstå, men vi skal passe på ikke at blande os for meget i børnenes leg. Du mener det måske godt, når du selv vil indgå i legen eller kommer med gode råd, når dit barn udfolder sig i fantasiens grænseløse univers. Men det kan skade barnets udvikling, da det bliver forstyrret og fjerner det fra dets lege-flow, siger Kaufmann.

Du kan til gengæld lære meget af dette flow, hvis du observerer det på afstand. Her afslører dit barn nemlig sine kompetencer, og hvilket udviklingsstadie det er på. Gennem legen viser barnet de op- og nedture, det oplever i børnehaven eller i skolen. Kaufmann anbefaler derfor, at man selvfølgelig af og til skal lege med sit barn, men at det skal foregå på barnets præmisser.

Det viser sig samtidig, at legen ikke kun gavner dit eget barn på sigt. For lader du dig indlemme i legens og fantasiens kreative univers, booster det også din egen udvikling og din måde at tænke kreativt på både personligt og arbejdsmæssigt.

Tips og fakta om leg i hverdagen

• Ligesom du som voksen præsterer dit bedste, når du er i flow på arbejdet, skal du også lade dit barn dykke dybt ned i sin fantasiverden og forestillinger – det er nemlig her den stærkeste udvikling finder sted. 

• Leg med dit barn på barnets præmisser. Lad barnet sætte reglerne.

• Når dit barn leger, afslører det også sine interesser og kernekompetencer. Begge kan være med til at fortælle, hvad de ønsker at bruge deres talenter til, når de er voksne. Et barn, der interesserer sig meget for redskaber frem for relationer i sin leg, udvikler sig måske til ingeniør eller forsker, som voksen. Barnet, der altid tegner og opfinder detaljerige rollespil, vil måske udvikle sig i en mere kreativ og skabende retning.

• Glem ikke legen i voksenlivet. Særligt kreative og intelligente mennesker fortsætter med at lege hele livet igennem. Gennem rollespil, computerspil, med deres børn og gennem udfordringerne på deres job.

• Din evne til at sætte sig ind i medier, information og teknologi præges positivt gennem fri og fantasifuld leg.

Kilde: Berlingske

0
Din bedømmelse: Ingen

Kilder

Thomas Conradsen, Berlingske. 18.10.2014
http://m.b.dk/?redirect=www.b.dk%2Fpersonlig-udvikling%2Fleg-er-livsvigt...


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/4FødselsforberedelseJanuar 2012
21/4Hej Så fik jeg endelig meldtOktober 2017
11/4Alle gratis babypakkerFebruar 2005
2/4Mødregruppe maj/juni 2017Maj 2017
28/3Hej. Jeg er ny herinde.Maj 2004
26/3Hej. Jeg synes det vil væreOktober 2017
24/3Teksten og akkorderne, hvis man har lyst :)November 2004
19/3Kære dig. Åh hvor er det enNovember 2017
19/3Kære du. :) Wow i førsteNovember 2017
18/3Har også termin sidst iOktober 2017
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Datter vil være en søn
Sundhedsplejerske Hej Jane.Jeg har en datter på 6 år. Hun har siden, hun var 2½ givet ud...
Konflikt, kærlighed eller splittelse?
Familierådgiver Hej GitteJeg har været sammen med min mand igennem 22 år, hvoraf vi ha...
Skal mit barn vaccineres mere?
Sundhedsplejerske Kære JaneJeg har et lille spørgsmål, som jeg har søgt at finde svar på...