Din søgning gav:

 

Kost og graviditet - finjuster kostvanerne

Må man drikke kaffe under graviditeten? Og hvordan er det nu med fisk, mælk og ost? I denne artikel finder du en oversigt over de fødevarer, du bør være forsigtig med, når du er gravid - samt selvfølgelig alt det, du kan mæske dig i!

Du er gravid og et stort tillykke med det. Som kommende mor er du hastigt på vej mod en helt ny tilværelse. Men bare rolig: Du vil ikke fortryde det. At få et barn bliver noget af det vigtigste, som sker i dit liv.

De senere års forskning dokumenterer, at din måde at spise på som gravid kan påvirke såvel barnets helbred og udvikling som dig selv. Her får du de vigtigste råd om, hvordan du kan spise på en måde, som er bedst for både barnet og for dig selv.

Finjuster kostvanerne

Også selv om du synes, at du i forvejen spiser sundt. Næsten alle gravide skal have flere proteiner, vitaminer og mineraler (bl.a. jern og folat) samt kalorier. Men at spise bedre betyder ikke, at du også skal spise meget mere. Det kommer bag på mange, at man kun brug for godt 300 kalorier mere om dagen, det vil sige, at du typisk skal spise 2.500 kalorier dagligt ved almindelig fysisk aktivitet.

Gå ikke på slankekur

Slankekur og graviditet hører absolut ikke sammen. Tværtimod kan det være farligt for barnet. Mange slankekure tilfører i underkanten af de nødvendige næringsstoffer, blandt andet vitaminer og mineraler. En regelmæssig vægtstigning indenfor de sædvanlige grænser er et godt tegn på, at svangerskabet forløber, som det skal. Så slap af: Du skal blive større.

Tag gradvist på i vægt

Den anbefalede vægtstigning afhænger af, hvor meget du vejede, da du blev gravid. Ideelt set bør vægten samlet stige 12-13 kg. I 1. trimester bør vægten stige 0,1-0,2 kg pr uge. Resten af svangerskabet bør vægtstigningen ligge på 0,3-0,4 kg pr uge.

Spis et mindre måltid hver fjerde time

Selv om du ikke er sulten, kan dit barn godt være det. Prøv at spise noget omkring hver fjerde time, når du er vågen. Såfremt kvalme, fødeaversioner, sure opstød eller fordøjelsesbesvær gør spiseriet til en pine, kan mange mindre måltider føles bedre end tre hovedmåltider.

Skip de farlige fødevarer

Hold dig fra rå havføde, upasteuriseret mælk, bløde oste som brie og camembert, paté samt råt eller næsten råt kød og fjerkræ. Disse fødevarer er mulige kilder til bakterier, der kan skade det ufødte barn. Husk at opretholde en god køkkenhygiejne.

Spis fisk - med omtanke

Fisk indeholder supersunde fiskeolier, som er meget vigtige for hjernens udvikling og hermed formentlig også for barnets intelligens. Fisk forebygger for tidlig fødsel. Men på grund af forurening indeholder nogle fisk desværre for meget kviksølv, der kan være farligt for barnet. Pas især på med store rovfisk som tun og sværdfisk.

Husk folinsyre

Tag hver dag et tilskud af vitaminet folat (folinsyre) på 400 mikrogram, allerede når du planlægger at blive gravid. Ellers begynd straks på tilskuddet, så snart du opdager graviditeten. Fortsæt de første tre måneder af svangerskabet. Det nedsætter ganske markant risikoen for den meget alvorlige fostermisdannelse neuralrørsdefekt. Risikoen for andre misdannelser såsom læbe-ganespalte og hjertefejl falder også.

Vælg den rigtige fastfood

Det er dejligt nemt at købe mad, som smager godt. Desværre kan den samme mad være fuld af tilsætningsstoffer og andre ting, som man bør holde sig langt fra som gravid. Heldigvis går mange lækre fødevarer sagtens an at spise, når du har brug for et hurtigt mellemmåltid eller snack. Vælg dem i stedet.

Alkohol – slet ikke

Alkohol hører ikke hjemme under en graviditet. Det kan i værste fald give barnet både fysiske og psykiske skader for livet, hvorfor eksperter i dag fraråder enhver form for alkoholindtagelse.

Kaffe med måde

Nyd gerne kaffe og andre koffeinholdige drikke med måde. Holder du dig på højst tre kopper kaffe om dagen, er du på den sikre side. Koffeinet er skurken, så vær også tilbageholden med for meget cola, te og chokolade. Koffeinfri te er et strålende alternativ. Eller endnu bedre: Erstat disse ernæringsmæssige tabere med skummetmælk eller frugtjuice af god kvalitet.

Tag en vitamin/mineral-tablet

Copyright: Project Photos

I en ideel verden uden morgenkvalme og fødeaversioner tilfører maden alle de næringsstoffer, som I begge har brug for. Men i virkelighedens verden bør du som regel tage en daglig vitamin/mineral-tablet, eventuelt en af de særlige graviditets-vitaminer. Men husk: Fordi én vitaminpille er god, er to vitaminpiller ikke dobbelt så gode. Overdosering kan indebære en risiko for jer begge.

 

Pas på med A-vitaminer

Dette vitamin rummer en vis risiko for fosterskader, måske allerede ved doser der ikke ligger ret langt over det normale. Så tag ikke ekstra A-vitaminer ud over den almindelige vitaminpille. Pas også på med vitamin A-bomber som lever og levertran.

Husk jern

Du skal bruge meget jern, og i sidste del af svangerskabet kan det være svært at dække behovet, selv når kosten er fornuftigt sammensat. Tag et tilskud fra ca. uge 10 på 40-50 mg.

Vær god mod dig selv

En gang imellem skal du have lov til at synde. Helt bestemt. Selvfølgelig skal færdiglavet mad, snacks, slik og kager ikke dominere kostplanen, men du behøver ikke give afkald på det hele. Der er også masser af muligheder for at komponere lækre mellemmåltider, som i sig selv er små vitaminbomber, fx en banan-smoothie.

4.125
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.1 (8 stemmer)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

4-årig tager billeder af sine kønsdele
Sundhedsplejerske HejJeg skriver, fordi jeg her til aften, da jeg var gået i seng, gik i...
Hjælp! Mit 5-årige barn døjer med rygsmerter
Sundhedsplejerske HejsaJeg skrev herinde for 3 uger siden angående min datter, der pluds...
Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...
Annonce