Insektbid, sand i øjet, brandsår og risiko for brækkede lemmer – skal mit barn på skadestuen?

En erfaren sygeplejerske fra Region Hovedstadens Akuttelefon giver her gode råd om de mange mindre skader, et barn kan komme ud for.

Sygeplejerske Peter Dzougov er ansat ved Region Hovedstadens Akuttelefon 1813 og tager til daglig imod opkald fra bekymrede forældre. Her fortæller han, hvordan man skal håndtere insektbid og evt. brækkede lemmer.

-----------------------------------------------------------------------

Teksten er udarbejdet på baggrund af retningslinjer fra Regions Hovedstadens Visitationsguide 1813. Der kan være små forskelle på de enkelte regioners retningslinjer, som er grundlaget for, hvornår man indkalder til videre undersøgelse på en akutmodtagelse/klinik. De symptomer og anbefalinger, som beskrives i teksten, kan dog bruges som generel rettesnor, uanset hvor i landet man bor.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Mit barn er blevet bidt af et insekt - er det farligt?

Peter Dzougovs svar:

Den ufarlige og normale reaktion ved et insektbid er, at det gør ondt, og der kommer en lokal reaktion i form af hævelse, smerter og rødme omkring stikket. Hvis barnet i øvrigt ikke er påvirket eller har feber, er der ingen grund tit at bekymre sig.

Hvis spædbørn eller meget små børn bliver stukket på kroppen af bier og hvepse, kan det være meget alvorligt, og derfor bør man altid ringe til Akuttelefonen 1813, så sundhedspersonalet kan vurdere, om barnet skal tjekkes af en læge.

Hvis barnet får en voldsom allergisk reaktion på stikket og bliver dårligt tilpas, bliver svimmel, hæver op i mund og svælg og får svært ved at trække vejret, skal man ringe 1-1-2. Det samme gælder, hvis barnet bliver stukket i området omkring halsen eller i munden, for i de tilfælde kan der opstå en øjeblikkelig og farlig reaktion, selvom man ikke er allergisk.

Mit barn har fået sand i øjet - skal vi skylle det?

Peter Dzougovs svar:

Hvis et barn har fået sand i øjet, skal man skylle – allerhelst med saltvand -  men rindende postevand er også fint.  Man skal huske, at man ikke skal spule øjet, det skal bare løbe stille og roligt ind i øjet. Brug eventuelt en håndbruser, og skyl indad mod næsen, så det løber ind mod næsefløjen. På den måde opstår der et naturligt forløb, hvor vandet løber ud ved indersiden af øjet. Skyl i op til 10 min, og vent 20 minutters tid og se, om barnets øje stadig er irriteret. Postevand kan nemlig genere øjet en smule, så man kan godt få et lidt rødt øje efter at have skyllet det.

Hvis øjet fortsat er irriteret, eller det gør ondt, så barnet ikke kan åbne øjet, skal man ringe til Akuttelefonen, som henviser til en akutklinik eller akutmodtagelse. På akutmodtagelsen eller akutklinikken (skadestuen) kan personalet tjekke, om der er kommet en lille ridse i hornhinden. I så fald skal barnets øje behandles med øjensalve for at forebygge infektion i hornhinden, som kan være alvorligt.

Mit barn har brændt sig – hvad skal vi gøre?

Peter Dzougovs svar:

Har barnet fået et brandsår, er det vigtigt, at man skyller med rindende vand med det samme, for det begrænser skaden i huden og gør, at man kan skylle i kortere tid. Vandet skal føles behageligt og helst være et sted mellem 8 ºC -20 ºC. Man skal skylle i mindst ½ time og fortætte, indtil det ikke længere gør ondt.  Hvis det ikke er muligt at starte skylning, lige umiddelbart efter skaden er sket, bør man skylle i cirka 3 timer og derefter fortsætte, indtil smerterne ophører.

Har barnet derefter ingen smerter, og er der ikke andet i huden end lidt rødmen, er der tale om en 1. grads forbrænding. Denne type forbrænding kræver ikke noget besøg på skadestuen, for den skal ikke behandles med andet end evt. lidt fugtighedscreme eller aloe vera.

Kommer der blærer på huden, eller falder huden af, er der formentlig tale om 2. grads forbrænding, og så skal man ringe til Akuttelefonen 1813 og evt. komme ind til videre behandling på en akutmodtagelse eller akutklinik (skadestue). Hvis brandsåret har et større omfang – altså mere end en håndfladestørrelse, kræver det under alle omstændigheder behandling.

Hvis huden er hvid, følelsesløs og pap-agtig, er der tale om en dyb forbrænding – en såkaldt 3. grads forbrænding. Det er en alvorlig forbrænding, som kræver lægefaglig behandling.     

Uanset skyllestart må man gerne supplere med smertestillende håndkøbsmedicin.

HUSK: Har et barn brændt sig, så start skylning med det samme, og ring derefter til Akuttelefonen 1813.

Mit barn er faldet – er foden brækket eller forstuvet?

Peter Dzougovs svar:

Hvis et barn er kommet til skade med for eksempel en arm eller en fod, så vent med at ringe til Akuttelefonen 1813, til der er faldet ro på - med mindre der er tydelige tegn på brud.

Herefter kan man tjekke, om barnet bevæger den skadede arm eller fod. Bed for eksempel barnet om at bøje og strække den finger eller arm, det er gået ud over. Hvis det er et lille barn uden sprog, så ræk det eksempelvis en ting, det skal gribe fat i, og læg mærke til, om det griber spontant ud efter tingen. Hvis det er et ben eller en fod, der er skadet, så prøv at lokke barnet til at gå hen over gulvet og læg mærke til, om det vil støtte på benet.

Hvis barnet ikke vil bruge armen eller benet, skal man ringe til Akuttelefonen 1813, så man kan komme på en akutmodtagelse eller akutklinik og få en læge til at kigge på det. Det er nemlig umuligt at afgøre over telefonen, om et mindre barn har fået en forstuvning eller et brud. Et barn skal faktisk op i teenagealderen, før sundhedspersonalet kan nøjes med at lave en telefonisk undersøgelse af det.

Generelt siger man, at hvis barnet har ondt hele tiden – også når det slapper af -  så kan det være tegn på brud. Hos et lille barn kan det komme til udtryk ved, at det virker utrøsteligt og bliver ved med at græde.

HUSK: Virker det, som om barnet har konstante smerter, og vil det ikke bruge armen eller foden, så ring til Akuttelefonen 1813.

Kort om Peter Dzougov

Sygeplejerske siden 1989. Akuterfaring fra Hvidovre Akutmodtagelse 17 år som sygeplejerske, behandlersygeplejerske, klinisk vejleder for studerende, klinisk oversygeplejerske.

Ansat ved Akuttelefonen 1813 siden januar 2015 som Sundhedsfaglig Visitator - medredaktør på Visitationsguide 1813.

----------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ring, inden du tager på skadestuen/akutklinikken/akutmodtagelsen

Engang hed det ’skadestue’ uanset hvor i landet, men sådan er det ikke længere. Siden 2012 har man i Region Hovedstaden brugt betegnelserne akutklinik og akutmodtagelse, mens man fortsat kalder det for skadestue i Region Syddanmark. Uanset hvad den enkelte region har valgt at kalde det, er der den fælles regel, at man altid skal ringe, inden man dukker op med en skade. 

Region Hovedstadens Akuttelefon: Ring 1813.  
Region Sjællands Akuttelefon: Ring 70 15 07 08. 
Region Syddanmarks skadestuer: Ring 70 11 07 07 
Region Nordjyllands Akutmodtagelse: Ring 7015 03 00.
Region Midtjyllands lægevagt: Ring 70 11 31 31

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
15/1"Psykiske" symptomerGraviditet
14/1Denne gynge hjalp vores sønLivet med børn
13/1Åndedrætsbesvær Ordet er frit
11/1Lavt stofskifte under graviditetGraviditet
5/1Legat til enlige mødreOrdet er frit
4/1Den lille med ombordOrdet er frit
2/1Valg af urOrdet er frit
30/12KøbenhavnLivet med børn
29/12Udforske Livet med børn
23/12Jeg er forvirret!Graviditet
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Min søn er farsyg
Sundhedsplejerske HejJeg har en dejlig dreng på 20 måneder. Han er altid en meget glad d...
Min 4-årige datter stimulerer sig selv
Sundhedsplejerske HejJeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i decembe...
Annonce