Din søgning gav:

 

Hvepsestik og insektbid

Bier, hvepse, edderkopper, myrer, lopper og myg - Alle kan de enten bide eller stikke. For de fleste, giver dette blot et mindre ubehag, men har man allergi, kan sådanne stik eller bid være farlige. Her kan du læse om, hvordan du og dit barn kan undgå bid, samt hvad du gør, hvis uheldet er ude.

Opdateret af:
Morten Svenning
Praktiserende læge

Baseret på originaltekst af:

Hvilke insekter stikker og bider?

Bier, hvepse, edderkopper, myrer, lopper og myg er de mest almindelige i Danmark. De kan alle stikke eller bide.

Hvordan føles et stik/bid?

Mange insektstik/insektbid giver en eller flere kløende eller smertefulde røde buler. Oftest er der et lille hul i midten af stikket/biddet, og nogle gange sidder brodden tilbage. Foruden denne lokale irritation er der ikke andre gener fra stikket/biddet, med mindre man er allergisk overfor insektstik og -bid.

Allergi overfor insekter er mest almindelig ved stik fra bier og hvepse.

Hvordan ser et stik/bid ud?

Hvis man er i tvivl om man er blevet stukket/bidt, hvis man for eksempel efter en nat vågner op og har røde buler, er det en god idé at se efter, om der er andre steder på kroppen, der er blevet angrebet.

Findes der kun en bule eller fire-fem bid i en klynge, er det mest sandsynligt, at der er tale om stik/bid.

Fire til fem bid i en klynge laver for eksempel lopper, og de kan måske lave dem et par steder på kroppen. Det kan også forekomme, at der sker angreb af myggesværme, hvis man har sovet for åbne vinduer.

Hvilke tegn giver insektstik og insektbid?

Stikket/bidet er rødt, hævet, kløende og et eventuelt smertende udslæt. Disse tegn er de mest almindelige. Man skal være opmærksom på at stik sommetider kan give allergi.

Vær opmærksom på, hvis der kommer udslæt og hævelse, som tiltager i stedet for at aftage. Kontakt da lægen.

En anden grund til buler, hævet og rød hud kan være forskellige børnesygdomme. Man skal kontakte lægen, hvis man er i tvivl.

Søg lægehjælp straks, hvis stik eller bid yderligere giver følgende tegn

 • tiltagende udslæt og hævelse
 • hovedpine
 • svimmelhed
 • kvalme
 • brystsmerter
 • sammensnøring af luftrøret eller brystkassen
 • åndedrætsbesvær.

Disse tegn kan være tegn på at der er allergi, og disse tegn er livstruende. Søg derfor læge straks.

Hvad kan man selv gøre ved insektstik og -bid?

Brodden fjernes

Begynd med at fjerne brodden. Skrab den af med en negl, kreditkort, knivsblad eller med en pincet. Tryk ikke brodden ud, da det blot presser giften yderligere ud i huden.

Sug giften ud

Hvis man ejer en giftsuger, så brug den, og sug giften ud af stikket. En giftsuger kan købes på apoteket. Den ligner nærmest en sprøjte, men bruges altså omvendt.

Giftsugeren placeres over biddet, og man trækker opad i dens stempel for at få giften suget ud af stikket. Hvis man ikke ejer en giftsuger, så bør man købe en på apoteket. Den bør være i huset, når man får brug for den.

Pleje og smertelindring

 • Vask stikket med sæbe og vand. Man kan eventuelt køle det med isterninger i en vaskeklud.
 • Lige efter man er blevet stukket, kan det være en god idé at holde det stukne område i ro og eventuelt holde det opad, så der ikke kommer unødig hævelse i området.
 • Du kan eventuelt bruge creme eller gel med lokalbedøvende middel eller et antihistaminmiddel, som dæmper kløen - eller andre kløestilende midler.

Hvis man er allergisk

 • Hvis man er allergisk over for insektstik, bør man tale med lægen før ferieophold og måske medbringe et middel af typen antihistamin i tabletform eller et lægemiddel som injektion - men kun til brug efter lægens udtrykkelige ordination og vejledning.
 • Man skal også vide, at udslæt, kløe og almindelig utilpashed kan støde til så lægehjælp kan blive nødvendig. Man skal straks bruge den medicin, man har fået ordineret af lægen. Kontakt derefter læge.
 • Hvis man ikke har nogen medicin, skal man straks under lægebehandling. Man må ikke selv køre, da man kan miste bevidstheden.

Gode råd hvis man har allergi

Hav oplysninger på dig

Fotograf: Lene Justesen - Copyright: NetDoktor - Det kan gøre ondt at blive stukket af en hveps eller bi. Men allergi er den største risiko.

Hvis man har kendt insektstikallergi, bør man gå rundt med oplysninger på sig, der fortæller om dette. Det kan være i form af et kort, et armbånd eller en halskæde. Få oplysninger om dette hos lægen eller på apoteket.

En sådan sikkerhedsforanstaltning er en stor hjælp for de mennesker, der skal hjælpe dig i en eventuel faresituation og dermed en direkte livsreddende ting for dig.

Kend din medicin

Hvis man får ordineret noget medicin, som man skal bruge i et eventuelt tilfælde, er det vigtigt for ens sikkerhed, at der også er andre - familie og venner - der ved, hvordan medicinen skal bruges.

Hvordan undgår man at blive stukket?

Det er kun hun-myg, der stikker og trods talrige myter om, hvordan man undgår myggestik, er der ikke nogen enkel løsning på den udfordring. Myg tiltrækkes af duft, og hvad der gør, at de vælger nogle mennesker frem for andre, vides ikke. 

Men der en række ting, du kan gøre for at undgå, at du kommer i nærheden af myg og hveps:

 • Hvis man skulle være så uheldig at komme ind i en bi- eller hvepsesværm, skal man bevæge sig ud af den. Men langsomt. Vift ikke eller slå efter insekterne, det ophidser dem, og de bliver aggressive og angriber lettere. Bevar roen og brug rolige bevægelser.
 • Kast aldrig, eller slå efter et hvepse- eller bibo. Insekterne reagerer omgående med angreb.
 • Bliv væk fra ting der tiltrækker insekter, så som blomster, blomstrende buske og træer og træstabler.
 • Vær særlig opmærksom, hvis man spiser eller drikker udendørs. Det er bedst at undgå søde sager udendørs. Ikke mindst børn bør helst spise så lidt som muligt udendørs.
 • Vær særligt opmærksom på søde drikkevarer, der drikkes af dåse (eksempelvis sodavand og cider) eller andre beholdere, der ikke er gennemsigtige, da der er en stor risiko for at overse et stikkende insekt, der måske er havnet i flasken eller dåsen. Et insektstik i halsen kan være yderst farligt!
 • Dufte og stærke farver tiltrækker insekter, så det er en god idé at undlade duftende cremer og så videre udendørs. Tøj i stærke farver og mønstre bør også gemmes til indendørs brug.
 • Man er bedre beskyttet mod insekter, hvis man er påklædt. Lange ærmer, lange bukser, sko, sokker og handsker hjælper til.
 • Et anti-insektmiddel kan påsmøres, inden man går udenfor.
 • Luk vinduerne i huse og biler, så insekterne ikke kommer indenfor.
 • Et anti-insektmiddel kan påsmøres, inden man går udenfor
 • Hold øje med insekt-reder og boer, og få dem fjernet straks.

Hvornår skal man søge læge ved insektstik/insektbid?

 • Hvis insektstikket/insektbiddet bliver rødt, varmt, ømt og ophovnet. Det er tegn på infektion (betændelse), og bør da vurderes af en læge, om behandling er nødvendig.
 • Hvis der kommer feber. Det kan være tegn på infektion (betændelse).
 • Bistik og hvepsestik kan i sjældne tilfælde være livsfarlige. Det gælder især, når mange insekter stikker på samme tid. Eller hvis man bliver stukket i mund eller svælg, hvor slimhinderne kan svulme op og hindre luftpassagen eller ved svær allergisk reaktion.

I nogle tilfælde kan der i en sådan situation opstå choklignende tilstand, som kræver assistance fra læge eller ambulance. Tast i så fald 112, fortæl, hvad der er sket og hvor den syge befinder sig.

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


4 kommentarer

Sofie Hastholm

18/04/12 - 10:52

God artikel med mange gode råd. Jeg faldt også over lignende råd på http://www.hvepesbo-fjernelse.dk . Til dem som kunne have glæde af det, så kan jeg se at de tilbyder gratis rådgivning.

 

anjoha

12/06/12 - 14:22

Et lille husråd som vi benytter os af herhjemme
- Vi har altid sukkerknalder med i sommer tasken - de er GULD værd hvis man får et bi- eller hvepse stik.

Med det samme man er stukket holdes sukkerknalden godt fast over stikket - det gør man i nogle minutter hvor sukkerets sugeevne suger langt det meste af giften væk.

Det er temmelig effektivt og smerten aftager stort set med det samme og efterlader blot et område der er en lille smule ømt - men ikke noget man tænker meget over.

Man skal selvfølgelig se til at holde sukkerknalderne separat i en lille pose så de ikke er fugtige inden de skal bruges - da de jo så ikke kan suge noget overhovedet.

Man kan altså også bruge løst sukker (har jeg prøvet) - det grisser jo bare lidt på underlaget. 

Mvh. Anjoha

KatjaS

11/08/12 - 12:52

Jeg har læst at hvepsestik / gedehamsstik er meget farlig. Målt i antallet af forårsagede døsfald, er det hverken hugom, fjæsing eller skovflåt, men almindelig gedehams (hveps), som er den danske naturs farligste dyr.

Bee-Patch

06/07/17 - 23:09

Det er ganske rigtig som der skrives nedenfor, man kan bruge en sukkerknald til at trække giften ud, efter bi- eller hvepsestik.
Desværre kan sukker tiltrække andre hvepse. Derfor har det danske firma Bee-Patch udviklet et plaster indeholdende en avanceret sukkermembran. Det sikrer at sukker er afskærmet imod andre hvepse imens man bruger det.
Plastret hedder Bee-Patch og kan fås på alle Apoteker herhjemme.
En giftsuger giver mekanisk smerte under brug. En smerte som vores børn undgår, ved brug af Bee-Patch.
Rigtig god sommer til alle.

Hilsen Martin Wenckens

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

4-årig tager billeder af sine kønsdele
Sundhedsplejerske HejJeg skriver, fordi jeg her til aften, da jeg var gået i seng, gik i...
Hjælp! Mit 5-årige barn døjer med rygsmerter
Sundhedsplejerske HejsaJeg skrev herinde for 3 uger siden angående min datter, der pluds...
Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn
Sundhedsplejerske HejsaJeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. J...
Annonce