Hvad er 'not' under graviditeten?

Der findes mange regler - og lige så mange myter - om graviditet og madvarer. Læs med her og skil de gode råd fra røverhistorierne.

 Her ser du et uddrag af de spørgsmål, der er blevet stillet til Babyklubbens jordemoder, om forskellige madtyper under graviditeten.

Økologisk mælk under graviditeten
 

Spørgsmål til jordemoderen:
Min veninde har fortalt mig, at hendes jordmoder frarådede hende at drikke økologisk mælk under graviditeten. Hvordan kan det være?

Svar fra jordemoderen:
Det frarådes gravide at spise råmælksoste, det vil sige, oste lavet af upasteuriseret mælk. Det vil samtidig sige, at upasteuriseret mælk også har risiko for at indeholde Bakterien Listeria monocytogenes. Jeg mener dog, at al dansk mælk er pasteuriseret - også den økologiske mælk. Min økologiske mælk er i hvert fald.

Bløde oste og brie under graviditeten
 

Spørgsmål til jordemoderen:
Jeg har hørt, at det ikke er godt for gravide at spise bløde oste og brie oste. Er dette også tilfældet, når der står, at de er pasteuriseret?
Og er det sikkert med de franske oste, som, jeg har hørt, ikke er så gode til at opretholde en konstant kontrol?
Og hvorledes skal jeg forholde mig til en dansk gede feta , hvor der ikke står om den er pasteuriseret?

Svar fra jordemoderen:
Det er rigtigt, at vi fraråder gravide at spise bløde oste og skimmelost eller udvise forsigtighed. Der KAN være en bakterier i osten som hedder listeria monocytogenes. Bakterien Listeria monocytogenes findes især i bløde oste, som er fremstillet af upasteuriseret mælk.

Bakterien Listeria monocytogenes findes overalt i miljøet og derfor også i mange råvarer. Den vokser udmærket ved køleskabstemperatur. Så de fleste af os spiser den med mellemrum, men kun ganske få (30-40) danskere bliver syge af den om året.
Infektion hos en gravid kan føre til abort, for tidlig fødsel og infektion hos den nyfødte. Moderen kan have influenza-lignende symptomer, men nogle udviser ingen tegn på infektion. Bakterien kan være i både bløde og halvbløde oste, men oste fremstillet i Danmark af pasteuriseret mælk burde ikke indeholde bakterien.

Jeg kan imidlertid ikke garantere, at pasteuriserede oste er helt fri for bakterien, men det er de upasteuriserede oste, vi skal advare imod.
Jeg har også hørt, at den franske hygiejne/kontrol ikke er så streng som den danske, så om du vil spise de franske oste, må komme an på dit temperament.
Hvis der ikke står, at osten er pasteuriseret, må du gå ud fra, at det drejer sig om en upasteuriseret ost. Du kan eventuelt ringe til firmaet eller tjekke deres hjemmeside - måske kan du maile et spørgsmål til dem.

Lad nu ikke skrækken få tag i jer, men tag jer fra nu af i agt for bløde og halvbløde oste.

Fisk under graviditeten
 

Spørgsmål til jordemoderen:
Jeg kan huske, at der er specielle typer af fisk, man ikke må spise som gravid, hvilke fisk er det ? Herunder er jeg specielt interesseret i at vide, om muslinger og skaldyr er forbudt?

Svar fra jordemoderen:
Du har ret i, at du som gravid skal tænke dig om, når det gælder fisk og skaldyr.

Du bør generelt undgå østers og andre skaldyr, med mindre at de er blevet kogt godt igennem. Skaldyr kan være forurenet med bakterier og virus, som dog dræbes af høj varme.

Du skal også undgå større mængder af rovfisk - tun, rokke, helleflynder, sværdfisk, gedde, aborre, sandart, smørfisk/oliefisk og sildehaj. Disse fisk ligger sidst i fødekæden og indeholder derfor flere miljøgifte, som kan skade dit barn. Du kan uden problemer spise mindre end 100 gram pr. uge af de nævnte fisk.

Du kan også sagtens spise tun på dåse, da det kommer fra de små tunfisk, som endnu ikke har så mange miljøgifte i sig.

Sushi under graviditeten
 

Spørgsmål til jordemoderen:
Jeg har hørt, at man som gravid godt kan spise Sushi i Danmark, da der er en regel om, at det skal have være nedfrosset i 24timer. Passer det?

Svar fra jordemoderen:
Det er rigtigt, at du må spise sushi, hvis det har været frosset ned i 24 timer, den behandling ødelægger de parasitter, der kan findes i fisken.

Du skal undgå større mængder af rovfisk - tun, rokke, helleflynder, sværdfisk, gedde, aborre, sandart, smørfisk/oliefisk og sildehaj. Disse fisk ligger sidst i fødekæden og indeholder derfor miljøgifte. Du kan uden problemer spise mindre end 100 gram pr. uge af de nævnte fisk.

Råt kød under graviditeten
 

Spørgsmål til jordemoderen:
Hvad er grunden til, at man ikke må spise råt kød, parmaskinke, capaccio m.m., når man er gravid?

Svar fra jordemoderen:
Gravide frarådes at spise råt kød af hensyn til bakterier og smittefaren ved haresyge/toxoplasmose. Hvis kødet gennemkoges eller steges dræbes bakterierne.

 

3
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
10/1BadedragtNovember 2004
20/12Hej Lillemoar  Jeg faldtMarts 2005
16/12P-piller, mini-piller og at amning April 2004
13/12BMIJuli 2004
26/11Hej :) Jeg er helt nyNovember 2006
23/11Hysterisk (eller ked?) datter :-(September 2015
15/11Godt arbejdeJuni 2004
8/11Uge 37,3Oktober 2007
27/10Lidt om osMaj 2016
27/10Hej igen. Det er faktiskAugust 2016
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Hvor slemt er rygning for sædkvaliteten?
Jordemoder Kære CamillaMig og min mand prøver at blive gravid og vi har forsøgt i...
Blødning under graviditeten
Jordemoder Hej Camilla Härtel.Jeg skriver til dig, da jeg for en lille uge siden ...
Hjælp til tyrannisk teenager
Familierådgiver Kære Gitte.Jeg er så ked af det. Igennem det sidste år har min nu 16-å...