Graviditet uden for livmoderen

Pletblødninger, underlivssmerter, mavesmerter og svimmelhed kan være symptomer på en graviditet uden for livmoderen. En sådan graviditet kan være farlig, hvorfor du straks bør kontakte en læge. Her kan du læse mere om symptomer og behandling.

Hvad er graviditet uden for livmoderen?

Man taler om en graviditet uden for livmoderen, når det befrugtede æg sætter sig fast uden for livmoderhulen. Dette kaldes en ektopisk graviditet og kan sidde i æggestokkene, i livmoderhalsen, i bughulen eller som det hyppigste, i æggelederen.

En graviditet uden for livmoderen er normalt ikke levedygtig, og ved de fleste ektopiske graviditeter udvikles der ikke et foster. I op til 70% af tilfældene er der kromosomafvigelser.

I Danmark er antallet af graviditeter uden for livmoderen steget kraftigt siden 1980 og udgør nu én ud af 42 graviditeter. En graviditet uden for livmoderen går i cirka halvdelen af tilfældene til grunde af sig selv. Resten må opereres eller behandles med medicin. I værste fald kan en graviditet uden for livmoderen være en livstruende tilstand.

Hvorfor bliver man gravid uden for livmoderen?

Ved en normal graviditet i livmoderhulen transporteres det befrugtede æg gennem æggelederen ind til livmoderens slimhinde, hvor det sætter sig fast. Denne transport foregår ved hjælp af små fimrehår i æggelederens slimhinde, der 'skubber' ægget videre til livmoderen i bølgende bevægelser. De hyppigste risikofaktorer for en graviditet uden for livmoderen er:

  • tidligere mave- eller bækkenoperation
  • tidligere underlivsbetændelse i æggelederen, især klamydia
  • tidligere graviditet uden for livmoderen
  • spiral
  • nedsat frugtbarhed (infertilitet) og reagensglasmetoden (IVF)
  • lokale beskadigelser af æggelederen, for eksempel endometriose og tuberkulose

Æggelederen kan som følge af ovenstående være ødelagt og helt eller delvist lukket. Dette ses til tider efter tidligere operation på æggelederen eller i nærheden af denne, for eksempel ved en blindtarmsoperation. Beskadigelse af en æggeleder forekommer også efter en underlivsbetændelse med klamydia-bakterien. Herved beskadiges både de fine fimrehår og selve æggelederen, fordi der dannes arvæv. Det befrugtede æg fanges derfor i æggelederen og sætter sig fast her.

Hvis man tidligere har haft en graviditet uden for livmoderen, vil der være en forhøjet risiko for at få en ny ektopisk graviditet i den samme æggeleder.

Ved infertilitet, som ikke skyldes nedsat sædkvalitet, er der ofte beskadigelser af de indre kvindelige kønsorganer.

Ved reagensglasmetoden sprøjtes et eller flere æg op i kvindens livmoder. Der er herved forhøjet risiko for, at de befrugtede æg sætter sig fast det forkerte sted (uden for livmoderhulen).

Hvordan føles en graviditet uden for livmoderen?

De fleste vil have de normale graviditetssymptomer: udebleven menstruation, kvalme og brystspænding. Der kan være pletblødning eller brunligt udflåd, eventuelt kan man opleve en menstruationslignende blødning dog svagere end normalt.

Man kan have underlivssmerter eller mavesmerter, der eventuelt opstår pludseligt.

En graviditet uden for livmoderen udvikler sig i begyndelsen som en normal graviditet. Man har de øvrige normale graviditetssymptomer såsom brystspænding og kvalme. Nogle har dog ingen symptomer overhovedet og mistænker ikke selv, at de er gravide. Blødningen kan være svag som pletblødninger eller brunligt udflåd, men man kan også have en menstruationslignende blødning.

Der kan være en længerevarende murren og uro i underlivet, underlivssmerter især i den ene side eller pludseligt opståede smerter i maven.

De ovennævnte symptomer skyldes, at der er ved at gå hul på graviditeten, hvilket kan medføre indre blødninger i bughulen

Hvad kan man selv gøre ved mistanke om en graviditet uden for livmoderen?

Hvis man er gravid og får ovenstående symptomer, skal man hurtigst muligt kontakte en læge. Hvis man har stærke, uudholdelige smerter i enten underlivet eller maven eller er gravid og pludseligt bliver meget svimmel og utilpas, så skal man ringe efter en ambulance.

En graviditet uden for livmoderen kan være farlig. Pludseligt opståede mavesmerter, utilpashed, svimmelhed og besvimelse skal altid give anledning til kontakt med en læge!

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Der vil altid være en positiv graviditetstest, men den kan være meget svagt positiv. Ved en gynækologisk undersøgelse vil livmoderen ofte være mindre end ved normal graviditet. Lægen kan eventuelt mærke en øm udfyldning, som er graviditeten uden for livmoderen.

Ved en ultralydsundersøgelse gennem skeden vil lægen kunne se, om graviditeten sidder i livmoderen. Hvis ikke lægen kan se en graviditet i livmoderen, vil der derfor være mistanke om, at graviditeten sidder udenfor, eller at det drejer sig om en tidlig spontan abort. Nogle gange kan lægen ved ultralydsundersøgelsen direkte se graviditeten uden for livmoderen.

Hvis man er upåvirket, eller eventuelt har lette underlivssmerter og ikke bløder i bughulen, vil lægen vælge at se tiden an et par dage. Halvdelen af alle graviditeter uden for livmoderen går til grunde af sig selv, og hvis det sker, vil der ikke være behov for yderligere behandling. Man vil måle graviditetshormonet hCG i blodet, som ved normale tidlige graviditeter fordobles cirka hvert andet døgn. Hvis hCG derimod ikke stiger normalt, samtidig med at man har ovennævnte symptomer, tyder det på en graviditet uden for livmoderen.

Hvordan behandles en graviditet uden for livmoderen?

Hvis man har vedvarende underlivssmerter, begyndende blødning i bughulen eller hvis graviditetshormonet hCG er unormalt, vil lægen som regel foretage en kikkertundersøgelse (laparoskopi) for at lokalisere graviditeten og bortoperere den. Dette foregår gennem tre små snit på omkring to centimeter, ét snit i navlen, og to snit i huden over skambenet.

I nogle tilfælde må man dog foretage åben kirurgisk fjernelse af graviditetsproduktet ved et bikinisnit i huden over skambenet. Når lægen må vælge åben kirurgi, er det som regel på grund af tekniske vanskeligheder ved kikkertundersøgelsen, eller hvis den indre blødning i bughulen er ukontrollabel.

Herudover forskes der på danske sygehuse i en ny medicinsk behandlingsmetode med methotrexat ved graviditet uden for livmoderen. Methotrexat er en cellegift, der hæmmer cellevæksten i graviditetsproduktet, som så går til grunde.

Medicinsk behandling med methotrexat er dog på forsøgsbasis og tilbydes ikke som rutinebehandling endnu.

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

jane palmer

14/02/12 - 17:06

jeg er så træt hele tiden skulle have haft min menstution den 11/2 men begyndte at bløde i da og der kom en lille fast klump på ca 2cm ud. har bryst spænding tisser hele tiden men får negatig gravidittest er det en abort eller hvad sker der med min krop. mvh jane

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
15/1"Psykiske" symptomerGraviditet
14/1Denne gynge hjalp vores sønLivet med børn
13/1Åndedrætsbesvær Ordet er frit
11/1Lavt stofskifte under graviditetGraviditet
5/1Legat til enlige mødreOrdet er frit
4/1Den lille med ombordOrdet er frit
2/1Valg af urOrdet er frit
30/12KøbenhavnLivet med børn
29/12Udforske Livet med børn
23/12Jeg er forvirret!Graviditet
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Min søn er farsyg
Sundhedsplejerske HejJeg har en dejlig dreng på 20 måneder. Han er altid en meget glad d...
Min 4-årige datter stimulerer sig selv
Sundhedsplejerske HejJeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i decembe...
Annonce