Graviditet og rejser

Gravid - og på ferie? Sådan forholder du dig til transport, vaccination, medicin og særlige risici.

Danskerne rejser som aldrig før - både privat og i forbindelse med deres job. Mange kvinder har derfor behov for at vide, hvorhen og hvordan man kan rejse, hvis man er gravid eller planlægger at blive det. I de fleste tilfælde kan gravide rejse sikkert - også til eksotiske rejsemål - men det er vigtigt at være opmærksom på en række forhold specielt omkring forsikring, vaccination og medicin. Derudover er der særlige regler for gravide, som flyver. Endelig skal man være forsigtig med en række aktiviteter som dykning, vandreture og vandsport, der stiller særlige krav til fysikken, når man er gravid.

Forsikringsforhold

En graviditet, der forløber normalt, er ikke en sygdom, men vil alligevel typisk betyde, at den gravide har søgt læge eller været henvist til undersøgelse på sygehus inden for de seneste to måneder. Når det er tilfældet, er man i følge rejseforsikringsbetingelserne ikke dækket, medmindre man har sikret sig en 'forhåndsgodkendelse' fra forsikringsselskabets læger. Det må derfor anbefales alle gravide at sikre sig en skriftlig 'forhåndsgodkendelse' før afrejsen. Der er generelt ikke forsikringsdækning for syge- eller fødsels-hjælp fra begyndelsen svangerskabets 9. måned og frem.

Vaccinationer og medicin

 • Flere vaccinationer må slet ikke gives under graviditet.
 • En stor del af den malariaforebyggende medicin kan være fosterskadende og skal undgås. En malaria-infektion kan dog også give risiko for fosterskader og for tidlig fødsel blandt andet på grund af den høje feber under malarianfaldet. Også selve malaria-infektionen er en fare for fosteret. Generelt må det derfor frarådes gravide at rejse i malariaområder.
 • Al unødvendig medicin bør undgås under graviditet (og amning).
 • Nogle steder i verden, vil læge- og hospitalsbehandlingen være anderledes (mindre restriktiv) end i Danmark- og den gravide må medbringe en vis rimelig og naturlig skepsis overfor medicin, som foreslås eller anbefales på sådanne destinationer.

Flyrejser

Vær sikker på at du også kan komme med på hjemrejsen. De fleste flyselskaber tillader gravide at flyve til og med 36. uge, forudsat at graviditeten har været ukompliceret. Ifølge IATA's retningslinier tillades flyvning for gravide i uge 36-38, når flyvetiden ikke er over fire timer. Flyselskaber siger dog normalt nej til at flyve med gravide, der tidligere har født for tidligt (før termin) eller har haft blodpropper i venerne. Vær opmærksom på, at disse forhold også gælder hjemtransporten, - rejste man således ud allerede i 7. graviditetsmåned, kan man derfor risikere en pure afvisning, hvis man ved hjemrejsen er i 8. - eller 9. måned.

Drik rigeligt og sørg for at bevæge dig

Luftfugtigheden i passagerflys kabiner holdes på kun otte procent, og den gravide bør derfor drikke rigeligt, især på lange ture. Da gravide har øget risiko for betændelse og blodprop i benets vener bør hun undgå at sidde stille for længe. Den gravide bør derfor have et sæde ved gangen og bevæge sig omkring så meget som muligt, mindst 10 minutter per time. Man kan også supplere med venepumpeøvelser. Det samme gælder naturligvis også ved lange bil- og busture.

Ikke al medicin er bandlyst ved transportsyge

Gravide generelt bør så vidt muligt undgå medicin, men hvis man lider slemt under transportsyge er der dog hjælp at hente. Cyclizin (Marzine), promethazin (Phenergan), meclozin (Postafen), cinnarizin (Sepan) og chlorcyclizin (Trihistan) kan alle anvendes under svangerskab. Derimod bør diphenhydranin (Anautin) undgås, i hvert fald i 1. og 3. trimester.

Brug sikkerhedssele

Brug af sikkerhedsseler i såvel fly som biler anbefales til alle gravide, så vidt muligt lavt over bækkenet, da risikoen ved anvendelse anses for mindre end ved ikke at bruge sele

Særlige graviditetsrisici

 • Under graviditeten kan en række sygdomme være særligt risikable for den gravide og fosteret. Ikke mindst i troperne og under dårlige hygjeiniske forhold forekommer infektioner, som bør undgås. Det må derfor anbefales gravide kun at rejse i lande med en vis hygjeinisk 'standard', og specielt ikke give sig ud på trekking eller primitive rygsæksrejser på mindre sikre destinationer.
 • Næsten uanset hvor man rejser er diaré en risiko. En række af de midler man normalt kan bruge til forebyggelse og behandling af diaré frarådes til gravide.
 • Især de sidste måneder af graviditeten er det vigtigt at undgå iltmangel, - vær derfor forsigtig med dykning - og undgå under alle omstændigheder (gælder for alle dykkere) flyvning før tidligst et døgn efter dyk på mere end 10 meters dybde. Vær også forsigtig med højder.

Faresignaler for gravide

 • Blødninger fra skeden (mere end 1-2 gennemblødte hygiejnebind) bør medføre lægekontakt.
 • Stærkere underlivssmerter selv uden blødning (især i graviditetens 2-4 måned), - en graviditet udenfor livmoderen kan være årsagen.
 • Tiltagende opkastninger - især med samtidigt vægttab (hyperemesis) bør medføre lægekontakt.
 • Væskeophobning i underhuden (ødemer) som typisk ses ved anklerne ('hævede fødder') og af hænder / fingre, bør medføre lægekontakt.
 • Ved stærk og vedholdende hovedpine (evt. synsforstyrrelser og opkastninger), samt evt. ødemer, - især efter 6. graviditetsmåned (mulig svangerskabs'forgiftning') , bør der straks søges læge.
 • Stærkere maveinfektioner med talrige opkastninger og diaréer, måske feber og tropisk varme kan medføre kritiske væsketab, - søg læge.
 • Såfremt den gravide har følt 'liv', - men pludseligt finder, at der er besynderligt 'roligt eller stille' i livmoderen over et påfaldende langt tidsrum, bør der søges læge.
 • Sent i graviditeten: Vandafgang, tegnblødning eller veer.

Vaccinationer og graviditet

Nogle vacciner er baseret på levende virus eller bakterier. Denne type vacciner frarådes generelt til gravide, da virus eller bakterier i værste fald kan komme i forbindelse med fosteret via moderkagen. Man må dog som altid afveje risikoen ved at blive vaccineret mod risikoen ved at lade være. Hvis man da ikke vælger at lade være at rejse. I sidste ende er det er en beslutning som kun kan tages af den gravide selv efter udførlig information fra hendes læge.

Diaré og graviditet

Forebyggelse

Drik kun vand fra godkendte, ikke anbrudte købeflasker. Desinfektion af vand klares bedst ved at koge vandet i cirka 15 minutter. Kemiske midler til desinfektionen frarådes generelt. Specielt skal nævnes, at jodholdige desinfektionsmidler, hvor jodindholdet langt overstiger den anbefalede grænseværdi for gravide, frarådes. Forebyggende antibiotika kan ikke anbefales til generelt brug, men mælkesyrebakterier har måske en vis forebyggende effekt mod turistdiaré. Bismuthpræparater frarådes til gravide, selv om stofferne kun i ringe grad optages fra tarmen.

Behandling

Det vigtigste i behandlingen af diaré er erstatning af den tabte væske. Det anbefales, at rehydreringsvæsker indeholder glukose, NaCl, KCl, natriumcitrat eller -hydrogenkarbonat for eksempel i form af Revolyt pulver opløst i kogt vand i en mængde på 2,5 l/døgn plus 100-200 ml efter hver diarré.

Ampicillin eller erythromycin er effektive mod mange af de maveinfektioner, som skyldes bakterier. Stoffer, som tetracyclin, sulfonamider med trimethoprim og de nye quinoloner, må ikke gives til gravide. Metronidazol eller tinidazol, som normalt bruges mod amøbedysenteri og giardiasis, frarådes til gravide, da disse stoffer i forsøg med mus og rotter, har kunnet fremkalde mutationer i generne.

Diaré-stoppende midler (Obstipantia) behandler kun symptomet og kan maskere alvorlige lidelser, derfor bør de generelt kun anvendes kortvarigt i nødstilfælde. Midler, der indeholdende loperamid (Imodium, Propiden og Travello) eller diphenoxylat (Retardin), frarådes til gravide på grund af manglende erfaring.

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
24/10Følger lige medNovember 2004
24/10Hvilken støtte organisation?November 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
7/127 årig drengLivet med børn
6/12Banko og bingoOrdet er frit
5/12Hjemmeundervisning?Ordet er frit
30/112 år og meget svært ved at falde i søvnLivet med børn
30/11Ny på sidenOrdet er frit
21/11Jeg bløder stadig!! :( Graviditet
17/11FrisiumINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Graviditet og sygdom
14/11Puh, det lyder hårdt ogLivet med børn
10/11Enlig mor lige om lidt- beskæftigelsesfradragOrdet er frit
6/11:/Gravide over 35 år
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmisse: Barnet har brug for tid med begge forælder
Familierådgiver Hej Gitte Jeg har spørgsmål angående samvær, som jeg håber du kan kom...
Hjælp! Mit barn har søvnproblemer
Sundhedsplejerske Hej JaneMin søn er 4,5 måneder gammel, og han er født ved aks og deref...
Hvordan tackler man separationsangst?
Sundhedsplejerske Hej JaneJeg har en skøn søn på halvandet år, og jeg synes generelt han...
Annonce