Børnetøj og sikkerhed - fire gode råd til sikkert tøj til børn

Efteråret er over os, og det er tid til, at de små poder skal have varmt tøj på. Tøjet skal naturligvis være varmt, praktisk og godt at lege i, men udover det også være sikkert! Det forkerte børnetøj kan nemlig udgøre en risiko for børn, når de klatrer i træer, hopper rundt på legepladsen eller færdes i trafikken. Få fire gode råd til sikkert børnetøj fra Børneulykkesfonden her!

1. Halsbeklædning - ingen halstørklæder!

Du bør helt undgå halstørklæder, tørklæder eller lignende halsbeklædning, som skal vikles rundt om halsen på dit barn. Årsagen er, at den slags beklædning let hænger fast i for eksempel grene og udhæng, og derfor er der risiko for, at barnet bliver kvalt.

Tidligere mente man, at halsedisser var en sikker form for halsbeklædning, men i dag betragter man dem som farlige på lige fod med halstørklæder.

I stedet for halstørklæder og lignende, så anbefaler Børneulykkesfonden, at du køber halsbeklædning med velcrolukning eller trykknapper. De vil nemlig springe op og falde af, hvis barnet skulle være så uheldigt at hænge fast. 

2. Hætter og hovedbeklædning - skal kunne hives let af!
Mange forældre foretrækker at bruge elefanthuer til deres børn, fordi de slutter tæt om hoved og hals, så der ikke kommer kold luft til ørene og brystet. Børneulykkesfonden anbefaler her, at du investerer i en model med velcrolukning:

"Elefanthuerne lukker til rundt om halsen, og det øger risikoen for kvælning, hvis de sidder fast i noget på legepladsen, i skoven eller andre steder. Hvis du gerne vil have en elefanthue til dit barn, så køb en, der kan åbnes i halsen i tilfælde af, at barnet hænger fast. Alternativt kan du give dit barn en hue på, som lukker til med velcrolukning eller trykknapper - eller bare en almindelig tophue," siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden.

Af samme årsag opfordrer Børneulykkesfonden til, at du undgår hætter, som er syet fast på i tøjet. Vælg i stedet trøjer og overtøj, hvor hætten sættes på med velcro eller trykknapper, så den selv hopper af, hvis barnet hænger fast i noget.

3. Snore, stropper og bindebånd - væk med dem!
Det er ulovligt at placere snore og bindebånd i hoved- og halsområdet i tøj til børn, da det kan være livsfarligt for mindre børn under syv år på grund af kvælningsfare. Bindebånd er bånd, der er syet fast på tøjet. Snore er bånd, der går igennem en løbegang eller stropper på tøjet.

Desværre viser undersøgelser, at et ud af ti stykker børnetøj til mindre børn alligevel har snore, bånd og stropper på sig. Derfor overholder de ikke de europæiske sikkerhedsstandarder. Så bare fordi du kan købe det i en butik i Danmark, så betyder det desværre ikke nødvendigvis, at du kan have tillid til, at det er sikkert nok til dit barn.

Som forælder bør du derfor være særligt opmærksom på børnetøj, der er designet med snore, stropper eller bindebånd. Det gælder også de populære vanter, som er forbundet med snor.

4. Husk refleksen - i de mørke måneder

Fra oktober begynder det at blive mørkere om morgenen og om eftermiddagen. Derfor siger vi, at vintertid er reflekstid. Med den glimtende refleks kan du mindske risikoen med op til 85 procent for, at du eller dit barn bliver overset og i værste fald kørt ned af cyklister og biler. 

Noget vintertøj har påsyet reflekser, og det er naturligvis smart, at det mørke vintertøj i sig selv lyser op. Alligevel kan det være smart med en refleks, som du sætter på jakken. Du skal dog huske at tjekke effekten regelmæssigt, da reflekser mister deres virkning med tiden. Reflekser lavet i tekstil kan holde til ca. 30-40 vaske – men bliver også slidte af børnenes daglige brug.

Uanset type, er det en god idé, at du og dit barn altid anvender en godkendt refleks på de mørke dage. Børneulykkesfonden har lavet en række gode råd til, hvordan man bedst bruger sin refleks:

  • Refleksen skal hænge i snoren, så den bevæger sig, når du færdes i trafikken.
  • Refleksen bør sidde lavt, så billygterne rammer den.
  • Sæt en refleks på begge sider af overtøjet, så du kan ses både forfra og bagfra.
  • Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på rygsækken/skoletasken.
  • Skift refleksen jævnligt – effekten aftager med tiden

Læs mere om reglerne for sikkert børnetøj på Børneulykkesfondens hjemmeside

0
Din bedømmelse: Ingen

Kilder

http://ec.europa.eu/danmark/eu-politik/alle_emner/okonomisk/2010/100324_anoraksnor_da.htm


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
25/4Stå fast indtil 13-14 årJuni 2003
24/4FødselsforberedelseJanuar 2012
21/4Hej Så fik jeg endelig meldtOktober 2017
11/4Alle gratis babypakkerFebruar 2005
2/4Mødregruppe maj/juni 2017Maj 2017
28/3Hej. Jeg er ny herinde.Maj 2004
26/3Hej. Jeg synes det vil væreOktober 2017
24/3Teksten og akkorderne, hvis man har lyst :)November 2004
19/3Kære dig. Åh hvor er det enNovember 2017
19/3Kære du. :) Wow i førsteNovember 2017
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Datter vil være en søn
Sundhedsplejerske Hej Jane.Jeg har en datter på 6 år. Hun har siden, hun var 2½ givet ud...
Konflikt, kærlighed eller splittelse?
Familierådgiver Hej GitteJeg har været sammen med min mand igennem 22 år, hvoraf vi ha...
Skal mit barn vaccineres mere?
Sundhedsplejerske Kære JaneJeg har et lille spørgsmål, som jeg har søgt at finde svar på...