Din søgning gav:

 

Afvænning af sut

Nogle børn elsker sutten og vil helst ikke af med den. Hvornår og hvordan skal man vænne sit barn fra sutten?

Anne Brødsgaard
Sundhedsplejerske, MPH

Spørgsmål til Sundhedsplejersken:

Ekstrem glad for sut
Min datter på to år er ekstrem glad for sine sutter. Ud over at bruge sutten, når hun skal sove (hun skal helst have en stor håndfuld af dem i sengen), så beder hun ofte om en sut, når jeg henter hende i vuggestuen, eller når vi kommet hjem, og hun ligger på sofaen og slapper af til musik eller en video.

I weekenden skal vi virkelig være efter hende for at ikke hun skal bruge sutten i dagtimerne, hun vil helst have den hele tiden, men når jeg spørger, om jeg må få den, så får jeg den som regel også, medmindre hun er meget træt eller ked af det.

Bruger ikke sut i vuggestuen
Nu ved jeg, at hun slet bruger den i vuggestuen. De har ikke engang en sut med i lommen til hende for en sikkerheds skyld, når de er ude at gå en tur. I går fortalte pædagogen så, at hun havde sovet middagslur uden sut i hele denne uge.

Afvænning nu?
Skal vi gribe chancen og få hende til at smide sutten helt, eller er hun ikke klar endnu? Man plejer jo at sige omkring 3-års-alderen, også med hensyn til tænderne (hendes tænder bærer tydelig præg af, at hun bruger sut), derfor er jeg i tvivl, om det mon er for tidligt. Jeg har nemlig hørt at man endelig ikke skal fjerne sutten fra dem for tidligt, da det kan føre til trauma.

Hvis du mener, at det er det rigtige at gøre det nu, hvordan griber vi det så bedst an? Hun forstår jo ikke konsekvenser endnu, og ved ikke helt hvad det betyder at lave en aftale.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Hilsen Pernille

 

Svar fra sundhedsplejersken:

Hej Pernille

Brug sutten som trøst
Det er super fint, at hun undværer sutten "ude", men trods tænderne vil jeg anbefale, at hun fortsat får lov at bruge sut hjemme. Hun er stadig kun en lille pige, og min erfaring er, at hvis de slipper sutten for tidligt, er det ofte, at de får tilbagefald senere - meget senere - og da kan det være vanskeligt at få afskaffet sutten igen.

Sutten er tryghed
Sutten er med til at give hende tryghed hjemme og dermed ruste hende til at klare sig uden i de andre timer, og når hun er ude blandt "fremmede". Når alt det er sagt, vil jeg naturligvis anbefale, at sutten bruges med omtanke og taktisk på hjemmefronten, så det ikke bare er en vane. Det vil sige, hun kan få den, når den skal trøste eller give tryghed, ikke noget med at rende rundt med den i dagtimerne og i weekenden.

Mælketænder retter sig hurtigt
Jeg har desuden konfereret med en børnetandlæge. Hun bekræftede, at tænderne hurtigt - forbavsende hurtigt - retter sig igen, efter at sutten er afskaffet, når det er mælketænderne der er tale om.

Sut eller tommelfinger?
Tænk også på, at hvis I afskaffer sutten for tidligt, så kan barnet finde på at erstatte tabet med tommelfingeren. Og den kan være endnu sværere at vænne dem fra, da den jo er der hele tiden. Mange børn fortsætter derfor med denne dårlige tommelfingervane i mange år.

Normalt anbefaler tandlægerne, at sutten skal afskaffes i 3 års alderen, men at den sagtens kan afskaffes før, hvis barnet er klar til det.

De bedste hilsner fra Anne Brødsgaard, sundhedsplejerske

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


1 kommentar

thrups

08/02/14 - 14:26

Begge vore piger blev vænnet af med sut til andet end trøst og sove inden de var 10 mdr, den lille har aldrig brugt trøstesut, inden storesøster blev 2 var trøstesutten også væk. Den store smed selv sutterne ud 1måned og 1 dag inden hun blev 3år. Lillesøster valgte selv at stoppe 3mdr før hun blev 3, vi havde med begge piger snakket om suttestop længe og pludselig var de klar, så stod vi bare fast og støttede dem igennem de første dage. Efter et døgn uden sut har vi købt en større ting til dem som kun store piger der ikke bruger sut kan få....

3-4 uger senere har de fået lov at smage en sut og oplevet hvor stor og ulækker den er at have i munden.

Nu hvor den store er ved at skifte tænder og få 6-års tænder klør gummerne og hun vil gerne have fingrene i munden, vi er så opmærksomme på hvor meget og hvor længe hun har fingrene der inde og beder hene få fingrene ud hvis det er længe eller ofte.

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Opdragelse og parforhold: Hvordan tackler jeg, at vi er forskellige?
Familierådgiver Hej GitteJeg lever sammen med min kæreste (en kvinde). Hun er 47 år, o...
Tidlige tegn på graviditet
Jordemoder Kære CamillaJeg har de sidste 2 uger gået med lidt ondt i maven, lidt ...
Mulige problemer ved sen graviditet
Jordemoder Hej Camilla Jeg er snart 39 og mor til 3 piger på 3, 5, og 7 år. ...
Annonce