7 gode råd om fjernsyn for børn

Er det skadeligt for børn at se tv? Og hvordan styrer vi forældre barnets tid foran fjernsynet? Få syv gode råd om fjernsyn for børn.

Læs også...

Hvad mener du?

Forældre til børn 0-3 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Hvad mener du?

Forældre til børn 4-7 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Hvad mener du?

Forældre til børn 8-11 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Er det skadeligt for børn at se tv? Og hvordan styrer vi forældre barnets tid foran fjernsynet? Få syv gode råd om fjernsyn for børn.

 1. Se tv sammen med børnene
  Nogle gange bruger man tv som pasning, mens aftensmaden skal laves - og det er helt ok. Men hvis du alligevel har tid, så sæt dig ned og se tv med dit barn. På den måde bliver det noget, I er sammen om.
 2. Find et program, I begge har lyst til at se
  Der findes rigtig mange børneprogrammer, og nogle af dem er også sjove for voksne. Prøv at finde et program, som både du og dit barn kan lide. Børn kan godt mærke, om vi voksne hygger os - og det gør oplevelsen endnu bedre, når mor og far griner eller synger med på sangene.
 3. Find et program, der også er på computeren eller i bøger
  Der findes rigtig mange tv-programmer, som også har et andet liv på internettet eller i bøger. DR laver for eksempel spil på deres hjemmeside, hvor du kan møde figurerne i nogle andre rammer. Børnene kan spille med kendte karakterer og måske endda lære at lægge puslespil, stave eller regne. På den måde folder du tv-programmet ud på forskellige medier, der tilbyder dit barn forskellig deltagelse.
 4. Lad børnene hoppe rundt til tv
  Voksne sidder stille, når de ser tv, men det gør børn ikke! De hopper rundt, efterligner figurerne, synger med og deltager i det hele taget med både krop og hjerne, når fjernsynet kører. ´Derfor skal du som forældre skabe plads til, at barnet kan hoppe og danse, mens fjernsynet er i gang.
 5. Vælg tv med omhu
  Brug tv'et bevidst, og undgå at det bare er tændt hele dagen som baggrundsstøj til den øvrige aktivitet. Mange børn ser tv om morgenen, indtil hele familien er stået op og i ulvetimen kan et godt tv-program også give børnene ro på - og en chance for at forældrene kan få lavet aftensmaden. Det er helt fint, men vær opmærksom på at slukke tv'et, når I skal lave en anden, fælles aktivitet, så det ikke tager fokus fra jeres øvrige samvær.
 6. Pas på, at fjernsynet ikke erstatter sociale relationer
  Vær opmærksom på, at dit barn ikke bliver passivt, trist eller ensomt at se fjernsyn. Hvis det virker som om, at dit barn hellere vil se fjernsyn end at være sammen med andre børn, så er det tid til at sætte grænser for tv-kigningen.
 7. Fjernsynet ud af børneværelset
  Hvis barnet har fjernsyn på sit værelse, bliver det lettere isoleret fra resten af familien, og det kan være sværere for dig at følge med i, hvad dit barn ser - og hvordan det forholder sig til det. Undgå derfor så længe som muligt, at dit barn har fjernsyn på værelset.

Læs mere i temaet om Børn og medier

 

3.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3.5 (2 stemmer)

Kilder

Stine Liv Johansen, forsker i små børns tv-vaner

24timer: 3 gode råd om tv-kigning til børn

Tv ud af børneværelset, Alive.dk 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


3 kommentarer

MarieSkov

04/12/12 - 10:57

Det er syv super-gode råd! Vi praktiserer de fleste af dem, men jeg må også indrømme at der har sneget sig et fjernsyn ind på min piges værelse. Spørgsmålet er nu - hvordan får vi det ud igen uden gråd og sure miner?

thrups

28/08/13 - 10:37

Vore piger på 3 og 5 har tv på deres værelse, uden antenne forbindelse men med en DVD, det bliver faktisk ikke brugt, nu har de så også kun på legeværelset, de har ikke i deres soveværelse. Den store på 10 har ikke tv på værelset og får det heller ikke, da hun ikke kan styre det hvis hun har tlf, tablet eller nintendo med op om aftenen, så slukker hun for det første ikke til aftalt tid selvom der er sat alarm til der siger sluk nu, hun sover meget let og har mange små opvågninger i løbet af en nat, har hun tingene på værelset spiller hun i løbet af natten hvilket jo slet ikke er smart. Derfor har vi besluttet at hun ikke har elektronik på værelset efter sengetid.

Trine

MarieSkov

18/02/14 - 13:33

Nu er der gået noget tid siden sidst, så her kommer en lille update på vores fjern-fjernsyn-i-pigeværelse forsøg :-)

Efter nøje overvejelser besluttede vi os for, at vi ville fjerne fjernsynet i hendes soveværelse, men vi vidste godt, at det ikke ville ske uden sure miner. Derfor måtte vi have noget andet at lokke med. Vi har i forvejen en iPad som børnene er meget glade for, men det er ret bøvlet at skulle finde børneprogrammer på Youtube hele tiden (selvom udvalget er godt, se f.eks. denne), så til sidst besluttede vi os for at finde en streamingtjeneste.

Vi startede med Viasat hvor man kan prøve gratis i en måned, men udvalget faldt ikke helt i god jord herhjemme, så efter et par uger, gik vi videre til Cmore, som har et bredt udvalg af børneprogrammer. Blandt andet har de gode gamle børneprogrammer som Emil fra Lønneberg og Pippi Langstrømpe og de holder altså også i dag! Ind til videre er det vores valg, men det smarte er, at det er nemt at skifte mellem de forskellige muligheder, så vi kommer helt sikkert også til at prøve Neflix, som vidst også har nogle forskellige børnefilm (kender dog ikke til udvalg og kvalitet). Fordelen for min pige er, at hun nu har adgang til mange flere spændende børnefilm og det er hun rigtig glad for. Samtidigt kan hun se dem inde i stuen på iPad'en, hvor vi andre også er.

Alt i alt synes jeg, at det fungerer godt. Vi har mere tid sammen med hende og jeg tror faktisk også, at hun bruger mindre tid foran fjernsynet.

Hvis man som os allerede har udstyret sine børn med et fjernsyn i stuen, så tror jeg det er vigtigt, at man har noget andet at lokke med. Hvad det er, er nok individuelt, men jeg tror helt sikkert at det er rigtig godt givet ud på den lange bane. Jeg beklager det blev lidt langt, men jeg tænkte det kunne være relevant for mange andre forældre :-)

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
11/1Pige polterabend i København med Escape RoomJuli 2009
26/11Flipper 21 ! Hvad mener duSeptember 2007
26/11Hvad mener du med at få satSeptember 2007
23/11Det kan være svært at kommeApril 2004
23/11Sofies blogFebruar 2011
22/11Fedt!Juni 2004
5/11Hemmmm linket virker ikeJuli 2009
5/11God side med ideer!Juli 2009
27/10Hej,  Jeg har købt helårsMarts 2004
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
17/1Avapro | Buy 300 MgINAKTIV - SKRIV IKKE HER: Børn 1 til 3 år
15/1"Psykiske" symptomerGraviditet
14/1Denne gynge hjalp vores sønLivet med børn
13/1Åndedrætsbesvær Ordet er frit
11/1Lavt stofskifte under graviditetGraviditet
5/1Legat til enlige mødreOrdet er frit
4/1Den lille med ombordOrdet er frit
2/1Valg af urOrdet er frit
30/12KøbenhavnLivet med børn
29/12Udforske Livet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
4/5God barnevogn sælges nu900 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Blødning i graviditeten
Jordemoder HejJeg er gravid i 12. uge. Vi har været til nakkefoldsscanning og alt...
Min søn er farsyg
Sundhedsplejerske HejJeg har en dejlig dreng på 20 måneder. Han er altid en meget glad d...
Min 4-årige datter stimulerer sig selv
Sundhedsplejerske HejJeg har en datter, som er selvstimulerende. Hun blev 4 år i decembe...
Annonce